用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (男仔)大坑真光 vs 明我,你會點揀?
樓主: ppkb
go

(男仔)大坑真光 vs 明我,你會點揀? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+tam_bb+於+14-12-26+發表雖然

原帖由 skylanders 於 14-12-26 發表
什麼是 basic requirement?你囡囡是下年上p1可以100%直升緊係咁講,今年入k1講明不是,點解?學校一定有打 ...
唔緊要,各人需要不同,選擇其他學校也可,我冇意見。

引用:Quote:原帖由+skylanders+於+14-12-26+發表

原帖由 tam_bb 於 14-12-26 發表
唔緊要,各人需要不同,選擇其他學校也可,我冇意見。
你都鐘意marymount 啦!

即刻dead air!

回覆:(男仔)大坑真光 vs 明我,你會點揀?

哈哈!

Off topic 的時候,我就該收聲。

唔想在一個交流平台有罵戰。

引用:I+prefer+true+light+but+女校男生,what+w

原帖由 ppkb 於 14-12-25 發表
I prefer true light but 女校男生,what will u choose?
如果係我,我會揀真光。
因為一定有哥哥學校收就唔使咁谷個小朋友去為咗考直資/私校,我覺得學好啲德育果方面較為重要。(純粹回應樓主問題)

引用:Quote:原帖由+ppkb+於+14-12-25+發表I+pref

原帖由 chuchumoon 於 14-12-27 發表
如果係我,我會揀真光。
因為一定有哥哥學校收就唔使咁谷個小朋友去為咗考直資/私校,我覺得學好啲德育果方 ...
謝謝你的意見!很同意!可以分享多點真光的德育培養嗎?

引用:Quote:原帖由+chuchumoon+於+14-12-27+發表

原帖由 ppkb 於 14-12-27 發表
謝謝你的意見!很同意!可以分享多點真光的德育培養嗎?
欣賞你重視品德培養 真光重視德育同自理。返學第一日已要小朋友自己入廁格如廁,當然廁格門很矮有嬸嬸在廁格外望住、指示小朋友點做。我開頭都驚得唔得咖,點知囡囡又冇問題,依家佢已好習慣自己除褲著褲去廁所。另外,書包要自己攞,有時除書包仲有個文件包,都幾重下,我地想幫佢攞但佢死都要自己攞

真光食茶點係小朋友排隊去老師度攞,藉此教小朋友要有禮貌要講唔該,攞完仲要等齊人祈完禱先有得食。囡囡依家喺街會主動同人講唔該,又會講唔該媽媽幫我xxx,其實我地不嬲有教啦,硬係要老師教先得 食飯前仲做足全套,自己祈禱,然後講請各位媽媽食飯

學校又教小朋友要關心別人,囡囡每日會記得邊個小朋友病左冇返學,老師教小朋友可畫張圖畫送畀冇返學既同學。我囡囡暫時未識,但班中有小朋友真係會主動話要畫圖畫送畀同學的。聖誕前學校又有個儲錢計劃,叫小朋友省下買玩具買零食既錢捐畀有需要既人,我開頭都覺得好難同小朋友解釋捐錢、有人有需要呢d概念,每日畀個錢佢入落錢箱度都唔知佢明唔明點解,點知有日同佢去買麵包,佢自己主動話我唔買麵包了,要留返d錢畀公公婆婆,學校真係有辦法教 而聖誕前K2K3會去探訪老人院,K1冇得去但就幫手包禮物,小朋友透過真實經驗,就更明白甚麼叫幫助別人了。

未讀真光前,我都會諗教品德自理之餘學術都可以教深d既啫,但讀真光後就明,教德育要教得好,係要安排好多情境,一點一滴累積的,一日返學得三小時,真係唔可以樣樣都有。

分享左好長,希望幫到大家選配合自己需要既學校,唔好後悔,簡單而言,如想要德育要happy school,選真光你唔會後悔。如果想學術、語境,真光會令你失望。

引用:Quote:原帖由+ppkb+於+14-12-27+發表謝謝你

原帖由 WinnieCatCat 於 14-12-27 發表
欣賞你重視品德培養 真光重視德育同自理。返學第一日已要小朋友自己入廁格如廁,當然廁格門很矮有嬸 ...
多謝你用心的分享

引用:Quote:原帖由+ppkb+於+14-12-27+發表謝謝你

原帖由 WinnieCatCat 於 14-12-27 發表
欣賞你重視品德培養 真光重視德育同自理。返學第一日已要小朋友自己入廁格如廁,當然廁格門很矮有嬸 ...

學校亦安排講座俾家長參加,主題例如有「如何管理兒童情緒」、「電玩家庭」等。

真光德育真係好好,小朋友一般都乖巧聽話。
呢點我好同意,我囡都讀緊!
不過另一點我以前在另一間雙語學校讀左年半,英文本來好好。full sentence 冇問題!
而家讀左真光之後一星期一日少過一小時的net,都係同小朋友玩下遊戲學下身體各部位(其實一早就識),聽聞k2先開始phonics.我覺得唔夠每星期兩堂在jolly kingdom 學英文,但係英文都差左好多!(可以佢資質唔好啦)
俾pros and cons 大定睇下!
真光係培育品德的好學校,因為培育品德都要花時間,學之前媽媽話返學三小時學得呢樣學唔到第二樣!
都係o個句,有時間陪小朋友出外補英普就簡真光!
最緊要自己喜歡!

謝謝你詳細分享

多謝你的分享,對我們真的很有用!聽完你真實體驗後,真的給我一支強心針!謝謝你!

引用:+本帖最後由+sumsum520+於+14-12-27+12:45+

原帖由 sumsum520 於 14-12-27 發表

真光德育真係好好,小朋友一般都乖巧聽話。
Thanks a lot!

‹ 上一主題|下一主題