用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1? ...
樓主: bbnboot
go

有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1? [複製鏈接]

回覆 bbnboot 的帖子

我仔仔係10月細b,歲半時健康院話佢講既字數唔夠,要2歲覆診,所以搵左樓下間幼稚園既pg返左半年,second in n班收左,岩岩收到通告原校收返k am offer,另報5間k,2間am offer,1間waiting,2間未出offer.

回覆:有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1

我係港島媽六月b~無n無pg無哥哥家姐無宗教~心口有個勇字報左三間~面試見長龍粗略計幾百人爭幾十個位~即怯!~好彩囡囡不嬲都好想入學校玩所以表現無問題~三間正收生!

回覆:bbnboot 的帖子

我女女11月細b..無讀n..有3間am offer

好多朋友都冇讀pn有k1 offer,視乎在家點教佢吧

回覆:有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1?

一定有大把人冇N冇playgroup入到K。
不過如果你有N,跟本直升K1,進可攻退可守不是更好嗎?
至於讀吾讀N,如果大B吾讀,要到三歲多先有學番,其實幾悶。細B我就覺得可以吾讀,而且想讀都好少人收。
至於playgroup,我覺得有用, BB大膽了,有不同老師互動下,出公園玩人地都未必同你玩。

引用:一定有大把人冇N冇playgroup入到K。 不過如

原帖由 964000 於 14-12-12 發表
一定有大把人冇N冇playgroup入到K。
不過如果你有N,跟本直升K1,進可攻退可守不是更好嗎?
至於讀吾讀N,如 ...
Hi, 我係港島媽媽,ftm, 之前都係咁諗,打算playgroup 同 n 班都會上。但而家搵多左資料,發覺唔係好多學校有n班,好多都係得k1-3。有好多家長都係入完n班再k1前又考過k,變相考兩次😓花費好多大人同小朋友嘅精神。

我都覺得playgroup其實同n班都有用,但playgroup flexible d ,可選一星期上2/3次堂,其他時間我可以自己教佢同埋帶佢四圍去,我諗緊咁樣係咪學倒嘅仲多?

我想佢可以有少量playgroup群體時間之餘,有多些可以喺父母身上愉快學習嘅機會

引用:我係港島媽六月b~無n無pg無哥哥家姐無宗教

原帖由 KeliWong 於 14-12-12 發表
我係港島媽六月b~無n無pg無哥哥家姐無宗教~心口有個勇字報左三間~面試見長龍粗略計幾百人爭幾十個位~即怯 ...
Hi KeliWong, 你女女報嘅學校有result未?介唔介意開名or pm 分享多少少?

引用:回覆+bbnboot+的帖子 我仔仔係10月細b,歲

原帖由 SAIYUNG 於 14-12-11 發表

我仔仔係10月細b,歲半時健康院話佢講既字數唔夠,要2歲覆診,所以搵左樓下間幼稚園既pg ...
Hi Saiyung, 想請問歲半要識幾多為之夠?有分的嗎?sorry第一次為人父母好多野都唔識

引用:兩年前,大仔無讀n,只係返playgroup,都有

原帖由 jason1978 於 14-12-11 發表
兩年前,大仔無讀n,只係返playgroup,都有兩間大家好心儀大校嘅offer,亦有兩間著名happy school offer

...
Hi Jason1978, 請問你都係港島的嗎?介唔介意分享下happy school 名?我都想個仔入happy school

引用:我本來係港島媽但臨報學校前變了九龍塘媽所

原帖由 Hyda 於 14-12-11 發表
我本來係港島媽但臨報學校前變了九龍塘媽所以唔清楚。
其實是否多人爭係唔重要,間學校啱唔啱你個小朋友先 ...
Thx for ur advice!! :) 我其實現在已經常約同仔仔差不多大嘅小朋友一齊playdate 了,另外都想佢大些時返一兩間好少少嘅playgroup返到3歲,學群體同其他野,只會一星期返2/3日倒,唔想太多。希望佢3歲我可以多些帶佢四處去,學多啲唔同嘅野

引用:我係沙田的,報4間沙田學校1間九龍塘。全部

原帖由 momothecat 於 14-12-11 發表
我係沙田的,報4間沙田學校1間九龍塘。全部學券。
我一路對自己女兒好有信心,佢細d 時就已經開始同佢講嘢 ...
想請教如果男仔10個月倒,係咪差不多要識講架喇?我其實都日日同個仔傾計講下故事,但未見佢好識

引用:我本來係港島媽但臨報學校前變了九龍塘媽所

原帖由 Hyda 於 14-12-11 發表
我本來係港島媽但臨報學校前變了九龍塘媽所以唔清楚。
其實是否多人爭係唔重要,間學校啱唔啱你個小朋友先 ...
Btw, 我想揀happy school, 唔想咁細個就谷個仔,但識嘅學校又唔多,知嘅happy school都發覺原來好多人爭,所以都覺得幾煩

10個月?似乎未咁快!我女兒當時應該只講爸爸同BB話,到15個16個月就pick up得好快,我覺得好似開竅咁。多d 溝通佢就自然識講。

引用:Quote:原帖由+964000+於+14-12-12+發表一定

原帖由 bbnboot 於 14-12-13 發表
Hi, 我係港島媽媽,ftm, 之前都係咁諗,打算playgroup 同 n 班都會上。但而家搵多左資料,發覺唔係好多學校 ...
可以呀,我覺得吾上N,都番下playgroup好,吾係你自己都揍到悶。
不過番N可以直升k1,其實出年反而壓力冇咁大,如果你間講明直升,你可以完全吾再考都得

引用:Quote:原帖由+Hyda+於+14-12-11+發表我本來

原帖由 bbnboot 於 14-12-13 發表
Btw, 我想揀happy school, 唔想咁細個就谷個仔,但識嘅學校又唔多,知嘅happy school都發覺原來好多人爭, ...
所有好學校都多人爭架

我記得姑娘問左好多識唔識叫“爸爸、媽媽、哥哥、姐姐、爺爺、嫲嫲、公公、婆婆……”多數係家庭成員,聽唔聽得明小小指令等等,我仔當時好似叫唔到10個定8個,所以要我仔2歲覆診。因此,我先決定報pg,返pg對我仔好有幫助,佢返左半年pg,2歲覆診已經講到6-8個字既句子,姑娘話佢既語言發展去到3歲。

我無俾n 無playgroup 對仔讀 interview 四間收左三間。

引用:我係港島媽六月b~無n無pg無哥哥家姐無宗教

原帖由 KeliWong 於 14-12-12 發表
我係港島媽六月b~無n無pg無哥哥家姐無宗教~心口有個勇字報左三間~面試見長龍粗略計幾百人爭幾十個位~即怯 ...
好叻!我女12月b 又係話好鍾意返學,而家都有3間 PM 收

我細佬個女冇讀n,都有好多offer,最後揀左崇真,其實我覺得唔關返唔返n事,父母有心機教都識好多野

bbnboot  係, 同意!! 所以我打算自己教,    發表於 14-12-13 20:45

回覆:有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1

我仔只上過2個月playgroup,無返n班,都收到k1 offer了

‹ 上一主題|下一主題