用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果係男仔,你會為邊間offer 放棄民生? ...
樓主: Chiki602
go

如果係男仔,你會為邊間offer 放棄民生? [複製鏈接]

回覆 skylanders 的帖子

請問你覺得培正算唔算名校?如民生和培正那一間較好?

skylanders 發表於 14-12-9 22:58
名校點會有佢份呀,只是一間有中小學的幼稚園,给人有一個保險,又沒有名人畢業生,又沒有驚人的成績。中小 ..

真的頂唔順你的孤漏寡聞!

民生校友有:

前港大校長黃麗松
名指揮家葉詠詩
HKTV王維基

而且客觀事實,根據2013全港中學banding:
民生書院band 1B
高主教書院band 1C

Binlojai    發表於 14-12-11 12:54
hedhed  係你先理佢, 睇完佢講我笑爆左咀   發表於 14-12-10 14:18
fruitfulsnoopy  好多人講,band1不是直接比較1b,1   發表於 14-12-10 11:22

回覆:如果係男仔,你會為邊間offer 放棄民生?

吾pick 民生,or 無offer的,都吾應該踩人

Hopeforb  Agree  發表於 14-12-9 23:23

好懷疑上面個slylander 故意開個新戶口來攻擊民生,完全只有謾罵式攻擊,毫沒事實根據!
是否吃不到的葡萄酸的

雖然我冇報民生,但公平D講,佢小學同中學在學術上都係唔錯

悠悠110409  當日面試, 小童軍的確很有禮貌,    發表於 14-12-10 13:37

私小又唔俾大抽獎,個個星期的親子功課,令我卻步沒有幫細囡報民生。

見到民生小D學費都已經無興趣.....

PrettyPC  民幼學費已經唔算貴, 好多幼稚園   發表於 14-12-11 11:39
hedhed  民生3千幾, 崇真4千5起標...   發表於 14-12-10 14:19

我既排位培正>德望(女)>宣幼>民生>培道,我女女11.2011大b, 只報左頭3間。但其實民生都係好唔錯,但唔太buy佢轉營york, st. Cat果種模式(聽說現任校長係Victoria過檔), 而且升民小%又低左,所以無報了。

弱弱一問。其實大家講緊九龍定港島民生呢?

我的同事仔女讀宣道、高主教,一聽到民生就話不好

我住港島,沒有報民生,只是以事論事,比較和睇法。答板主問題。Fans 唔駛咁嬲。
講真,有幾多考到好小一會重留係民生就知有幾愛民生,冇能力走又有保險。

CherylChloe 發表於 14-12-9 23:28
私小又唔俾大抽獎,個個星期的親子功課,令我卻步沒有幫細囡報民生。
其實民小民中都唔係差, 我覺得只係九龍城網有更好既一線男女津校所以被人忽略左遮.其次就係好認同最唔好係唔俾玩政府自行同大抽獎, 咁即係要走只可以去考有龍中既直資.
另外, 由於點都叫有直屬band1b中學, 所以好多人連一線私小或無龍中既直資都唔會去考, 考左當真係有offer啦, 諗下度下怕6年後升中遊戲最後都係會忍痛give up.  所以讀之前諗清楚民中係唔係心儀先.  

引用:+本帖最後由+chungayu2+於+14-12-9+23:34+

原帖由 chungayu2 於 14-12-09 發表

見到民生小D學費都已經無興趣,崇真等Ok過佢 ...
崇小學費貴過民小

引用:私小又唔俾大抽獎,個個星期的親子功課,令

原帖由 CherylChloe 於 14-12-09 發表
德望都唔俾大抽獎的……我反而like親子功課wor,唔通日日hea住過好些?

回覆 CherylChloe 的帖子

其實好多私小已經唔俾大抽獎

回覆 mrschiang 的帖子

對我而言,那民小不是一間心儀的私小去放棄大抽獎. 撇除這,民幼在幼兒教育方面是算不錯的

引用:Quote:原帖由+CherylChloe+於+14-12-09+發

原帖由 Chloe2 於 14-12-10 發表
德望都唔俾大抽獎的……我反而like親子功課wor,唔通日日hea住過好些?
好嘅幼稚園應該教小朋友自己做功課,唔係搞好多親子功課,如果習慣咗「親子」,上小學等阿媽放工才做功課就弊。

引用:Quote:CherylChloe+發表於+14-12-9+23:28+

原帖由 kufubaby 於 14-12-10 發表
其實民小民中都唔係差, 我覺得只係九龍城網有更好既一線男女津校所以被人忽略左遮.其次就係好認同最唔好係 ...
請教一下,九龍城網除咗神校LS,男仔邊間小學較好?
真心請教,謝謝!🙏🙏🙏

都好唔明白,每年民幼出offer 前後總有些新account 或不是民生的用家出來説三道四,胡亂散發一些不實的資料。大家要明白,自己是小孩的一面鏡,身教(心教)是非常重要的。

利申:我是用家,民幼絕對是一間有愛心,多活動,重德育及重教養的幼稚園。民小,亦是一所在很多人眼中很出色的好小學,其學術及德行要求很高,亦有民中(Band 1B) 作聯繫。並不是以上一些言論的Band 2 中學。只是民小一直會收自己幼稚園生為主,很少有空位給外校生,所以在小學那邊比較小人留意。民小跟民幼一樣,有很多的空間及活動給在學小朋友參與,學校亦希望家長對小朋友在學生活有一定認識,所以會安排親子活動。

但這點我希望重申,民幼的小朋友,在K1已能完完全全自己handle 功課及一定的自理,這點老師真的願意花一定的時間去教導及鼓勵學生,家長作配合。擧個例子,K1小朋友要帶自己的牙膏牙擦回校,老師會安排他們在食茶點後在課室的洗手間內擦牙,養成良好的習慣,回到家小朋友會很自然地自行早晚擦牙。無論食茶點丶活動丶或工作後,K1小孩們都會自行收拾,打掃。有時間會大家坐埋一齊玩或者討論project等,那些自理能力及其禮貌紀律的教導,並不是一所只看"谷"靚上小成績表而願意花心機丶時間去教導幼兒的幼稚園會做的。

請其他不是真正了解那學校的朋友們,在給予任何評論之前,問問自己所為何事?希望真正想找資料的家長們用自己眼睛及思考去分析,找到自己所需的有用資料。

PrettyPC  agree  發表於 14-12-11 11:41
buu2    發表於 14-12-10 13:43

DCMaMe 發表於 14-12-10 09:50
都好唔明白,每年民幼出offer 前後總有些新account 或不是民生的用家出來説三道四,胡亂散發一些不實的資料 ...
謝謝你的分享和資訊!我去民生面試,見到D老師和童軍小朋友都好友善和禮貌,而且安排流程暢順,學校環境很潔浄寬躺,已經很喜歡,亦有幸被錄取,畢竟今年民生共收到六千份申請,競爭很大,很感恩被錄取!

‹ 上一主題|下一主題