用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果有2個小朋友, 保會全日VS迦南半日, 點揀? ...
樓主: Happi_Mum
go

如果有2個小朋友, 保會全日VS迦南半日, 點揀? [複製鏈接]

如果冇家人幫下眼, 工人好難一湊二, 會讀全日, K1/K2才決定是否轉校, 到時姐姐大些又會好些, 小B又可以跟住報N, 工人冇咁辛苦, 再者, 迦南好普通, 唔算名校.

fatfathippo 發表於 14-12-4 20:18
她一至五也烹飯,當然不可以要求高。

细B頭半年,地不是日日抹,窗1个月才簡單清潔,我幫手做家務,老公放 ...

1湊2普遍要比多D? 我地對佢好好, 佢都鼓勵我生多個,

可以PM 我, 你比幾$$ 人工姐姐嗎?, 我參考吓

樓主最後點揀呀? 迦南有無比留位費呀?

引用:+本帖最後由+Happi_Mum+於+14-12-3+12:17+

原帖由 Happi_Mum 於 14-12-03 發表

我女讀緊保會N班, 另有迦南K1 上午OFFER, 我要返工, 平時 ...
我有兩個小朋友,1個今年讀全日n,明年升k1,另一個剛滿1歲,13年12月細b,最快也要16年頭才可讀n,在職媽媽,家中有親人幫手湊bb,但我眼見細b出世後家人確實兼顧不下照顧兩個,尤其是細b開始學爬學走時就更加辛苦,因為要睇到佢實,得一個人湊果日,想做家務都唔得…我唯有在大仔返學後轉part time,自己接送返學,出年都打算有全日offer就返全日,如果錢是考慮,大不了細b入學後才轉半日班

ha0930 發表於 14-12-9 12:49
樓主最後點揀呀? 迦南有無比留位費呀?

迦南比了留位費, 因為仲未決定到, 其實仲未照小B... 我都在幻想小B到來的情況

阿女讀N 全日, 係就係方便照顧的人手, 但佢每個月都病幾日, 其實我都唸緊轉返半日會唔會病少D, 又可以幫手(學習幫手)照顧弟妹

full day
‹ 上一主題|下一主題