用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: carmenlang
go

樂基好嗎? [複製鏈接]

回覆:樂基好嗎?

今年確實少咗人去旅行(因為唔係學校攪),但反而我覺得家教會攪得幾好喎,旅行餐比往年好食好多,又有大抽獎,又有導賞團,最緊要第二日可以返返學,往年老師攪,第二日會變成旅行補假。如果家教會安排埋集體遊戲會更perfect。 講真如果想揾老師校長傾計,我覺得最好時機唔係旅行,係靠學校嘅講座、工作坊,甚至家長日校長佢全場行嚟行去自動走埋嚟同我哋d家長傾計。
(p.s. 我唔係家教會成員)

回覆 frogbobo 的帖子

有了學卷, 學校課程受到了教育局限制、學卷資助下學校少了資源, 相信不能有現在的雙班主任、NET、普通話教學了。也就是, 如有學卷, 就不是現在樂基的課程、模樣了。其實, 學卷/非學卷是兩個target group.

引用:回覆+frogbobo+的帖子 有了學卷,+學校課程

原帖由 jutma 於 15-02-05 發表
回覆 frogbobo 的帖子

有了學卷, 學校課程受到了教育局限制、學卷資助下學校少了資源, 相信不能有現在的雙 ...
K2 英文要寫shampoo, science , reduce 等英文,學術絕對強

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 samchan2179 的帖子

認同。
不過不用擔心小朋友唔識, 老師會教學生有關生字同phonics 的。
只是有點覺得 (可能是好事)功課較為沉悶, 如抄一版詞語、一版英文生字等等...小朋友有時會不想做。不過, 好事是較早適應小學的功課類型。

引用:回覆+samchan2179+的帖子 認同。不過不用

原帖由 jutma 於 15-02-06 發表

認同。
唔會唔想做,小朋友適應力強,多D抄寫好,又可以預備中小學涵接,樂基這方面做得好!

是啊, 提早適應下也好! 小朋友生字學得不錯, 這點我也滿意。

回覆:樂基好嗎?

回覆:acepno 的帖子

多D抄寫先學到嘢,這方面樂基做得好足!

引用:但K1寫44個英文字母,真係太多喇 +

原帖由 acepno 於 15-02-08 發表
但K1寫44個英文字母,真係太多喇
老師話5好迫小朋友寫晒,小朋友鍾意寫幾多就幾多,儘量要佢哋做得開心

引用:Quote:原帖由+acepno+於+15-02-08+發表但K1

原帖由 JuliaCKL 於 15-02-09 發表
老師話5好迫小朋友寫晒,小朋友鍾意寫幾多就幾多,儘量要佢哋做得開心

...
妳小朋友有冇做唒?

引用:Quote:原帖由+JuliaCKL+於+15-02-09+發表老

原帖由 samchan2179 於 15-02-10 發表
妳小朋友有冇做唒?
開頭真係會扭計問點解要寫咁多,我會叫佢唔好做,但佢又會話唔得一定要做(佢自己都驚無功課交比老師),到而家已經習慣一日一版字lu!
我仔係每行都寫(因為上學期寫簡單字已經係行行寫),但聽其他同學媽咪講佢哋係格行寫

jutma  我隔行寫, 行行寫我嘔血了, 哈哈   發表於 15-2-10 16:13

JuliaCKL 發表於 15-2-10 15:14
開頭真係會扭計問點解要寫咁多,我會叫佢唔好做,但佢又會話唔得一定要做(佢自己都驚無功課交比老師),到 ...

我仔岩岩下學期學寫字母,
平時佢係鐘意寫字的,不過係鐘意自己 style(好似打風咁,或者寫得懶快),鐘意寫數字,
但每逢交 english writing 果兩日我就嘔血了,
佢寫幾隻字母就話倦,我又係唔想迫佢寫,但係佢又話唔得,又要寫晒佢,
一係就要我捉住佢隻手寫,自己寫就寫到核核突突,我都盡量少擦了,費事影響佢自信心,
這個過渡期真係好煩好嘔血,k2 係咪真係寫到一組字呢?

引用:Quote:JuliaCKL+發表於+15-2-10+15:14+開頭

原帖由 mc_pigpig 於 15-02-11 發表
我仔岩岩下學期學寫字母,
平時佢係鐘意寫字的,不過係鐘意自己 style(好似打風咁,或者寫得懶快),鐘意寫 ...
K2 homework

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我小朋友嚟緊9月讀K1 , 想問到K2 會自動變國際班,即是否沒有中文字讀寫,只有普通話?

回覆 agneswagnesw 的帖子

係, 除非學校再改學制。

樂基變了……高貴了……

引用:樂基變了……高貴了……

原帖由 塵太 於 15-04-02 發表
樂基變了……高貴了……
即係?加咗學費定點?

Hi ,  我都想報9月N 班, 可分享面試題目嗎 ? Thanks

回覆:shamcnl 的帖子

15年9月n班已經收晒生啦!你係講16年9月?

‹ 上一主題|下一主題