用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道丶優才丶培僑丶王錦輝丶崇真(國際部),大家會點揀? ...
樓主: dickson88
go

真道丶優才丶培僑丶王錦輝丶崇真(國際部),大家會點揀? [複製鏈接]

回覆:真道丶優才丶培僑丶王錦輝丶崇真(國際部),大家會點揀

我家一個讀真道, 一個讀培僑, 論語境, 培僑比真道好

回覆:dickson88 的帖子

其實學術上相信各間小學都差不多,讀書都係要靠小朋友自己,無記錯真道約3千學費一條龍,有ib簡,崇真主流都約4千,國際約6千,但冇龍,俾6千不如簡cky, 再加上硬件好過TT , 我自己就sfa 與logos 之間選擇

引用:其實學術上相信各間小學都差不多,讀書都係

原帖由 ivypooh 於 14-11-24 發表
其實學術上相信各間小學都差不多,讀書都係要靠小朋友自己,無記錯真道約3千學費一條龍,有ib簡,崇真主流 ...
V useful comment, 獲益良多。

回覆 wai406 的帖子

請問可否分享多一些你小朋友分別在真道及培僑學習情況?例如:學術程度丶師資丶英語及普通話丶功課量丶學生學業支援丶學習態度或其他。
另外如果再給你選擇,你會否選擇兩個小朋友一起讀真道或是培僑呢?

回覆 ivypooh 的帖子

謝謝你既意見!因為CKY只行IB,但我想小朋友多一條路,所以無考慮CKY,才報TT,但TT無龍而直屬中學基崇聽說成績一般,所以才有疑慮。

培僑語境很好,双班主任, 一位講英文, 一位講普通話, 真道只有一位班主任, 語境不多, 比較小一, 培僑課程比真道深, 還有培僑很着重閱讀, 如小朋友幼稚園没有接觸普通話, 開始時會比較吃力, 真道小一很開心愉快, 但真道讀少一年,係我最担心的地方, 兩間學校功課都不多, 考試測驗壓力都不太大, 兩間學校老師都很有愛心, 希望以上資料幫到你吧!

多謝你詳細分析同用家心得~

回覆:真道丶優才丶培僑丶王錦輝丶崇真(國際部),大家會點揀

我係真道vsWKF 之選,等明天港同result, 但真係太遠,仍希望有CKY 3rd IN.

非常感謝你的用家分享!請問在英文方面,培僑現時有多少個net teacher?另外培僑的英文教學有否著重grammar?本常課堂多不多presentation?

回覆 AgapePa 的帖子

優才好似好少校車線,請問現時多數優才家長是否要自已搵車或親自接送放學?

dickson88 發表於 14-11-24 13:44

優才好似好少校車線,請問現時多數優才家長是否要自已搵車或親自接送放學? ...
校車係優才最大問題.
大部分高小係自己返學, 有人住元郎都係自己搭車.

初小有幾條校車線, 有人自已搵保姆車, 有人搵外傭接送, 有人由家長接送.

回覆:真道丶優才丶培僑丶王錦輝丶崇真(國際部),大家會點揀?

請問大家音小同培僑會點選擇?

培僑英文是每年每級3個module, 是學校自己編制,不同主題,有關於歷史,科學,culture, 天文地理.....等。另外會安排很多outings,例如grade 2 其中一個主題關於hong kong, 學生要分組自己set 問卷,老師會帶他們到星光大道訪問遊客,非常活動教學。每個module 完結時學生要做project and presentation. 除了主題教學,同時還會有grammar book and spelling book  配合學習。

不知道培僑英文算不算深? 二年級上學期已考acrostic poem, 三年班現在學緊寫book report and graphic organizer... 平常有大量閱讀,另有english performing art 課,學生是很多show and tell練習。

wai406 發表於 14-11-24 00:09
我家一個讀真道, 一個讀培僑, 論語境, 培僑比真道好
同意,尤其英文,好靠家長,真道正在努力改進中。

住得近果間。

請問關於優才校巴問題,有沒有家長提出與校方共同解決呢?

回覆 applelove 的帖子

非常詳細解答令我對培僑加深了解,萬分感謝!請問培僑英文老師與普通話老師是否全是native speaker?

兩校地點相差那麼遠,你住在兩者間?否則很難handle喎.....

引用:回覆+wai406+的帖子 兩校地點相差那麼遠,

原帖由 ecpama 於 14-11-24 發表

兩校地點相差那麼遠,你住在兩者間?否則很難handle喎..... ...
係呀,好彩兩邊都有校車

wai406 發表於 14-11-24 23:44
係呀,好彩兩邊都有校車
如選真道,仔仔要六點九上校車,五點半至番到,成日都無咩時間剩,但我又貪佢可行IB, 有德育課及基督教。如選培僑,仔仔行路番都仲得,放學去學其他嘢都仲得,語境又很好,設施環境亦優勝。
魚與熊掌,我得番三日做決定,好頭痛。你作為兩校家長,仲有咩意見俾到我呀?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題