用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人小朋友09/2005入三聖救世軍呀?
樓主: mcdullyiu
go

有無人小朋友09/2005入三聖救世軍呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 有無人小朋友09/2005入三聖救世軍呀?

Michellemama 寫道:
[quote]
mcdullyiu 寫道:
Michellemama,
你好呀,咁你仔仔叫咩名呀?
我想問保圓好難入的嗎?
我一路以為他直資比錢就入到呀!
你都好暸解間學校喎,連他有模擬課程你都知,
我就只係靠口啤所以選這間呀!
咁你仲知學校D咩呀?可唔可以講來聽下呀?

你都好嗎,我仔仔叫瀚瀚.
保圓自從轉直資之後已經唔係咁易入,因為要經過interview,以我所知佢地interview都唔係好淺,而且佢地會好睇家長既背景.新一年收生,好多家長既背景都係律師,教師同專業人仕既子女.依d都係好有質數既家長.
咁你仲想知D咩呢?我絕唔介意回應,不過可唔可以問得清楚少少,比少少範圍好d. [/quote]

謝謝你的回答,我真係有好多野想知,你唔好嫌我煩呀!
我想問小朋友點學英文的?
另小朋友的程度高嗎?

其實我個人來講好想彤彤入到何日東,
請問多畢業生入讀嗎?
如果唔係保圓都好近我,我都有想過的,
不過保圓用英文教學,
救世軍又唔係,咁小朋友會唔會好難跟得上呢?
仲有想問下你囡囡入左邊間小學呀?

醒目開學勳章

BBlong 寫道:
Hello, Mcdull:

您好! 本來我囝囝也是今年9月入學,但我响園長表示因婆婆身体不太好,希望能安排他於兩歲時入讀,所以已在4月1日正式入学,我在3月尾的幾天陪太子讀書,這幾天便勞煩了婆婆罷了。

今天嘗試離開他2小時,讓他適應一下沒有人陪,不過哭到好可憐,聽見也心痛,看見更心酸,但是這昰必經之路,看見園長和老師也逗他�安慰他,我也十分放心,希望這些日子怏點兒過去,可以盡快享受上學的樂趣。

有時間再傾呢!

yoki

咁你仔仔9月係咪都會讀n1?
我現在都有d擔心,
到時唔知可唔可以湊住小b陪彤彤上堂,
如果唔可以都唔知點算了!

醒目開學勳章

adad 寫道:
[quote]
[quote]
adad 寫道:
mcdulyiu:

你好 ! 我的朗朗也是05年9月返三聖幼兒園 !
之前去過它的開放日, 覺得都ok, 但現在驚緊上小一時會跟不上, (除非小一在救世軍劉伍英小學啦!) 故9月仍會返學, 但遲些會考另一幼稚園, 考到的話有機會轉校的 !

adad,
你好!好開心認識到彤彤的同學仔!
你係幾時in的?幾時通知你收?學校要我下星期交留位費呀!仲有呀,學校話有一個講座,咁你有無參加呀?
我都想住比彤彤讀住n1先,讀得唔好都會轉返幼稚園,讀得好就可能唔轉!
咁你想轉邊間幼稚園呀?[/quote]
mcdulyiu:
我在04年12月頭in的, 其實那天園長已說多數收的, 之前交了校服費,書簿費, 未叫交留位費 ! 如有講座,有時間都會去!
我心儀的幼稚園係聖彼得堂兆麟![/quote]

園長都係叫我交校服費,書簿費,不過我想住交左就有位,所以未話係留位費law! :
其實12月到我打個電話去問有無位,她已經話無,點知無啦啦3月又收到信話可以去面試,開心水我,我估係有人報左無交費,所以比個位我地,好開心呀!

仲有呀,我想問你,你係咪原本係7月媽媽,後來早產變左6月媽媽呀?因為你個名好熟呀!

Michellemama:

你好呀!真的很喜歡看你在這裡的回應,因為這裡三聖救世軍的媽媽不多.而你又很有經驗和對這學校十分熟悉.很希望你多來給我們一點意見.

在這幼兒園畢業的學生真的可以100%入到心儀既頭3間小學嗎?你是說統一派位嗎?在那裡可以看到這資料?記憶中你的囡囡好像是第一輪自行派位入到蒙恩的,對嗎?其實我想知你心儀的中學是那一間.可以分享一下嗎?

另小朋友的程度高嗎?

請問多畢業生入讀嗎?
不過保圓用英文教學,

我想問小朋友點學英文的?---用phonic學英文架,佢地會用一d動作幫助小朋友記住d發音.依家佢地仲會用埋英詩唱遊及朗誦,幫助小朋友加深佢地對英文既興趣.

另小朋友的程度高嗎?---唔明,點先至為之高,點先至為之底呢??同咩比較??個個小朋友都係獨特既,個個小朋友既發展進度同吸收能力都唔同架播.

其實我個人來講好想彤彤入到何日東,請問多畢業生入讀嗎?---有架,好似仲有個舊畢生晌依間學校成績好好,考全級頭幾名.因為我去參觀依間學校既時候,見到佢個名榜上有名,佢d弟妹仲讀緊依間幼兒園.

如果唔係保圓都好近我,我都有想過的,不過保圓用英文教學,
救世軍又唔係,咁小朋友會唔會好難跟得上呢?---跟唔跟得上,我唔敢講,始終每個小朋友能力發展不同,我亦唔係好了解保圓用英文既程度去到邊,始終係新辦.不過依間幼兒園既課程唔算淺,佢地n4既課程應可以去到一般小學一年級上學期.

仲有想問下你囡囡入左邊間小學呀?---第一輪已經入到蒙恩,小女另一位同學都同一時間到入依間.

Almaz 寫道:

你好呀!真的很喜歡看你在這裡的回應,因為這裡三聖救世軍的媽媽不多.而你又很有經驗和對這學校十分熟悉.很希望你多來給我們一點意見.

在這幼兒園畢業的學生真的可以100%入到心儀既頭3間小學嗎?你是說統一派位嗎?在那裡可以看到這資料?記憶中你的囡囡好像是第一輪自行派位入到蒙恩的,對嗎?其實我想知你心儀的中學是那一間.可以分享一下嗎?

hehe...我只係將個女學校既生活同大家分享.
這裡三聖救世軍的媽媽不多---因為佢地個個都好忙架.
係呀,跟據過去園長同各位家長既分享,再上網睇埋d資料,過去2-3年既畢業生應該係100%入到心儀既頭3間小學,如果有錯請指正.
係呀,第一輪自行派位入到蒙恩上午.
我心儀的中學是那一間??---點解你想知呢???

我想知你心儀的中學,是因為想知是否跟選擇蒙恩有關.同時想知你為什麼選蒙恩.可以分享一下嗎?如果你介意的話,可以保持神秘的.

[quote]
adad 寫道:
[quote]
[quote]
adad 寫道:
mcdulyiu:

你好 ! 我的朗朗也是05年9月返三聖幼兒園 !
之前去過它的開放日, 覺得都ok, 但現在驚緊上小一時會跟不上, (除非小一在救世軍劉伍英小學啦!) 故9月仍會返學, 但遲些會考另一幼稚園, 考到的話有機會轉校的 !

adad,
你好!好開心認識到彤彤的同學仔!
你係幾時in的?幾時通知你收?學校要我下星期交留位費呀!仲有呀,學校話有一個講座,咁你有無參加呀?
我都想住比彤彤讀住n1先,讀得唔好都會轉返幼稚園,讀得好就可能唔轉!
咁你想轉邊間幼稚園呀?[/quote]
mcdulyiu:
我在04年12月頭in的, 其實那天園長已說多數收的, 之前交了校服費,書簿費, 未叫交留位費 ! 如有講座,有時間都會去!
我心儀的幼稚園係聖彼得堂兆麟![/quote]

園長都係叫我交校服費,書簿費,不過我想住交左就有位,所以未話係留位費law! :
其實12月到我打個電話去問有無位,她已經話無,點知無啦啦3月又收到信話可以去面試,開心水我,我估係有人報左無交費,所以比個位我地,好開心呀!

仲有呀,我想問你,你係咪原本係7月媽媽,後來早產變左6月媽媽呀?因為你個名好熟呀![/quote]
mcdullyiu:
你那麼好記性的 ! 係呀 ! 我本來預產期係7月1日, 但早了1星期, 就變了6月媽媽了 ! 估唔到在此相認呀 !

醒目開學勳章

[quote]
另小朋友的程度高嗎?

請問多畢業生入讀嗎?
不過保圓用英文教學,

我想問小朋友點學英文的?---用phonic學英文架,佢地會用一d動作幫助小朋友記住d發音.依家佢地仲會用埋英詩唱遊及朗誦,幫助小朋友加深佢地對英文既興趣.

另小朋友的程度高嗎?---唔明,點先至為之高,點先至為之底呢??同咩比較??個個小朋友都係獨特既,個個小朋友既發展進度同吸收能力都唔同架播.

其實我個人來講好想彤彤入到何日東,請問多畢業生入讀嗎?---有架,好似仲有個舊畢生晌依間學校成績好好,考全級頭幾名.因為我去參觀依間學校既時候,見到佢個名榜上有名,佢d弟妹仲讀緊依間幼兒園.

如果唔係保圓都好近我,我都有想過的,不過保圓用英文教學,
救世軍又唔係,咁小朋友會唔會好難跟得上呢?---跟唔跟得上,我唔敢講,始終每個小朋友能力發展不同,我亦唔係好了解保圓用英文既程度去到邊,始終係新辦.不過依間幼兒園既課程唔算淺,佢地n4既課程應可以去到一般小學一年級上學期.

仲有想問下你囡囡入左邊間小學呀?---第一輪已經入到蒙恩,小女另一位同學都同一時間到入依間.[/quote]

謝謝你的解答!
我早2天去交費時,職員話會5月有家長會,希望到時會見到面!

Almaz 寫道:

我想知你心儀的中學,是因為想知是否跟選擇蒙恩有關.同時想知你為什麼選蒙恩.可以分享一下嗎?如果你介意的話,可以保持神秘的.

其實我唔介意亦唔需要保持神秘.
我心儀既中學係陳瑞芝,同蒙恩冇乜聯繫.
選擇蒙恩係因為佢係聖公會,我有d教師朋友,佢地都話對聖公會辦既小學比較有信心,而且依間都係活動教學比較適合小女既個性.

謝謝你的解答!

唔使客氣.
5月有家長會---係咪14/5果個"孩子不同,管教不同"呀??
我都參加左,到時希望見到喇.

醒目開學勳章

[quote]
謝謝你的解答!

唔使客氣.
5月有家長會---係咪14/5果個"孩子不同,管教不同"呀??
我都參加左,到時希望見到喇.[/quote]

請問個講座係幾點呀?
我唔見左張回條呀!唔知無左張回條入唔入得呢?

請問個講座係幾點呀?

日期: 14-5-2005
時間: 2:30 - 4:30pm
入得架,你話係邊個小朋友既家長就得架喇.

醒目開學勳章

[quote]
請問個講座係幾點呀?

日期: 14-5-2005
時間: 2:30 - 4:30pm
入得架,你話係邊個小朋友既家長就得架喇.[/quote]

謝謝你,咁到時見!

大家好, 今年我都要為女女出年入學作準備

救世軍很好嗎? 還有那些可考呢.

michellemama
你選擇蒙因呀, 我都有想過不過到時再算, 它很近我家...原來它是用活動教學呀,  我而家才知呀...

請問校風好嗎, 老師, 程度等是怎樣呀?   它算都一間好學校嗎?  
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

我彤彤都係今年9月讀救世軍!!   

ruby_by

可否講吓, 選這間的原因呀?????
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

luluma 寫道:
michellemama
你選擇蒙因呀, 我都有想過不過到時再算, 它很近我家...原來它是用活動教學呀,  我而家才知呀...

請問校風好嗎, 老師, 程度等是怎樣呀?   它算都一間好學校嗎?  

你好嗎.

你選擇蒙恩呀?---係呀.

原來它是用活動教學呀?---係呀,好似頭果3年係活動教學,跟住4-6年級就係傳統教學.

請問校風好嗎?---聽聞ok喇.

老師, 程度等是怎樣呀?---未知呀,讀左之後話你知.不過好似好多老師都教左好多年.

它算都一間好學校嗎?---都算呱,如果唔係我都唔揀.

rube_by 寫道:
我彤彤都係今年9月讀救世軍!!   

hehe...彤彤將會有個同學仔叫瀚瀚呀.
歡迎.

Michellemama

好多謝你回答呀!

我今年要選幼稚園啦, 真係無從入手, 唯手在bk取料啦, 身邊都無人可以問呀

仲有邊幾間都可考慮呢….好等我入表多幾個選擇
救世軍跟其他有乜特別之處呀…..

請你幫我啦
‹ 上一主題|下一主題