用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 周宋主愛~~媽咪入嚟交流下
樓主: petmum
go

周宋主愛~~媽咪入嚟交流下 [複製鏈接]

Re: 9/2005 入周宋主愛~~媽咪入嚟交流下

petmum, yoko, jocasta:

真好啦,原來有咁多前輩係度,咁我就唔駛"盲中中"啦

因為我返工時間好長下,所以真係唔多知元朗邊度有得車被子呢!有朋友介紹我花園有檔幾好,但係若元朗有,咁我就唔駛特登走出去呢,真係唔該晒你地

我想問下係咪老師會跟小朋友一齊升班直至佢地畢業架?因為家長日個日佢地個中心主任好似有提過下.

你地有無參加學校既家長教師會呀?我都想幫學校出一分力呢!但入學文件好似無乜點提過喎   

yy

hello!!! Yoko 顧問大使

仔仔是年尾細仔,擔心年頭小朋友大成大半年,會難適應!

又煩到你啦!
你女女都係搭褓姆車, How much for month?? 是否周宋要上課就會有接送呢??
學校未給褓姆車資料,佢話交學費時才比.
但我問過一架接開真光/周宋的褓姆車,佢話真光放假就不接送周宋,所以要自已家長接送,因真光會多好多假期.  我覺得好不方便.

想問下被仔逢星期一跟褓姆車給小朋友帶回周宋,到星期五又跟褓姆車給回家清洗.

夏天校服是否買 恤衫/褲一套,運動衫褲一套,圍裙及外套一件
校服須否買多一套呢?

星期六可以用黎上興趣班啦?? 有セ好介紹呀!!!

THANKS A LOT !!!!!!!!!!  
BEST RGDS
petmum

hello!!! Jocasta 顧問大使

Thanks a lot !!!!

有關假期~~~ 完全明白!!!!想有心理準備.
仔仔讀緊保良局~~除紅色假期外,全年無休.

很久之前星期六參觀,見到大小合共有10人左右返學.

best rgds.
petmum

版主

yy@october 寫道:
petmum, yoko, jocasta:

真好啦,原來有咁多前輩係度,咁我就唔駛"盲中中"啦

因為我返工時間好長下,所以真係唔多知元朗邊度有得車被子呢!有朋友介紹我花園有檔幾好,但係若元朗有,咁我就唔駛特登走出去呢,真係唔該晒你地

我想問下係咪老師會跟小朋友一齊升班直至佢地畢業架?因為家長日個日佢地個中心主任好似有提過下.

你地有無參加學校既家長教師會呀?我都想幫學校出一分力呢!但入學文件好似無乜點提過喎   

yy

yy,

你返工時間好長,咁咪冇乜時間陪仔仔囉.

升班係會有一位老師跟上去.唔會兩個老師都唔同左架.

家長會開學後會有通告,jocasta都做過某某職位架.

版主

petmum 寫道:
hello!!! Yoko 顧問大使

仔仔是年尾細仔,擔心年頭小朋友大成大半年,會難適應!

又煩到你啦!
你女女都係搭褓姆車, How much for month?? 是否周宋要上課就會有接送呢??
學校未給褓姆車資料,佢話交學費時才比.
但我問過一架接開真光/周宋的褓姆車,佢話真光放假就不接送周宋,所以要自已家長接送,因真光會多好多假期.  我覺得好不方便.

想問下被仔逢星期一跟褓姆車給小朋友帶回周宋,到星期五又跟褓姆車給回家清洗.

夏天校服是否買 恤衫/褲一套,運動衫褲一套,圍裙及外套一件
校服須否買多一套呢?

星期六可以用黎上興趣班啦?? 有セ好介紹呀!!!

THANKS A LOT !!!!!!!!!!  
BEST RGDS
petmum

petmum,

混齡班有大有細,都唔怕係細仔難適應.況且你仔仔番過幼兒園,實係醒目仔啦.

我女搭的褓姆車唔知$340定$360.我女淨係搭放學就$240.
你交左費拎左資料就問下啦. 不過我未聽過話要跟真光假期.
有好多架褓姆車架. 你咪揀d唔駛跟真光囉.
被仔星期一拎上車,星期5會跟車番黎.

校服方面,買一套都得,因為隔住黎著.要洗都夠時間乾.
圍裙就買兩件會好d.因為要日日著.同埋好多時都會整dirty.

有咩興趣班介紹,話明興趣班,梗係睇下你仔仔有咩興趣啦.
  我女鐘意畫畫. 青年中心都有好多興趣班.你去睇睇.
又可以同仔仔多d番周宋熟習環境.

petmum,
你咁有心想為家教會出力. 我同yoko 係開會員大會時實提名你做幹事呀. 講實話啦. 你想做咩post 先? 到時等我地投你一票丫ma.    

hello!!! Yoko

Thanks a lot !!!!!!!

我有去看過青年中心興趣班好似由4歲開始才可報讀.

best rgds/
petmum :

jocasta:

你搞錯啦,係我想入會呀,乜家教會係每年都選幹事咩?我見小學通常係兩年一任喎    其實幼兒園既家教會係有乜野post架?每年要搞幾多活動呀?需唔需要搞講座呀?我可以幫手做聯絡,搵人返黎做講座呢!

yoko(蕃薯媽媽) 寫道:

yy,

你返工時間好長,咁咪冇乜時間陪仔仔囉.

升班係會有一位老師跟上去.唔會兩個老師都唔同左架.

家長會開學後會有通告,jocasta都做過某某職位架.

yoko:

無法啦!世界難捱呀嘛,我份工話就話返下午,仲有長短週,但近年黎越來越野做,老細成日都驚做我地唔死咁,份工明明返十二點半至六點半,但成日都九點半就要返去開會,放工後要做埋d手尾都成七點,好多時七點都做唔埋要帶返屋企做,星期六又話要去做培訓或參加講座,今年由一月開始到明天,我都未試過有短週,每個星期都返六日,超時又無補水,個仔得兩歲半,但就成日都叫我唔好返工,因為佢真係見得我好少呢    所以我有計劃係佢升小學時會唔做,返屋企陪佢呢,但一切都待定,未知能否實行.

jocasta:

聽yoko咁講,你應該係家教會度都有返咁上下份量喎,莫非係~~~~主席   

yy

版主

petmum 寫道:

Thanks a lot !!!!!!!

我有去看過青年中心興趣班好似由4歲開始才可報讀.

best rgds/
petmum :

petmum,

係喎,忘記左你仔仔係細過我個女添.

版主

yy@october 寫道

jocasta:

聽yoko咁講,你應該係家教會度都有返咁上下份量喎,莫非係~~~~主席   

yy

主席?!   佢就想.
上年同今年既主席都係爸爸黎架!
再估過~~~

hello!!!!! Yoko

哈哈!!!!!

版主

petmum 寫道:
hello!!!!! Yoko

哈哈!!!!!

petmum,

有咩好笑

petmum,
我個樣十下十下咁架. 邊可以做主席丫. 你諗下有咩post 係岩十下十下的人做? 我開會的時候唔多點出聲架, 就係因為我十下十下咁lor.
哈哈.....        

版主

早早,

你唔止十下十下,係廿下廿下,
你應該係同yy講嘛,唔係petmum呀!
吊起你黎打先得.

yoko, yy, petmum,
啦. 實驗証明, 我真係十下十下喎. 而家仲升左級係廿下廿下添.
yoko 你吊得起我來打至好喎. 我真係幾抵打架.    

早早

版主

:tongue:

hello~~ Yoko

周宋有否課外活動讓學生參加呢?? 有些校會有童軍.運動會...

best rgds. tks!
petmum

版主

petmum,

學校有女童軍,佢地叫小蜜蜂.
要4歲先可以參加,你仔仔未夠年齡呀.
另,學校好多時都有參觀活動. 我記得n2去過益力多,公園,
最近就坐西鐵去屯門市鎮公園野餐,牙醫診所,好好玩架.

好呀!!!! 周宋都有!!!! 之前問過大會堂兒童樂園佢地網頁都介紹過小蜜蜂童軍是4歲男女都可以參加.
所以就希望仔仔都有機會參加!! 舊時我參加過女童軍和民安隊,覺得學到好多課外知識,又可以幫人做義工,做人都獨立些.
所以一定支持.

<學校好多時都有參觀活動>是老師帶領,家長需否伴同.

best rgds.
petmum
‹ 上一主題|下一主題