用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 真心請教- 我兒是否有自閉傾向?
樓主: carolki
go

真心請教- 我兒是否有自閉傾向? [複製鏈接]

Joyce_Choi 發表於 14-10-10 13:29
我仔都係數字狂, 從2.5yr 開始有你說的行為, 但當然有其他行為, 例如多動, 去到陌生地方亂搞人地D野、同佢 ...
剛見完政府心理醫生, 做左評估, 話有少少自閉症譜系"擇"界, 我地覺得姖智力冇問題, 係情緒社交方面較弱, 小小事情都可以令到姖情緒失控 (情緒接近崩潰及歇斯底里, 仲成日大叫大哭), 呢牌的情緒仲非常不穩, 特別深夜晚上都會甘, 真係好擾人, 姖吾會理人地O既感受, 仲成日好固執, 要我地依照姖O既指示去做, 稍有不順, 又大吵大鬧

我阿囡都不懂/抗拒踏單車, 一知道果日幼稚園踩單車便情緒好不穩

回覆:queenielai 的帖子

我地做學前兒童發展性障礙評估.

misshk12 發表於 14-10-8 22:30
回覆 carolki 的帖子

如果想知道係咪自閉,應該找專業人士做評估。講真,我做左2年半訓練,發現依家好多自閉 ...

我想問下, 我囡差不多5歲, 專注力不足, 又精神科跟緊, 但未斷証, 但今日醫生話佢可能有輕微自閉徵狀, 佢只講再觀察, 到6歲再SEND 去做IQ TEST

但無教我地現在做D 咩可以幫到佢, 我想問我可以做咩類形訓練 OR 我地自己平時又可以做D 咩可以幫到呀囡呢
新人進場

carolki 發表於 14-10-10 13:41
回覆 Joyce_Choi 的帖子

謝謝你的回覆. 我今日約左下個星期五見健康院姑娘. 都準備報協康會的心理評估. 希 ...

想問下你見完健康院姑娘, 佢點講? 係咪會即刻轉介去睇政府醫生?
同埋去協康做要幾錢?

Jan2010 發表於 14-11-19 13:46
剛見完政府心理醫生, 做左評估, 話有少少自閉症譜系"擇"界, 我地覺得姖智力冇問題, 係情緒社交方面較弱,  ...
請問要排幾耐先見到政府心理醫生?

eeyorepigpig 發表於 15-1-21 17:46
請問要排幾耐先見到政府心理醫生?

見心理DR, 好似排左9個月左右, 另外見精神科DR便排到2016年年尾
‹ 上一主題|下一主題