用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好心痛好煩惱,請大家比d意見我,謝謝
樓主: Alexming
go

[過動] 好心痛好煩惱,請大家比d意見我,謝謝 [複製鏈接]

回覆 wan_sosin 的帖子

唔好意思,請問咩叫ADHD,我唔係好識.謝謝我仔仔宜家間中肯同小朋友一起坐,但如果隔離係女仔,佢會攪人地D頭髮,男仔又冇嘢,佢四圍行,但原來係有學緊,因返屋企問返佢,佢會識讀返D字你聽,其實佢一直學嘢都好快, 什至比人快,一講就明,好多時你講一次佢巳經完全記得識得讀返晒比你聽.再講反而冇興趣仲走咗去. 真係唔知點解唯獨是D手腳係鍾意攪攪掁,樣樣都勁好奇,我真怕阿仔要食藥.

Alexming 發表於 14-10-28 23:36

唔好意思,請問咩叫ADHD,我唔係好識.謝謝我仔仔宜家間中肯同小朋友一起坐,但如果隔 ...

真係極之萬分明白你嘅情況,我仔細個嘅情況同你仔都有部份似!

ADHD係專注力不足過度活躍症!

我仔好在無讀N班,佢入K1已3歲幾,否則情況可能同你差唔多,我仔由BB開始,已經好癲,K1前真係好驚佢入唔到學校讀書,好在3歲後,似返D樣,緊緊係佢入K時,叫控制到,都因為咁,我係佢歲半時無做嘢,全力教佢!

你而家唔好亂,諗清楚想你囝囝點樣,唔好亂搵評估!點都最好排CAC先!半年至大半年應該排到.你如果出去搵,都搵可信機構,協康,小童群益會,明愛等等,

如私人機構,佢好易會話你個仔叻,叫你做呢樣做嗰樣,做埋IQ test,花錢千千聲但無實質幫到.所以你要冷靜!

你仔手多腳多,係佢好奇想學嘢,但兩歲咁情況唔算大問題,因為本身呢個年紀會咁樣.[size=14.4444446563721px]我仔6歲,都仍然手多腳多,就真係煩啦!

雖然你囝囝現在整日忙個不停,但無論如何,一路大都會有進步的!總唔會一d都唔變,但要有耐性,變好咗亦都只係相對於佢本身個人,並非同其他小朋友一樣!當然其間必須要父母好努力教導,萬分愛心忍耐!

以你小朋友嘅聰明,應該理解力好,可以用對大一點小朋友嘅方法教佢.佢會明的,講住咁多先,最緊要唔好急住.

I_O_U_baby  AGREE X 10  發表於 14-10-29 11:04
Charlotte_mom    發表於 14-10-29 10:29

醒目開學勳章 王國長老

樓主, 以經驗我覺得有幾個大可能:
1. 自閉譜系: 唔識睇人眉頭眼額, 唔識收
我知坊間/網上好多自閉資料, 咩睇車碌, 重覆/強迫行為, 無眼神接觸丫嘛
我唔想嚇你, 但除左典型自閉, 仲有非典型自閉, 以上徵狀好多都唔中, 我仔就係了 (唔係我作的, 瑪麗精神科斷症的), 我仔無果d轉圈, 睇車碌, 唔肯同人玩果d, 但在理解情感/社交方面, 肥晒佬

2. 資優, 學野勁快, 或者某方面有好卓越成就, 不過好多時亦係社交出問題, 唔理人感受

3. adhd, 專注力失調及過度活潑, 其實係兩樣野:  專注力失調, 過度活潑, 多數兩樣都有, 又有可能一邊重好多, 一般政府要6歲至做評估, 按情況決定食唔食藥

以上情況, 亦可以一齊黎, 我仔就係非典型自閉+adhd, 亦有老師講過佢似資優, 算了佢又唔明顯, 我都唔想繼續評落去了

不過咁, 樓主, 現階段最主要的, 唔係個"title", 而係你點幫佢, 無論斷症未都好, 有樣野令你最頭疼的, 就係小朋友騷擾上課秩序被投訴, 有d野你可以做的, 就係安排專注力訓練(令小朋友在大家做一d佢覺得無趣的事情時, 都要保持專注同合作), 同社交能力: 做左咩人地會唔鐘意, 點去睇人地嬲唔嬲, 應該幾時stop, 點解要同人溝通
我仔而家上緊聖基道健苗軒, 係學校社工介紹的, 我覺得好好, 佢係遊戲中學習, 小朋友玩得好開心, 社工亦好專業, 每堂de-briefing分析返小朋友做左咩, 點反應, 點改善, 中到呢......我老公直頭話個姑娘好似識睇相! 中晒

你可以去呢度睇睇, 中心季刊就有課程
http://www.kidsmind.org.hk/site/kids/home/index.html
我見佢p11有個跨專業訓練小組, 可能幫到你(2.5-3.5歲), 會比平時課程貴, 我亦唔肯定係咪要有專業評估報告至收, 你可以打去問問, 講返小朋友情況佢地會俾到d意見你

另外有本書我可以推介俾你, 係自己同小朋友訓練專注力的, 叫"5分鐘玩出專注力", 天地圖書較齊
下面條link有d有關專注力分享, 可以了解下
http://www.books.com.tw/web/sys_ ... 10443114&page=1
呢條link有內文preview
http://www.books.com.tw/products/0010443114

當然, 去上course就最理想, 我仔之前係上小童群益會的
http://hke.bgca.org.hk/0785/fullpage.aspx?l=C&id=731

(唔好意思港島我熟d)

醒目開學勳章 王國長老

唔記得講: 天生我才, 小朋友一定有過人之處, 要好好掌握, 加油

Charlotte_mom, 多謝你的資料, 非常實用.

我的孩子都是ADHD+asperger, 仲有ODD, 不敢亦明知無機會考到HKUGA. 好羨慕你仔女順利入學又有支援.

好希望有個FB群組可以俾家長呻下, 收下料, 問下意見. 沙律媽, 考慮下.

再次衷心感謝你!

醒目開學勳章 王國長老

唔考下, 點知wor! 試左先, 唔得當俾50蚊去玩遊戲歎冷氣

我都覺得我仔呢方面較好彩, 咁多年黎, 我真係見住老師, 社工, 主任都幫左我仔好多, 我個仔! 社工熟晒, 訓輔組常客, 有專責老師同佢傾計, 見過校長, 見過家長, 見過教育心理學家連警察都出埋場, 因為佢我真係大開眼界我至知原來學校除左教書仲做左咁多野

但學校從來無為難佢為難我, 當我仔攪到見社工/訓輔, 佢地見我係同我講, 下一步點行, 點去建立返小朋友自信, 點去幫佢, 令佢有動機肯主動, 呢樣係我衷心感激的, 作為一個阿媽, 無野比有人錫自己小朋友更重要

好多謝好多謝你的解答,令我明白多咗好多, 也令我冇咁亂,十分感激你,

回覆 Charlotte_mom 的帖子

好多謝你的分析同比咗咁多資料我, 之前我一直不知所措,也不知如何入手同找幫手, 你比我的資料真的幫咗我好多, 希望可以幫到我仔仔,希望佢以後可以開開心心返學.好多好多的希望. 好開心大家的幫助, 其實我可以喺到找答案同傾訴下,真係好好多,一直以嚟好大壓力, 同埋不至一次比人破口大駡我冇家教,個心好痛好痛. 也因比人駡個仔攪到我嘈交.眼見個仔比人駡比人打,我真係心痛到唔識講.多謝咁多位.

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 好多謝好多謝你的

原帖由 Alexming 於 14-11-01 發表

好多謝好多謝你的解答,令我明白多咗好多, 也令我冇咁亂,十分感激你, ...
唔洗客氣!有什麼進展可上來再傾

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 好多謝你的分

原帖由 Alexming 於 14-11-01 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

好多謝你的分析同比咗咁多資料我, 之前我一直不知所措,也不知如何入手同找幫手 ...
唔好客氣大家都係過來人,知道果種感受。所以更要互相支持呢!肯俾心機就一定有進步呀

回覆 雪晴25 的帖子

我仔仔也有同樣問題,可否pm資料給我?謝謝!

引用:+本帖最後由+雪晴25+於+14-10-7+12:45+編輯

原帖由 雪晴25 於 14-10-07 發表

我仔N班時都好似你仔咁成日被老師投訴, ,又係成日攪攪振,隻手 ...
可唔可以比資料我,太子那間,thx

帶佢去睇醫生,問醫生可否轉介你去政府做評估啦!由專業心理學家去判斷好些。

回覆 marie209 的帖子

多謝你.巳於上星期見完醫生, 開始時醫生話可能阿氐保加症.測試完話係資優,所以自我中心好強,好鍾意挑戰,會選擇人嚟睬,攪到社交方面唔好,頭腦轉得太快, 好易學壞,要盡快安排行為治療同要單對單上堂, 但也排定心理醫生同精神科,怕到四,五歲時都唔改善仲有一手準備.醫生話咁細個睇唔到有冇過度活躍,但暫時唔似.另外大d再測智商,睇下資優係邊方面才重點敎育.
同埋想請敎大家,我仔係九龍兒童體能智力中測驗中心見完醫生評估完比咗封信轉介我去油麻地排心理醫生,請問是否係大家講的CAC,因我還未去預約,唔知排幾耐會有得上堂,定有嗰封信巳有得上堂.謝謝解答

Alexming 發表於 15-3-11 23:40
回覆 marie209 的帖子

多謝你.巳於上星期見完醫生, 開始時醫生話可能阿氐保加症.測試完話係資優,所以自我 ...
CAC就是你剛去過的兒童體能智力測驗中心。快去預約啦!排了期才有服務給你。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 lillymarie 的帖子

我已喺嗰到做完評估。即宜家去政府到約期(轉介信)

Alexming 發表於 15-3-12 17:35
回覆 lillymarie 的帖子

我已喺嗰到做完評估。即宜家去政府到約期(轉介信)

恭喜你有個資優的孩子!
想請問你點解咁快可以排到智能中心見醫生?
因我上年11月排時只見姑娘,家長/學校做問券,
見醫生要等1年以上.

CAC 有D 免費3P 課程, 不過要辦公時間上,
你可以問下CAC D姑娘上下,
GIFTED 孩子要比多D耐心去教導,
嘗試多D了解佢,佢地覺得有人明白佢,
親子關係好佢地自然會聽話多D.
同埋佢地聰明, 大大下知規矩就會越來越好.

我囝係無耐性,唔鍾意守規, 想玩但見條人龍就會嘈,
宜家大D見佢又進步左.
我覺得上天派佢黎係要訓練我既EQ
一齊努力!

回覆 I_O_U_baby 的帖子

可能因為有老師比好差的評語同問卷掛,我約11月登記,都話要等一年,我都估唔到3月頭巳約我可見醫生了.
‹ 上一主題|下一主題