用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41網 瑪利諾 vs 34網 協恩, 你會點揀?
樓主: kmskyu
go

41網 瑪利諾 vs 34網 協恩, 你會點揀? [複製鏈接]

回覆:mcl203 的帖子

Sorry, 或者我講清楚D。其實依個時代幾乎每一間學校都有參與體育同音樂活動,MCS響學界亦係奪標常客。只係有一日同朋友傾開個女要學樂器,因為HY係有加分。雖然唔係強制性,但好難唔令家長覺得「有咁嘅需要」。佢兩個女都讀MCS,佢話女女無學樂器,學校無特別要求亦無額外分加。始終佢地比較著重學術,就算係音樂、運動好叻,學業成績唔得一樣無得上中學,所以佢唔花太多時間響其他活動。

我净系捻起李+欣

ganggang 發表於 14-9-6 09:01
我净系捻起李+欣
關G琳都係

回覆:41網 瑪利諾 vs 34網 協恩, 你會點揀

乜你覺得如果你喺 HY 學術唔得而運動得升中有so 呀? 聽聞有個協小係游泳隊,升唔返中學even 佢係校隊。 所以唔好唸入咗校隊有so。 入得校隊train 到你傻,無時間讀書,到時文又唔得,游又唔係好得就大大wok.  除非你做到學界好top 餐餐拎硬獎嗰啲,否則唔好唸用嚟做升中籌碼

引用:乜你覺得如果你喺+HY+學術唔得而運動得升中

原帖由 sissysze 於 14-09-06 發表
乜你覺得如果你喺 HY 學術唔得而運動得升中有so 呀? 聽聞有個協小係游泳隊,升唔返中學even 佢係校隊。 所 ...
其實有時都唔明靠運動入名校有乜用,入咗名校又唔考到大學,越來越跟唔上,會好唔開心。靠運動香港又無出路,花時間操為咩呢?

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-09-06+發表乜

原帖由 evacalbee 於 14-09-06 發表
其實有時都唔明靠運動入名校有乜用,入咗名校又唔考到大學,越來越跟唔上,會好唔開心。靠運動香港又無出路 ...
完全同意。

有適當運動強身健體已足夠。
日操夜操,冇可能唔影響成績。兩者兼顧不容易。

回覆:siden 的帖子

無奈地,響香港一定係學業行先,所以我同個囡講,你想參加多D課外活動,必先搞掂讀書先。佢大個D有能力安排好自己時間嘅話,我由得佢~~不過大前題仍然係「學業第一」!

兩間都係好學校,唔容易抽得入。

題外話,學業成績,尤其小學階段,肯努力,多數有成果。體藝就好多時要講天份。

other than the 升中優勢, any other points that are MCS better than Heep Yunn? (唔計 MCS 專出靚女......騎騎)
‹ 上一主題|下一主題