用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升K3還會轉校?
樓主: dewberry
go

升K3還會轉校? [複製鏈接]

dewberry 發表於 14-8-23 23:09
當初諗住以家姐行先,轉到好校網,妹妹又得益,而且小學返全日,搬遷近家姐小學無可口非。但而家要諗妹妹点 ...

唔洗問小朋友.  家人一定比同學親. 父母要永遠在身邊. 你地搬走, 個小朋友有心理暗影, 以為你地要家姐唔要佢. 小朋友未識表達, 傷心可能寄在腦海, 難以補救. 後悔. 我真希望你看到此留言.

還有, 同學也每年轉班, 同學不一樣的.  學校邊間好邊間差, 真係唔敢講.  爸媽家姐一定是最必需的, 全世界最好!!!!
~easybring~

easybring 發表於 14-8-27 13:25
唔洗問小朋友.  家人一定比同學親. 父母要永遠在身邊. 你地搬走, 個小朋友有心理暗影, 以為你地要家姐唔要 ...
同意, O係呢個階段, 父母家人既愛係最重要的, 我會捨得比佢長途返學, 但我一定唔會因為幼稚園而放棄同小朋友一齊生活, 如真係搵唔到返學既方法, 我會選擇轉校, 而且你已經唔駛煩佢入小一的問題, 就算你今年唔比佢讀K3都唔係一個大問題, 但要放佢唔同家人一齊住就係一個好大既問題. 有些家長真係無辦法就無得講, 不過我相信佢地都唔想, 但因為幼稚園無車到而作咁既決定真係好唔值得.

easybring  同意   發表於 14-8-27 13:48

回覆:升K3還會轉校?

返而你依家仲搵唔搵到灣仔K3插班都好重要

dewberry 發表於 14-8-21 23:31
親戚大女插班小二成功,成家人由坑口搬去灣仔區。
細女原本K2返九龍塘學校,而家揾唔到保母車,搭地鐵又遠 ...
個人覺得,為大女去搬屋致忽略細女,本身已經有問題;要一個K3學生遷就一個小二學生?要一個小二學生去搭長途校巴或者保姆車,點都安心過要過K2學生去做呀?
返小學要搵校車/保姆車,點都易D。
最後如果日後細女知道因為家姐攪到佢同家人分離,或者轉校,仲好大機會影響姊妹感情

eesmile  100% agree!! 將心比己,你係個   發表於 14-8-29 23:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

If they can decide to change school for older sister, why they also want to stick with old school for their younger sister?

dewberry 發表於 14-8-24 22:36
可以有工人姐姐帶,但來回學校需時。

上午定下午班?
如果有人帶,不如返學撘的士啦,其實都係半個鐘車程。就算搵到過海保母車都唔平。或者的士去到紅磡站轉火車。
搵家八折的士,同司機講可否相約每日接送。放學唔趕的,咪慢慢撘巴士放學囉。

K3都係同番同學仔一齊開心d。支持你~ 

回覆:升K3還會轉校?

繁忙時間,係唔會有固定的士每日去接你的。

有姐姐帶就拜託姐姐,家陣都差唔多開學,無謂再搞轉校。灣仔去九龍塘其實唔遠,搭巴士分分鐘比搭校車時間更好。

我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠
‹ 上一主題|下一主題