用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Is St Mary's Good newadays???
樓主: euka
go

Is St Mary's Good newadays??? [複製鏈接]

Re: Is St Mary's Good newadays???

小六, 咁你問番以上咁多位收過我pm的媽咪我講左d乜囉....

一來我唔需要做d乜野去證明自己;
二來為免不愉快歷史重演;
所以, 我唔打算響任何呢度o既post公開re意見架la(St. Mary's如是, 沙田崇真如是, 循道如是)!  

我好開心有幾位媽咪收過pm後, 同小女子由討論學校變成互訴心聲, 所以亦唔想好似上次某topic咁樣講講下變左俾人鬧la!

知我者諒我!  (特別多謝今日pm過我的媽咪們)   :

Re: Is St Mary's Good newadays???

我真係服咗你!既然內容無問題,咪講出黎囉!
次次用”上次某topic咁樣講講下變左俾人鬧la! ",做理由.......都嘈到上咗鎖啦!(見林大輝)
有人話好,有人話唔好,有麥出奇呀,d媽咪都可以發表啫,
有好多好學校都會收到d唔多好既學生啦,淨係一個學生既問題就咁評論,你要有理由.......
老師教學生睇野,都要廣闊d啦......
"變成互訴心聲"係一件事,
大家互相發表又另一係一件事.
如果你無惡意批評,講出來又何妨.
就算有人唔同意,都係別人的意見......唔係個個都係"yes"媽咪.

小六唔好咁大火藥味先,讓我說句公道話,我也有PM to Karis about St'Mary.但真係無廣告成份,大概是說St'Mary 有些女生打扮得比較中性化,沒有其他,只是一句起兩句止。
我相信St'Mary是很多媽咪 & 同學的理想學校,可能Karis 怕惹來更多誤會才用pm的,其實這個pm對我來說不是奇怪,因女校實會有這些情況,我的大女亦在St.Rose 畢業,但只是小部分是這樣的,畢業後就不同的了。
討論區只是大家一齊八吓料,不要吵架,好好研究、研究吧!

LilyMaMa:

(友善的)澄清:我沒有說有關廣告成分(請看21:37的內容)
(點頭認同)很同意你的說法,那請大家一起公開研究吧!免得並他人誤會.

(欣賞)我只是佩服Karnis .

我收到pm,但是與lilymama有點不同,
karnis他的先生話有好多tom boy and 行為舉止唔夠斯文.

familychan 寫道:
我收到pm,但是與lilymama有點不同,
karnis他的先生話有好多tom boy and 行為舉止唔夠斯文.

我收到的 PM 內容與上述相同,我相信 LilyMaMa 說的「打扮中性化」亦即 tom boy,所以內容應該一樣。

Thanks tlwtlw888
Your explanation is same with me.

我妹妹是St Mary的舊生,年代久遠所以無話可說.
St Mary是bank1多數人知,凡是女校都有TB,TBG,行為粗魯,不是甚麼秘密,大多是假象,離校後大多回復正常.

公開討論是無問題,人所共知傳統名校也有很多陋習封閉處,因收的多是好學生,所以家長都不太計較,可惜我也是這類型的無奈家長.

bank1師資未必是最好,事實上全港整體師資和學生質素都下降.
學生怎樣看她們的老師,那個是真心教學,那個是敷衍了事,她們全看在眼中,表達了又奈何,大人只會聽老師的評語.

Karnis的林大輝事件已成過去,大家看事物有分析能力,何需介謂,標準老師對bank3頑劣學生不滿意,男孩百厭很平常,大多很有創意,只要不是為非作歹可以原諒,成功人士的青葱歲月,都有很多頑皮事,看事物不要一面倒.

我並沒有說Karnis是PM廣告給你們,只是我和妹妹也想知各人對學校的睇法,令她感到不安我便said sorry,我都敬佩她為大家解答問題.

如果有人在st.mary讀書(或有女兒),可否給予一些中肯的意見.好讓我可以考慮選校之用.謝謝!

你可以看看
http://www.hk-farm.com/discuss/read.php?f=3&i=16889&t=16889&c=7&dc=2

yuma:
真的謝謝你!

I am graduate from SMCC and SMCS (Primary)
I am very elegant and am not a tom boy. Of course every school has tome boy, but it is not serious and common in our school
Really, the school help me to develop a good character, better society status, good career, and yet not arrogant as other famous school students
[url=http://[/url]

Euka,

Are you really a St Mary's graduate?  I would have thought otherwise. Looking again at the caption of this thread, which happened to be drawn up by you, it does make one wonder wheteher St Mary's is still good "newadays".

‹ 上一主題|下一主題