用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好開心, ST CAT收左阿仔K2插班
樓主: 穎子
go

好開心, ST CAT收左阿仔K2插班 [複製鏈接]

回覆:LMCK 的帖子

K3仲可以插班?

可以,我知宣道有得申請,而SC都聽過有人成功

回覆:穎子 的帖子

你仔仔係對衡道定太子道方方??

引用:回覆+phoebewong123+的帖子 方方呀,係既,+

原帖由 穎子 於 14-07-10 發表
回覆 phoebewong123 的帖子

方方呀,係既, 佢都係大仔黎
你仔仔係太子道定對衡道方方

回覆:好開心, ST CAT收左阿仔K2插班

恭喜哂!我囡係11月細囡,唔知插K2成功機會大唔大?係咪要寫求位信?

引用:恭喜哂!我囡係11月細囡,唔知插K2成功機會

原帖由 cl919 於 14-07-14 發表
恭喜哂!我囡係11月細囡,唔知插K2成功機會大唔大?係咪要寫求位信?
跟番網頁個時間,寫信去apply for K1 , 就係咁喇, 其實我都唔知阿仔入左去之後老師問咩,我問佢佢就淨係話連線

引用:Quote:原帖由+cl919+於+14-07-14+發表恭喜

原帖由 穎子 於 14-07-14 發表
跟番網頁個時間,寫信去apply for K1 , 就係咁喇, 其實我都唔知阿仔入左去之後老師問咩,我問佢佢就淨係話 ...
唔好意思想問多小小

Sorry ,即是我今年應該申請了嗎?因為我囡9月上K1,插K2要等甘耐先有結果架?

回覆:cl919 的帖子

你應該出年3月到開始留意,應該會post左個時間出黎架喇

回覆 cl919 的帖子

我想問下你囡囡係唔係2014年9月讀K1?如果係的話,其實你可以考慮考SC嘅K1,可以由細女變大女!起碼機會都大d!!

本身現在讀的K1不開心嗎  沒有學到東西嗎  如果都表現都非常正面  點解要轉st cat呢

回覆 穎子 的帖子

我見SC個website冇好似LH咁既standard form download,請問係咪要自己寫求位信?內容大概幾長?
除佐封信,仲需要寄埋其他資料,例如成績表、porfolia之類嗎?
Thanks a lot!!

fixedstar99 發表於 14-7-16 13:36
回覆 穎子 的帖子

我見SC個website冇好似LH咁既standard form download,請問係咪要自己寫求位信?內容大 ...

FYI
i called SC last month for K2 placement, they told me to write a letter to them asking for tranfer of K2 placement together with a report card from K1

存感恩的心

如果k1讀得好開心  真的要為咗名氣而轉校嗎

回覆:Vlone778 的帖子

我覺得呢個係好個人既選擇,冇岩同錯,只有你認為適合與否,細佬原本間學校班主任對佢好好,好錫佢,但好似一份工咁,你老細對你好好,好錫你,唔代表你轉工就係無良心,不懂報恩,係你先最清楚自己條路想點行,但又咁講,條條大路通羅馬,可能最終個結局都係一樣,冇人知,只知盡力把握機會,不至後悔就是了!亦不需向別人交待,自己知自己想點,想要咩就得啦!大家也只是為自己而活

immaculateheart  AGREE. 加上人係應該追求更好的   發表於 14-7-30 13:36
crispin    發表於 14-7-30 06:22
HaYi  agreed  發表於 14-7-19 18:49

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:如果k1讀得好開心++真的要為咗名氣而轉校嗎

原帖由 Vlone778 於 14-07-16 發表
如果k1讀得好開心  真的要為咗名氣而轉校嗎
某程度上,名氣可以考小一加一把力。如果冇,唔代表唔得,不過有名幼成積表,就更好。

一張名幼成積表真的比愉快學習環境重要?這個問題值得深思

immaculateheart  你講到入到SC 一定係唔愉快咁既?   發表於 14-7-30 13:37

引用:一張名幼成積表真的比愉快學習環境重要?這

原帖由 Vlone778 於 14-07-18 發表
一張名幼成積表真的比愉快學習環境重要?這個問題值得深思
Sc 都好開心呀!

‹ 上一主題|下一主題