用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港兒童合唱團面試考咩?5歲
樓主: rinarina
go

香港兒童合唱團面試考咩?5歲 [複製鏈接]

回覆:香港兒童合唱團面試考咩?5歲

睇歲數。

回覆 MissMusic 的帖子

培訓班 是升 預備班,但不知何時升,兩班用都一本歌書。
今年2014年突然開展培訓班,在四月面試,七月上堂,年齡降低少少,不用足五歲,我電話問過是特別安排,是否仍是照舊每年八月收生一次,就要查詢才知。

分組﹕按年歲分班,
除了培訓班(4歲半至5歲),
正式合唱組則分預備班(5、6歲)、
初級組(6至8歲)、中級組(8至10歲)及高級組(10歲以上),
中級和高級組設演出班和重點培訓班。

訓練﹕基本音樂及歌唱訓練,包括音準、樂理、音樂知識,並教授歌曲的背景和作曲家故事等。主要唱中、英文歌。

收生要求,主要看孩子是否喜歡唱歌。

【明報專訊】文章日期:2009年4月14日

有冇話要中文or 英文歌?

吾知培訓班,預備班係無所謂,中英都得,最緊要小朋友鍾意唱、又唱得好聽。

回覆:香港兒童合唱團面試考咩?5歲

我女上年没有特别準備,我叫佢入去是但唱一首歌,佢結果唱左twinkle twinkle little star, 不过唱到一半比人“叮”左唔駛再唱落去,當時6歳半,結果入左初一班....所以不用太緊張

‹ 上一主題|下一主題