用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 做個有責任嘅成年人
樓主: pcpcbbc
go

做個有責任嘅成年人   [複製鏈接]

回覆:做個有責任嘅成年人

識得有人有選擇困難症,手有三四間勁野仲未放,比註冊費、留位費吾系問題!!!她自己先系最大問到題!我估她會到九月試完堂先放,如果一曰有72小時,一定返晒四間

MAYANGUSPO  應佢自己要去青山上堂...  發表於 14-6-18 13:34

無錯,機會留俾有準備嘅人,甚至會叩一D唔太認識嘅跨區學校,但我相信好多家長們正路都會係面試前作最後努力,去搵下學校資料,了解下學校,人地問你點解覺得學校適合,或者點解子女適合呢間學校都知點答.

回覆 pcpcbbc 的帖子

totally agreed

而家仲hold幾間d人都係好自私, 霸住個位, 搞到d學校call唔到其他人

pcpcbbc 發表於 14-6-18 11:37
唔係求人放位,呢D無得求,只係想講,做人要有同理心,自己都係等待緊嘅,自己都面對緊現在嘅困局,點解唔可以體 ...

如果是今年派位家長, 故事應該由7年前講起,
睇婦產科-> 醫院生仔 -> 買奶粉/尿片->
搵學校讀playgroup/N班/幼稚園. 所見資源的緊絕,
其實一早估到今年是什麼環境, 將來是什麼環境.
做人的同理心是盡早叫醒還在發美夢的你.
相反單單比個like你有幾難

體諒? 單非/雙非夠叫香港人體諒啦, 局長重叫包容.
hold幾間的家長, 投資左幾多資源落去? 分分鐘足夠比豪宅首期
曬下幾日命叫你體諒下又得唔得呢?

回覆:Charlotte_mom 的帖子

對學校了解又未必收

回覆 梵高 的帖子

得,你要晒命梗得架,無人可以阻止你,同埋標準唔係俾幾多錢去培養小朋友,我無錢,係未代表我唔應該有資格得到學校OFFER?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

👏

絕對同意..我知有人手上有8,9 間直資私小學位係手既都仲大抽獎,抽到都仲要叩門霸住d 位,都唔知咩心態.....

Ryan_baba  有直資小學位係手點大抽獎呀?  發表於 14-6-18 13:34

回覆 fayfeily 的帖子

有直資系手,系無得抽的。如果有得抽,一定仲癲!

pcpcbbc 發表於 14-6-18 12:05
回覆 梵高 的帖子

得,你要晒命梗得架,無人可以阻止你,同埋標準唔係俾幾多錢去培養小朋友,我無錢,係未代表 ...
香港政府對每名適齡兒童都有安排,
政府系有OFFER比你, 問題是你不滿意. 不關別人事的.
但你出這個POST一開始已經是對其他家長不滿

你比茶餐廳價要有酒店級味道和服務?
不打擾你好了, 一直幻想美夢吧

放鬆啲啦,如果真係一間都叩唔到,咪返返原本嗰間學校讀囉,家長過份緊張,你唔講啲細路都feel到,比入一間你唔鍾意嘅學校,對小朋友更會造成壞影響。

其實各位家長既出發點都係為自己既小朋友好。好壞既標準各人唔同!大家係呢度發言都係想分享,尋求意見或者搵資料!或者尋求心靈上既安慰請大家互相尊重

醒目開學勳章 王國長老

hold幾間又唔決定, 講真, 俾人鬧就唔抵可憐
上黎問借地址走後門, 俾人插死更唔抵可憐

我同情家長六神無主咁周圍撲, 唔等於我認同家長自私地hold位, 兩者係有分別的

cutekiddy    發表於 14-6-18 22:33

引用:絕對同意..我知有人手上有8,9+間直資私小學

原帖由 fayfeily 於 14-06-18 發表
絕對同意..我知有人手上有8,9 間直資私小學位係手既都仲大抽獎,抽到都仲要叩門霸住d 位,都唔知咩心態.....: ...
有直資點抽獎?咪趁墟亂抽水。我知有些家長揸私校等抽獎,抽唔啱心水就四圍叩下,務求為孩子搵到間唔使錢或平d的直資;亦有家長一早投奔直資等運,但就手揸幾間慢慢揀。
點都好,開post鬧都無用,人家係前頭掟錢掟時間心機操孩子先有咁多offer揸手,d學校又想賺多筆先玩預繳留位費之類,未有心水學校的話急、鬧人問意見、鬧人自私無責任心,其實大家差不多,別五十步笑百步啦。

利申:我沒私校直資好offer揸手,同大家一樣叩門等feedback中

Charlotte_mom 發表於 14-6-18 13:18
hold幾間又唔決定, 講真, 俾人鬧就唔抵可憐
上黎問借地址走後門, 俾人插死更唔抵可憐
agree!

引用:Quote:pcpcbbc+發表於+14-6-18+12:05+回覆+

原帖由 梵高 於 14-06-18 發表
香港政府對每名適齡兒童都有安排,
政府系有OFFER比你, 問題是你不滿意. 不關別人事的.
但你出這個POST一 ...
係囉!發覺好多人又要馬兒好(入心儀或top小)又要馬兒唔神操。無競爭力兼無耐性。
小朋友得一個 pat,最後所 hold 的都會放。宜家d津校一通知你就2日內要仆去註册。甘都等唔到?!
反省吓點解人地小朋友甘快有甘多 offer 而自己就淨識發難好過啦!同埋呀!係咪人地放左的位就一定到你先。

sorry,打錯字。係又要馬兒唔晨操。

其實呢個post都幾有趣!
其實hold位當然唔係咁好
但係等緊位的又有冇諗過點解自已連一個offer都冇……
係準備唔夠丫定係小朋友真係冇裝備自已?

carven1977 發表於 14-6-18 14:42
其實呢個post都幾有趣!
其實hold位當然唔係咁好
但係等緊位的又有冇諗過點解自已連一個offer都冇……
其實大家覺得小朋友可以點樣裝備自己....佢地只係一個六歲人仔咋可以話父母無準備好.....如果為咗裝備for 叩門我寧願小朋友有個快樂童年

‹ 上一主題|下一主題