用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地有冇見過好橫蠻既家長...
樓主: sora2013
go

你地有冇見過好橫蠻既家長... [複製鏈接]

引用:Quote:MC媽+發表於+14-6-19+13:37+絶對唔係

原帖由 little_yolky 於 14-06-19 發表
發生咩事? 好大件事嗎? 如果唔係, 呢啲家長又幾乞人憎喎。
做老師嘅親人話我知嘅,同當眾罰企, 引致小童自尊心損。

MC媽 發表於 14-6-19 13:44
做老師嘅親人話我知嘅,同當眾罰企, 引致小童自尊心損。
我細個有同學被罰企入垃圾桶, 同埋要跪响度上堂。

高官話齋, 呢啲係個別例子, 可能父母係律司。不過用罰來教小朋友實在又係唔太好既, 而且最好唔好當眾, 的確會損害小朋友自尊。但都唔駛出律司信架。

回覆:MissFlorence 的帖子

癲線,低等動物

回覆:你地有冇見過好橫蠻既家長...

我地學校都有啲真係好c9 既c9家長,真係好難會可以溝通倒……其實大家小朋友都係係度讀書,求學既……做家長係應該配合學校先可以家校合作教好小朋友……做咩要生事呢?真係好無腦

n828lpy 發表於 14-6-19 16:13
我地學校都有啲真係好c9 既c9家長,真係好難會可以溝通倒……其實大家小朋友都係係度讀書,求學既……做家 ...
因為佢哋唔覺得自己生事, 係爭取應有既權益, 當自己係消費者。

回覆:little_yolky 的帖子

你講得好啱呀!佢地真係以為自己係消費者呀!每月俾小小幾百蚊學費……就大哂呀……咁有學卷喇啦,出嗰小小就張啲野蠻擺哂出黎呀!

‹ 上一主題|下一主題