用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等宣道放榜,緊張嗎?
樓主: vivianjasper
go

等宣道放榜,緊張嗎? [複製鏈接]

Re: 等宣道放榜,緊張嗎?

我都收到信係正取生
宣道是一所很好的學校, 除了一般學科外,
k1還有電腦, 課外圖書, 普通話, 節日活動等等...
老師的愛心, 學校的配合,
真的深感老師們的專業態度

我仔仔都係後備生,個個都係後備?有冇人寫住"不被取錄"呢?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 我囝囝 Jasper 2002年5月出世,佢已經3歲5個月嘞! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭? 塵俗的愛只在乎曾擁有,一刻燦爛便要走! 而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求, 無從解釋、不可說明的愛,千秋過後仍長存不朽! 誰人受痛苦被懸掛在木頭? 至高的愛盡見於刺穿的手, 看!血在流反映愛沒保留,持續不死的愛到萬世不休! 惟求奉上生命全歸主所有,要將一切盡獻於我主的手, 我已決定今生再沒所求,惟望得主稱讚已足夠!
該用戶已被刪除

yanyan
我係講緊又一村果間禮賢.禮賢升上小學係約80%.而宣幼上宣小就約30%.禮賢就小學校網冇宣小咁好.2間幼稚園又好似差不多程度.所以唔識揀.

咁倍倍係咪會讀培道呀?聽聞呢間都好似唔錯.唔好擔心,仲有最後機會.等你好消息呀~~

Hi, Tobit

禮賢亦有取錄我囝囝, 但我選擇宣道,
因大女是宣道k1生, 而選擇禮賢面試,
只因希望可觀察其他學校, 比較和了解下,
小女在宣道短短數月的進步, 深感學校的魔力,
宣道每月對小朋友的評估; 聖誕崇拜的表演;
新年年宵市場活動... 足見學校對學生的適心安排.

Bell(彤彤媽)
你可否講多d關於宣幼既資料嗎? 我想知多d.thanks :

各位,

我個大仔都收o左am班.我都希望知道多o的有關宣道o的資料..如:校車資料,上堂o的情況或課外活動等.

現在仲未收到信呀!

有冇人可以講下呢間學校呢? 係bk,好似好少人講喎    

二當家, CPY

校車是由褓姆車接送, 所以會有其他學校之學生,
我住寶林, 12:20上車, 約01:10下車,
回程05:30下車, 費用$820

上堂是分組形式, 一位老師有十四位學生, 分組活動,
一組食茶點, 另一組在主題閣聽故事或做手工

一年有六次生日會,
(三次家長日; 聖誕祟拜; 親子旅行須要家長出席)

上下午班共十班, k1, k2各四班, k3三班

星期六沒有活動

Bell(彤彤媽)
好清楚呀.thanks.我仲想知道一星期上幾多堂eng & 普通話.有課外活動嗎?多功課嗎? 8月定9月開學 ? thanks

我都係住tko架...可以比條路線我參考下嗎??

上下午班共十班, k1, k2各四班, k3三班

星期六沒有活動

4+4+3=11......
上下午班共十班?

各位家長:
小女現於宣道讀k1,由於課室安排的問題,每年開班的數目都不一樣,我個女那屆k1上午班只有一班,下午班有兩班,共三班,全級若120人.可能今年會上,下午各開兩班. (可致電問下)
宣道算幾傳統,k1巳經每天有功課做,上學期點點,線條,連線.下學期開始寫1,2數目字,填色,貼貼紙等功課,假期都有假期作業做的. :-|
每星期都有一堂外籍老師上的英文堂,普通話,電腦都有,我個女都很喜歡返學,英文是用play time phonic & story book,中數是用教材套,仲有普通話同聖經課.
雖然話有30%上宣小,但比起每年成2,3000人考宣小,機會巳是大好多,加上出生率下降,直資小學又多了,相信它收自己學生的比率都會提高的!

Hi, CPY

Eng堂一星期有一堂,

普通話堂兩星期才有一堂,

功課每天有兩份, 填色和沿虛線練習, 有時, 會有貼子練習
在學校也有學寫字, 所以, 我囡囡已可以寫下英文字大小偕和自己名字(38晝)等等...

下午班K1有兩班, K2有兩班, K3有一班

校車路線由東港城, 新都城2期, 1期, 寶林, TKO Tunnel,  九龍城, 九龍塘

mayc,Bell(彤彤媽)
多謝你地既分享.我諗我已經可以做到決定啦~~謝謝!!

Bell(彤彤媽)
校車路線係咪fixed?我住調景嶺.咁咪唔經law.

請問由宣幼上宣小需要面試嗎?抑或只由宣幼老師推薦呢?有家長可解答嗎?

Total 寫道:
請問由宣幼上宣小需要面試嗎?抑或只由宣幼老師推薦呢?有家長可解答嗎?

Total

同其他人一樣係需要面試。

kae

Hi, CPY

校車有11條路線, 要視乎到那些屋苑再改路線和金額,
到8月份會有通知

上年度8月30日為家長日, 其後兩天新生適應日(有家長陪同), 之後自己可以返學了

Thanks kae.
:

Bell(彤彤媽)
thanks!即係9月開學啦~~~
‹ 上一主題|下一主題