用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 阿仔介咗奶進步咗好多
樓主: 齊齊加油
go

阿仔介咗奶進步咗好多 [複製鏈接]

回覆 Vichang 的帖子

要呀...其實我都係用返普通跟面包機的食譜, 如果要牛奶可以用米奶或其他奶代, 酵母要, 牛油我用椰子油代, 不過我自己心得係要比普遍食譜再加多D水份, 因為整出來好似係比用普通面粉較硬的。我買美的面包機, 不過我本身有焗爐, 所以依家部機只係用來整個粉團同發酵。

回覆:阿仔介咗奶進步咗好多

我都系用焗爐多,麵包機都已經好少用。

回覆 Catonmama 的帖子

如果唔用牛油, 有咩可以 REPLACE ? 試過菜油都係D 包好硬下...

引用:回覆+Catonmama+的帖子 如果唔用牛油,+有

原帖由 chynnamama 於 14-04-08 發表

如果唔用牛油, 有咩可以 REPLACE ? 試過菜油都係D 包好硬下...  ...
我用grape seed oil

引用:Check+食物敏感要去私院check...瑪丽都好似

原帖由 csy_0101 於 14-03-24 發表
Check 食物敏感要去私院check...瑪丽都好似有,但係又要排期,我就帶女去私家兒科睇,$6000化驗費,將佢既 ...
我仔對某些魚及豆她好似有敏感,可pm兒科醫生的資料給我?

睇到有款包唔洗butter, 用豆腐 & olivie oil 做, 質感好好的..

高粉 : 250 g
考母: 4g
糖:15g
salt:4g
橄欖油:15g
水: 140ml
板豆腐:100g

唔會好似菜油咁硬, 好正的 !!
試下..

回覆:myson727 的帖子

virgin coconut oil 可以試下, 可以要抵受高温

引用:回覆+Catonmama+的帖子 如果唔用牛油,+有

原帖由 chynnamama 於 14-04-08 發表

如果唔用牛油, 有咩可以 REPLACE ? 試過菜油都係D 包好硬下...  ...
可以試下virgin coconut oil

回覆:csy_0101 的帖子

可以pm 兒科醫生資料我嗎?

大家好!我係新成員,可以pm 兒科醫生資料我嗎?thanks!

引用:Check+食物敏感要去私院check...瑪丽都好似

原帖由 csy_0101 於 14-03-24 發表
Check 食物敏感要去私院check...瑪丽都好似有,但係又要排期,我就帶女去私家兒科睇,$6000化驗費,將佢既 ...
Can u pm兒科醫生?thank you

引用:Quote:Vichang+發表於+14-3-27+11:51+想問

原帖由 齊齊加油 於 14-03-29 發表
Better Than Milk, Vegan Soy Powder, Original
iherb  訂, 第一次order可平usd$10
其實荷花果d有得買嗎?上網訂都幾煩。另外,想問羊奶粉可取代牛奶嗎?有隻羊奶粉好出名

引用:阿仔介咗奶粉轉左食豆奶,已上半年密習,開

原帖由 齊齊加油 於 14-03-19 發表
阿仔介咗奶粉轉左食豆奶,已上半年密習,開始時冇乜特別進步,因為每曰仲食住兩餐奶粉。之後上網見有jm分享 ...
你成杯奶轉灑? or 2溝奶粉,幾日慢慢轉?

回覆 chynnamama 的帖子

我用椰子油

引用:高粉+:+250+g考母:+4g糖:15gsalt:4g橄欖油:

原帖由 chynnamama 於 14-05-08 發表
高粉 : 250 g
考母: 4g
糖:15g
好似幾好喎,我終於買左部Panasonic. 仲試緊整普通面包,遲d 試下呢個食譜先。thx!!!!

回覆 funghon 的帖子

好多防敏食物可以在 little giant 買, 好出名的... 上網 search 啦..

回覆:funghon 的帖子

我成支轉,佢開頭唔飲因味道唔同,之後我10mins 收左佢,試左幾次死死地氣照飲了

回覆:齊齊加油 的帖子

請問樓主用邊隻豆奶?可以pm我嗎?thx

請樓主PM E生資料給我.THX
‹ 上一主題|下一主題