用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 經常有人問我個仔係唔係資優,但我真係有D煩惱! ...
樓主: wan_sosin
go

經常有人問我個仔係唔係資優,但我真係有D煩惱! [複製鏈接]

chowqv 發表於 14-3-1 22:59
要等到2015年先至第一次見。
好老實,佢資優=我知憂。
阿仔得1歲幾我已經俾我問到煩。
原來我哋同路人得好緊要!
唔緊要呀!等評估等見醫生都等到慣晒!等你2015年再講絕對無問題!

其實朋友同我講都無乜問題,但老師出聲感覺好唔同!

我有位教中學嘅老師朋友,之前專登send咗D資優資料給我,話比我參考!

上天好似比咗副極度精密嘅模型比我哋,但唔比說明書,叫我哋自己研究咁!唔知要砌錯幾多次先砌到

wan_sosin 發表於 14-3-1 23:11
原來我哋同路人得好緊要!
唔緊要呀!等評估等見醫生都等到慣晒!等你2015年再講絕對無問題!
朋友,老師,校長都有問。就連去街買野,個sales都問果下想c。
我聽到慣。人地以為我扮野,但我唔想答,唔知點答。
都係果句:我只求阿仔食得飽,著得暖,訓得甜。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 14-3-1 23:31
朋友,老師,校長都有問。就連去街買野,個sales都問果下想c。
我聽到慣。人地以為我扮野,但我唔想答,唔 ...
唔知點答係真!我最常答嘅一句係"唔知呀!"事實係咁!
你同你囝囝都要"食得飽,著得暖,瞓得甜"呀!

wan_sosin 發表於 14-3-1 22:40
你嘅分享幾有意思!

通常聰明人總有自己想法,想行自己嘅路!你囝囝喜歡競爭?
我都估唔到囝囝係咁!佢細個時好怕輸,從不肯玩遊戲,輸咗會尖叫吵鬧。當年見佢咁,就搵包容有愛心的學校俾佢,點知佢越讀越唔開心。最近安排佢去一個水準好高好大競爭的樂團,想不到佢好開心,說在那裏人人都有野叻過佢,佢覺得自己在那班人當中好正常不再特別,所以開心。我地常提醒他,明年去那中學有好多勁人,他會變得好普通,他却不介意,反而滿心期待。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 14-3-2 19:47
我都估唔到囝囝係咁!佢細個時好怕輸,從不肯玩遊戲,輸咗會尖叫吵鬧。當年見佢咁,就搵包容有愛心的學校俾 ...
某程度我又明點解小朋友會咁!
一個叻人,要佢同一班普普通通嘅人一齊會有D辛苦,因為普通的人會明唔到,欣賞唔到叻人做嘅嘢!
真係所謂"無敵是最寂寞"!無得鬥,同埋鬥都無謂,就會好悶!
叻人同叻人就可以有幾盡去幾盡!可以盡情好多!

我個仔練緊跑!教練都會用類似策略訓練小朋友,每次練速度都會安排唔同學員一起跑,每隊人有的快有的較慢,是想慢的去追快的那個!才會有進步!所以教練有時都會一起跑!要小朋友去追!

我仔都係,有人比佢追會跑得快D!佢亦好鍾意呢種感覺!因佢好鍾意跑步!

你囝囝都相信有人一齊狂"跑",會"跑"得開心D!那怕有機會輸!輸咗才有機會再追!我個仔都係,輸咗會話"再黎!再黎!"

回覆 wan_sosin 的帖子

日日被阿囡問到氣咳. 我又會好傻,認真地答. 亦試過'耍'佢. 但後果仲辛苦.
E.G 阿囡問[幾時可以返你公司餵魚?] 我答[遲D 先].  隔一陣, 再問[乜野叫遲D? 星期幾?] .我唔答. 佢又再問.直到我轉話題.
結果..幾日後佢又問[媽媽,乜野叫遲D. 你之前話遲D 去你公司.即係幾時? 你仲未答我星期幾?!] 果下, 阿囡有D '文'. 而我有點興. (好似被個囡質問咁) (阿囡情緒社交有一定問題)
我深深吸一口氣[復活節,四月紅色假期.]仲拎月曆出來. 阿囡得到滿意既答案,便無追問.
但又隔兩日, '拿口拿面'+扭計, [點解要隔咁耐? 我好想去餵魚. ]
我囡成日鑽牛角尖+心急+ 每事問. 日常生活/科學地理. 我能答便答. 亦要小心地答.

有時,放工好累. 好想鬧佢[唔好再問, 你好煩]. 但親子時間已經少. 做阿媽亦要控制好情緒.
囡囡有ATTENTION SEEKING PROBLEM, 她每事問,可能要得到別人認同.
已經約了小童群益會的CP 做情緒及社交評估.

幼稚園不像小學.老師未必會花時間和精神去處理有情緒問題的學生.

PS-唔好意思,離題了. 唔關資優事.  見完CP ,再約你仔去跑步.

wan_sosin 發表於 14-3-2 22:48
某程度我又明點解小朋友會咁!
一個叻人,要佢同一班普普通通嘅人一齊會有D辛苦,因為普通的人會明唔到,欣賞唔 ...

我囝無妳囝囝那麼好鬥志,他若跑包尾,以後不會再跑。他是那種喜歡在中間前頭的人,妳講得幾中,他不想落後,但又不想永遠在前頭。
其實那資優報告在學校的作用不大。囝囝的學校主要看成績看上課表現,去年我沒告訴班主任甚麼,讓她從囝囝的表現去得結論。考中學時,我亦沒有交上評估報告,只是讓囝囝去考入學試。好似佢哥哥,佢只是數學資優但一直無話俾學校知,但學校經過一年的觀察後,讓他數學讀高一年。

成績決定一切。

因為我一直覺得個囝唔係幾醒目,鈍鈍地,成日聽唔明我講野,反應好似慢半拍咁。當佢話返學好悶唔開心時,我需要確定究竟佢係聰明?還是態度唔好?那評估報告令我相信囝囝話悶是真的因為他學得快,而唔係佢態度唔好。報告最大的作用是幫助我和囝囝有更良好的溝通。
我大囝唔係資優兒,細囝係。但講真,兩個囝一樣咁難教,一樣好有個性,一樣"一言九鼎”激到我死死下,各自遇到不同的問題。每個孩子都是那麼特別,那麼有挑戰性。資優只是孩子的其中一小部份罷了。

for every one criticism, three positives must be given.

回覆 kmmum 的帖子

唔緊要,一起來傾吧!
你已經好努力啦!比我都會無耐性!

你現時首選的學校有沒有EP?

女孩子比較難纏,好喜歡拖拉!這個個性真不是一時三刻會變!你囡囡是否不容易明白對方感受?

lillymarie 發表於 14-3-3 07:55
我囝無妳囝囝那麼好鬥志,他若跑包尾,以後不會再跑。他是那種喜歡在中間前頭的人,妳講得幾中,他不想落 ...
練跑無疑提高了我仔的鬥心!這也是教練期望小朋友有的意志!因為無鬥心就好難跑贏!不過還好他亦已輸慣了,因為同他跑的是小學生!當然輸多贏少!

你說的好真實,老師看的是實在表現!老師未必常記著學生的報告!
"資優只是孩子的其中一小部份"也說得很對!而小朋友才能亦各有不同!唔一定能用智商測試來量度!

我個仔其實體能極佳!有位老師朋友都幾肯定佢係運動方面可評為資優!這個我反而幾同意!有人見過他的身手,大叫"成龍"呀!

我都會係呢方面好好比機會佢發展!

引用:其實check咗係唔係資優有樣好,就係老師會

原帖由 小曳人 於 14-02-28 發表
其實check咗係唔係資優有樣好,就係老師會另作安排
如果係上堂教嘅嘢太淺,所以佢搞事,有可能老師俾d深d嘅 ...
老師真的有安排另外一些事情給他做嗎?

我同學校講左,佢地都只係教返佢地嘅課程,我小朋友直程自己上堂睇其他書,冇得睇就玩文具…

因為經常性上堂睇其他書,佢直程同我講:唔想再睇書,因為唔想被老師罰,自己又忍唔到上堂會偷睇。

咁究竟我應沖唔應該問下呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Mini-mummy 發表於 14-3-4 01:08
老師真的有安排另外一些事情給他做嗎?

我同學校講左,佢地都只係教返佢地嘅課程,我小朋友直程自己上堂睇 ...

家長日當日,我問班主任有關之前嘅投訴(畫枱),現時情況如何
班主任話知道佢係資優,見到佢做嘢比同學快,會叫佢幫手收下簿,攞嘢,或者教同學
我無叫佢睇書,始終咁樣唔太尊重老師,但如果老師俾佢睇就另計
課程係無加深到,但就試過俾佢做小司儀,班際比賽搵佢做代表,我要求唔高,有呢d嘢已經好開心
我唔敢要求學校做d乜,始終學校係老師嘅地頭,但當然如果老師無"計",就要出聲,但我仔個班主任做咗少少嘢,咁無再有投訴,我就當已經work,學校在我/資優生,重點不在於學術,而係學習生存、社交嘅地方

另外,教育心理學家安排咗高年班師兄每個星期一個lunch陪阿仔捉棋

其實如果你小朋友成績好嘅話,心智夠成熟,可考慮跳班,咁會有較大挑戰性
恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+14-3-4+08:47+編輯+

原帖由 小曳人 於 14-03-04 發表
跳班…唉…佢而家成日搞咁多"老師認為嘅騷擾",邊敢考慮跳班丫。
真係怕學校認為我係"問題家長"

回覆:小曳人 的帖子

當初都唔想交報告,唔知學校會點睇。
幼稚園時已經被學校叫去做報告,問係未過度活躍。於是,我就走去做過度活躍,佢地就話唔係,感覺比其他小朋友聰明d.
……跟住我就不了了知……到小學又被老師問,我話k2做過喇,唔係……佢地又唔多信,叫我交報告……最終都決定做多份資優……又交埋比小學,又比第二堆老師認為係未專注力不足…唉,今次去理工做報告(做評估前/時,我都冇提過個仔資優),最終話冇專注力問題,相反係比人更加專注……同學校講左……今年度,冇見到有咩幫佢,罰居多,鬼叫自己個仔真係冇守跌序咩,唉〜真係幫唔落……所以到而家都唔敢出聲強求什麼了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Mini-mummy 發表於 14-3-5 00:19
幼稚園時已經被學校叫去做報告,問係未過度活躍。於是,我就走去做過 ...

聰明仔需要有難度,有嘢學,有目標
點樣將佢地嘅優點發揮到出嚟,係一門學問!如果學校幫唔到,會唔會考慮轉校呢?揾d區內較有經驗嘅學校,可以幫到手

其實佢地專注力驚人,只不過佢地太快吸哂,然後要揾第二樣目標,睇起上嚟就變咗坐唔定咁
家人要幫資優兒,首先要了解佢地,再幫佢地了解自己同周圍嘅人之間嘅唔同(包括點解人家對佢咁多不滿)
我相信成績叻唔叻唔係重點,最重要係佢响學校生存到,如果生存唔到就好煩!

加油呀!

恐龍家

引用:Quote:Mini-mummy+發表於+14-3-5+00:19+當

原帖由 小曳人 於 14-03-05 發表
聰明仔需要有難度,有嘢學,有目標點樣將佢地嘅優點發揮到出嚟,係一門學門!如果學校幫唔到,會唔會考慮轉 ...
對呀〜學校生存呀
睇下黎緊有咩社交教育比佢,希望佢多樣"秘級"喺手,到時遇到問題可以適得處理。

小曳人 發表於 14-3-5 07:47
聰明仔需要有難度,有嘢學,有目標點樣將佢地嘅優點發揮到出嚟,係一門學門!如果學校幫唔到,會唔會考慮轉 ...

你講得好好呀!
"其實佢地專注力驚人,只不過佢地太快吸哂,然後要揾第二樣目標,睇起上嚟就變咗坐唔定"
上星期收到幼稚園班主任電話, 就係講呢個情況. 班主任話我仔係寫字/計數功課時間好快完成, 老師要教其他同學, 我仔就開始四維走, 又做好多事引老師注意. 幸運是老師比較明白佢, 包容到佢.
佢地對有興趣/新鮮事情專注力驚人, 但對已經學懂的便覺得不耐煩, 四周找新事物研究...便給人pat pat 坐唔定的感覺.

"成績叻唔叻唔係重點,最重要係佢响學校生存到,如果生存唔到就好煩!"
我同丈夫就係0甘諗. 最緊要佢學識點樣係學校/團體/社會中待人接物同生存. 要明白遊戲規則, 唔可以只活係自己思想或堅持己見, 要學習適當地妥協.

pat pat 坐唔定, 隻眼四維look, 睇怕都無咩學校肯收佢, 我都有晒心理準備...
只希望我仔考到你仔間學校, 始終學校對呢類學生好有經驗. 課程充實些也滿足到佢.

引用:Quote:小曳人+發表於+14-3-5+07:47+聰明仔

原帖由 四隻貓 於 14-03-05 發表
你講得好好呀!
"其實佢地專注力驚人,只不過佢地太快吸哂,然後要揾第二樣目標,睇起上嚟就變咗坐唔定"
...
我想問係咩學校呀?

喺呢度睇得多,即使唔知小朋友係咪資優,但會從中明白點解自己小朋友會有類似行為。

小曳人  SFA  發表於 14-3-5 12:19

醒目開學勳章 貢獻勳章

四隻貓 發表於 14-3-5 10:29
pat pat 坐唔定, 隻眼四維look, 睇怕都無咩學校肯收佢, 我都有晒心理準備...
只希望我仔考到你仔間學校, 始終學校對呢類學生好有經驗. 課程充實些也滿足到佢.
如果面試時發作,其實好多學校都唔會收
但SFA唔睇呢d
以我仔為例,佢好鍾意做深d嘅習作,佢覺得好玩,所以面試問學術就啱哂佢,佢會覺得好好玩!
如果你個仔都鍾意人地挑戰佢,鍾意答問題,咁應該無乜難度!
最緊要唔係鍾意玩嘢亂答就得!哈哈~

四隻貓  學術野佢鍾意答. 仲答得好詳盡. 求神保佑, 佢到時唔好玩野....  發表於 14-3-5 16:39
恐龍家

引用:Quote:四隻貓+發表於+14-3-5+10:29+pat+pat

原帖由 小曳人 於 14-03-05 發表
如果面試時發作,其實好多學校都唔會收
但SFA唔睇呢d
以我仔為例,佢好鍾意做深d嘅習作,佢覺得好玩,所以 ...
咁死緊,我仔鍾意玩嘢

Mini-mummy 發表於 14-3-5 00:19
幼稚園時已經被學校叫去做報告,問係未過度活躍。於是,我就走去做過 ...
如果學校的課程對小朋友來說太淺,又或者見到學校無照顧呢類孩子的措施,不如考慮轉校啦。我是非常同情這類小朋友的,因為我試過在巴士站等人三個鐘,悶到死。這些小朋友,若老師只照顧其他同學不理他們,他們又不能做其它的事,乾在那裏等是很苦的事。
我囝現在間學校是好有愛心的學校,但兩年前同校長講他的情況,校長當時已好決斷咁話我地知學校無呢方面的服務。所以去年我地無對學校作任何要求,只係叫囝囝俾心機考好成績,替他轉去另一間較適合他的學校。

咁我囝囝相對大個囝,明白他在學校的成績和操行會影响他是否能成功轉校,所以他雖然上課沉悶,但仍百般忍耐地做出好表現和成績。

慢慢同囝囝講,如果他在學校不守規矩,不交出好成績,學校未必會給他機會,想轉往其它學校亦不容易。這是我當年對我囝囝講的一番話。

‹ 上一主題|下一主題