用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立vs培小
樓主: cyhslt
go

仁立vs培小 [複製鏈接]

回覆 alanwong238 的帖子

第一,有冇聽過林護係自行收生時盡量唔收仁立學生,仁立舊生家長尤其係考全級頭十家長心中最清楚明白啦,當然因為聯繫中學關係,仁立學生會比其他小學多d機會派入林護。
第二,入到林護之後,成績好個d係仁立升上去?有仁立升上去學生家長呻:估唔到唔夠人爭。

引用:請問點介定小學屬一線,二線,三線..?如果計

原帖由 All_is_well 於 14-01-08 發表
請問點介定小學屬一線,二線,三線..?
如果計報考人數, 咁應該TSL係一線, 培小係....二,三線咯... ...
用申請人數不準,培小得3x個位,一定少D人報啦,機會咁低

引用:回覆+alanwong238+的帖子 第一,有冇聽過

回覆 sammilcm 的帖子

冇叩, 因為真係頂唔順佢張臉. HAHA

引用:回覆+sammilcm+的帖子 冇叩,+因為真係頂唔

引用:回覆+alanwong238+的帖子 第一,有冇聽過

引用:Quote:原帖由+1712762+於+14-01-07+發表一

原帖由 gracelam 於 14-01-07 發表
仁立在葵青區好出名,用二線津校有點兒那個

培小唔駛煩中學,但中學就係中中。
培小唔係100%升培中。

引用:Quote:原帖由+ki33221100+於+14-01-08+發表

原帖由 alanwong238 於 14-01-08 發表
1) 你話林護盡量在自行收生時不收仁立學生,我覺得只是網上誤傳。仁立和仁紀每年大約有70位同學升讀林護, ...

引用:Quote:原帖由+ki33221100+於+14-01-08+發表

仁立係65網1線小學, 但我覺得唔可以同神校比, 咁唔公平.  (雖然個人唔喜歡依間學校, 但中肯來說佢真係唔可以講係2線, 至小係65網一定係1線)

近年有全級第二、第六入唔到林護,呢兩個仁立舊生都係一心入林護,自行只in一間,填表全部首選林護,可惜唔好彩,No.唔夠前,派唔入,更激氣係叩唔入!其中一個叩左去保良局一間直資英中,好過讀葵青區中中,另一個唔知。

sammilcm 發表於 14-1-8 10:15
回覆 ki33221100 的帖子

我去過仁立講座, 校長好囂, 所以墳表時, 冇交仁立.

請問你邊年去聽仁立講座呢? 我上年有去仁立講座喎, 聽晒都唔覺校長好囂, 可否舉個好囂例子來呢

sammilcm  間間學校都有人喜愛, 有人唔喜愛, 自己覺得係最重要.  如果心儀間學校, 咪去學校睇下囉.  係依到只係聽下意見嫁炸. 唔可以作決定.  發表於 14-1-10 16:06
sammilcm  我女係2013小一, 應該係去年2012聽.  如想知, 不如pm 我.  發表於 14-1-10 15:58

未經過升中戰役根本唔知家長心態,係葵青區升中好緊張好艱難,幾多人想入英中!仁立(包括仁紀)係最多學生填林護,因為多一次機會、多名額,但其他小學,家長會驚競爭大少機會,想入英中都有相對易入的其他中學(實際都好難入),所以其他小學會少好多人揀林護,分散去填其他英中,結果自然仁立學生多左入林護。

ki33221100 發表於 14-1-8 19:12
近年有全級第二、第六入唔到林護,呢兩個仁立舊生都係一心入林護,自行只in一間,填表全部首選林護,可惜唔好彩,No.唔夠前,派唔入,更激氣係叩唔入!其中一個叩左去保良局一間直資英中,好過讀葵青區中中,另一個唔知。
唔好意思, 見你都好留意仁立情況喎, 請問閣下係咪仁立升中入唔到林護的苦主呢
另外請問培中同林護你會覺得林護又相差幾多倍呢及係咩線中學呢? Thanks.

引用:Quote:sammilcm+發表於+14-1-8+10:15+回覆+

回覆 alanwong238 的帖子

想知係邊個網上有講?

All_is_well 發表於 14-1-8 19:28
唔好意思, 見你都好留意仁立情況喎, 請問閣下係咪仁立升中入唔到林護的苦主呢
另外請問培中同林 ...
我仔係私小畢業後升中,林護不在升中考慮之列。

引用:回覆+alanwong238+的帖子 想知係邊個網上

同事住葵青區,仁立係葵青區好多家長首選,我仔都讀過同類學校,只不過係另一區,又係爭崩頭津小,讀左兩年轉左去私小,雖然唔係一線私小,但係超鍾意間學校,我仔依家中六,對小學仍念念不忘,每學期都會返去探下老師。

唔想爭論咁多,各位家長都想比最好嘅自己仔囡,我都係,但我行第一步時唔啱,好在有機會矯正,係呢度發表意見,係唔想其他家長重蹈我嘅覆轍,個人根據自身經歷、同事經歷、親朋戚友等經歷,認為係目前香港教育制度下,有得揀類似仁立vs培正,千祈唔好揀錯。各人各有心頭好,多了解各方面意見錯嘅機會就少d。
‹ 上一主題|下一主題