用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 純分享: 其實只要仔仔你開開心心&健健康康就夠! ...
樓主: 晞晞爸b
go

純分享: 其實只要仔仔你開開心心&健健康康就夠! [複製鏈接]

回覆 晞晞爸b 的帖子

Yes, I agree with you and give you a big clap

每位家長心裏都有一把尺, 小朋友都有自己想要的東西 - 就係開心!  這單純的要求, 可能是小孩一生中最快樂的經歷, 不要浪費這段日子, 長大了一切變得複雜.  為人父母真的好難, 只好找一平衡點, 時刻用心看看你的子女, 不難找到合適學校給他們, 而方向亦要隨小孩發展, 環境而調整.

“平衡點”是很虛的東西, 其實我還在摸索中 …..

好認同

"贏在起跑線",好睇家長"贏"的定義…

我囝囝番而家間PN好開心, 所以今年只考了一間同自己理念相近的明幼就算了. 最後囝囝都係Waiting,或者佢地要選現階段發現較快較好的小朋友而自己囝囝唔係. 冇緊要. 又唔係冇書讀. 我連龍校都冇考因為龍校唔係同自己囝囝同一宗教.

引用:好耐無上來EK發言...各位父母你地好嗎?近排

原帖由 晞晞爸b 於 13-12-18 發表
好耐無上來EK發言...各位父母你地好嗎?
近排選擇早D收工早D返屋企陪仔...少D上EK..多左時間陪仔仔...亦加深 ...
very helpful sharing! thanks a lot!

請繼續發放正能量!!  多謝你的分享!!!

引用:Quote:Crystalspman+發表於+13-12-18+11:34

其實大家做人父母個個都係為左子女好&希望俾做好既自己小朋友
呢點係understood既
多謝你真誠的分享,帶出更多正能量。祝你和家人身體健康、聖誕快樂

引用:Quote:deniseL+發表於+13-12-18+11:26+好好

同意...大家都要加油..

add oil!!  

引用: EK多啲呢啲正能量post就好!(另一個打不

原帖由 Crystalspman 於 13-12-18 發表
EK多啲呢啲正能量post就好!(另一個打不死誓要入名校嘅post大家可唔可以讓佢沉底?睇 ...
我初來報到了兩星期,原本只是看看家長們的分享,但發覺有些討論太負面,好開心見到這一條在香港說易行難的真理!

引用:好耐無上來EK發言...各位父母你地好嗎?近排

好耐無上來EK發言...各位父母你地好嗎?
近排選擇早D收工早D返屋企陪仔...少D上EK..多左時間陪仔仔...亦加深 ...
之前一路都有睇開你的post,因為我小朋友和你仔仔一樣係細B,有共鳴,而你的名也很好記!

真心為你能想得通想得開而高興。我自己唔係一個谷媽媽,可能因為我都係所謂傳統名校畢業,但踏入職場十年來見過不同類型上司同事下屬,我會發現人際關係、語言能力、社交網絡、靈活思維、自發性... 等等的一切來得比學識更緊要。最後跑出的未必係名校畢業生,反而輕輕鬆鬆讀書的會come up更多創新ideas,公司更buy! 我而家為我小朋友選擇咗一間好適合佢嘅學校。大眾認為是非常開心的,課程淺的,小朋友語言好的,但升小一可能追得辛苦。對我嚟講,搵到適合又讀得開心已足夠,升小一再諗,難適應不代表適應不到,大把人陪我。

所以希望各位家長就算小朋友考不到傳統名校,不用傷心。你哋要相信佢哋仍然會發光發亮,有時真係焉知非福。

回覆:純分享: 其實只要仔仔你開開心心&健健康康就夠!

引用: EK多啲呢啲正能量post就好!(另一個打不

agree! 無嘢比孩子的健康(生理及心理)更重要,家長們要好好反思, 為孩子舖排的是健康快樂人生路。

睇得多嗰啲永不滿足現狀嘅真心話post真係好易令人失去理智和心情欠佳。一家人如果沒有健康身體,又或者成日為呢啲乜校物校唔開心,咁有有乜謂呢?「知足常樂」唔係老土,而係靈丹妙葯。解開心結會令人豁然開朗!

Warning 發表於 13-12-18 15:11
每位家長心裏都有一把尺, 小朋友都有自己想要的東西 - 就係開心!  這單純的要求, 可能是小孩一生中最快樂的 ...

同意!小朋友既童年好短..理應開開心心..如果連呢D童年我地大人都要剝奪佢而不斷催谷佢四圍去學野/同人比較既...我覺得對小朋友好慘....
適當既年紀做適當既事...這平衡點真的很難...做父母也是一門艱深既功課...我每天也在學習中...共勉之...

存感恩的心

多謝分享,我好enjoy 同小朋友一齊快樂開心冇憂冇慮嘅時間,讀名校操練習搞到身心俱疲苦口苦面就冇意思

‹ 上一主題|下一主題