用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 刪除
樓主: jshho1018
go

刪除 [複製鏈接]

回覆:與名幼的教師相聚,有感而發

啟思我去IN過……寬敞,舒服,有自然光,所有教室光猛正齊……玩具陳設非常好

喺揀學校嘅時候有d咁嘅post,動機真係值得懷疑。

引用:+本帖最後由+jshho1018+於+13-12-12+12:15+

原帖由 jshho1018 於 13-12-12 發表

有位朋友是某 "培" 字頭一條龍幼稚園的教師.
最流係個老師自己,有咩好有咩唔好都講唔出

引用:+本帖最後由+jshho1018+於+13-12-12+12:15+

原帖由 jshho1018 於 13-12-12 發表

有位朋友是某 "培" 字頭一條龍幼稚園的教師.
請問幼稚園老師點解會同有錢扯上關係?
吾係好明!

人係咁嫁啦,自己有offer果間學校就讚到天上有地下無!無offer 果啲就踩!其實係想曲線表示自己小朋友有幾叻,都曲線踩埋你細路有offer果間學校幾咁唔掂!但問題係未有果間學校offer之前佢都係咁踩間學校喎,真係好難明乜心態!

回覆:jdbkk 的帖子

會吾會想多d人吾揀,曲線讓自己嘅機會大d呢?

我小人心覺得有人想打人情牌结果未能成事·難為私下的朋友聚會談話慘被公開(當中是否說話的全部只有單方面說法)·而且只是一位老師的私下的主觀論說给人感到是学校的問題、經他公開人家背景要知道老師是誰一點也不難·可悲

(只得教育文憑畢業), 都可以系一條龍咁堅既學校任教嗎。。。。。。
唔系嘛,,,,,,

引用:喺揀學校嘅時候有d咁嘅post,動機真係值得

原帖由 tangotango 於 13-12-12 發表
喺揀學校嘅時候有d咁嘅post,動機真係值得懷疑。
非常之同意!到底出呢個po係乜動機呢?

朋友 (們) 今早打了電話來 ... 勸我刪除此文章 .
但文章已出, 亦很多人看過.  現在刪除反而奇怪.  大家看看罷了. ^^

沒有人控制得到其他人如何想的 ... 有時也不必太上心 ! ^.^

平常心吧 ~

但自己也想補充, 也很朋友在這兒教中學, 實在很不錯的 !!

不想知亦不論樓主動机如何,只想說在認識香港所謂的幼兒教育界,現在大多錢字行頭,陸趙是少數難得在香港幼兒教育界幾十年仍然肯真心堅持用愛,以兒童為中心,重啟發及順應正常幼兒身心發展去编寫課程培育小朋友,她在香港幼兒教育界的貢獻是無可致疑及難能可貴的。

picture 發表於 13-12-12 18:41
啟思我去IN過……寬敞,舒服,有自然光,所有教室光猛正齊……玩具陳設非常好

...

啟思環境真的非常好

雖然我的小朋友不是就讀啟思,
但係我對於啟思的印象不錯,
雖然有點離題, 講一下我既感受吧....

幾年前, 我仍未有小朋友, 在會展去參觀一個電子業界的展覽,
竟然放了十多個攤位, 全部都是很出名的小學來的.
甚至乎是大家口中的神校!!
好奇心之下, 走去睇睇,
原來他們都是用一套如LEGO 的東西,
砌一些智能家居的東西.
他們的作品是什麼跟本不重要, 如何也只是小朋友

跟小朋友的對話中, 有一D俾我問多兩問, 自信心散, 問到就黎喊咁滯.
唯獨是, 有間叫啟思小學的兩位小朋友, 一男一女, 讀五年班,
這麼多年, 仍給我很深的印象!!
對答如流, 自信, 不懂得的東西, 不會死充, 有禮貌, 並懂得找答案幫忙.
坦白講, 一個中五的學生, 也未必有呢份素質!!
那時候, 我就覺得啟思一定是一間好學校, 要知一間學校是否優秀, 不是看老師有多高學歷, 有多少文憑證書, 而是看學生的表現!!

相信啟思幼稚園, 若果跟啟思小學是同一理念及背景的話,
我相信也是一間好的學校!

如果真有其事, 其實都幾令人
私人場合同朋友講心底話, 點知俾人放晒上網, 仲提供埋好多背景資料...
真係要教孩子小心交友呀.

引用:+本帖最後由+hastalavista+於+13-12-13+11:

hastalavista 發表於 13-12-13 11:54
雖然我的小朋友不是就讀啟思,
但係我對於啟思的印象不錯,
雖然有點離題, 講一下我既感受吧....
但 啟思幼稚園 同 啟思小學附屬幼稚園 係唔同喎.
啟思小學係 同 啟思小學附屬幼稚園先有聯系.
其實啟思小學, 啟基小學, 啟思幼稚園 同 啟思小學附屬幼稚園係有咩淵源呢?

回覆 四隻貓 的帖子

完全同意
交友要小心

要教小朋友認清誰是真朋友

如果只係分享根本沒有必要說人家的背景

有沒有想過會影響 "朋友" 的工作 / 升職...等等

多謝樓上兩位提醒.  一時粗疏, 實非所願.

實在只是一時之感慨, 實料不到那麼多的迴響.
‹ 上一主題|下一主題