用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣卓思同康傑都係pm,點揀?
樓主: VC20120101
go

青衣卓思同康傑都係pm,點揀? [複製鏈接]

回覆 VC20120101 的帖子

暫時hold佐卓思

回覆 fixedstar99 的帖子

卓思都係pm?你咁快可以決定到,点解唔揀康傑?

BK上面唔多康傑、卓思的用家發表意見,我都係自行判斷咋參考過往升小一成績,兩間似乎差唔多
卓思係有學卷幼稚園,但與小學銜接不錯,校舍都相對較大
康傑一個明顯優勢可能係英文,但就算佢英文再好,都比不上其他行雙班主任的幼稚園,所以如果想要小朋友英文好,可能點都要外出補習,既然係咁,我不如揀有學卷的卓思,省返錢去補習
不過康傑似乎好多活動,鼓勵小朋友參加好多唔同比賽
另外面試果日,康傑個老師非常nice,令我好感動

其實我本人都仲係心大心細,不過我C6就buy卓思多D

如有其他康傑家長分享下康傑課程、升學等情況就更加好

卓思我係8月已經交佐留位費

引用:+本帖最後由+fixedstar99+於+13-12-11+00:1

原帖由 fixedstar99 於 13-12-11 發表

似乎好多小朋友有卓思同康傑offer,家長們好苦惱!

回覆:fixedstar99 的帖子

我囝囝現讀康傑的PN班。我覺得康傑的校長及每個老師都很有愛心和用心去教小朋友。
學術上,逢星期五學校都會派發手冊、課本、德育及大小肌肉手冊,家長很清楚知道每週的課程及進度。
親子功課每星期都有,還有閱讀獎勵計畫。另外,學校亦有很多主題活動去配合課程,見成班小朋友都很投入。每天有外藉老師上英文堂。 雜費比較多一些 $1080/3 months,可能因為多活動。但囝囝真係讀得很開心,還經常回家唱學校教的兒歌。

回覆 fixedstar99 的帖子

有決定都好既,好過我呢幾日不斷諗日日煩!😓😓我諗我都好大機會揀卓思,感覺個囡行入間學校好似開心d!
不過要再同C6傾傾再決定^_^

回覆 Mickeymm 的帖子

多謝你的分享。
請問學術程度深淺如何呢?
每日net teacher上堂有幾多分鐘?

我朋友讀緊卓思, 佢話覺得麻麻, 書簿費校服貴 (佢個人覺得)
同埋話校長同老師都麻麻.... (佢係咁講)

回覆 dokanty 的帖子

可以問下你朋友麻麻既意思係点?老師無愛心?

佢同我講 (我純聽佢神, 所以我當時無特別問太多問題)佢話覺得老師唔係特別ok同醒目, 同埋佢話成日見到校長都係勁早走,
學生一放學個校長就標走, 感覺好似無咩heart咁.

同埋佢話茶點唔好食, 又貴, 有leuk水感覺 !
我過幾日會再見到佢, 到時再問下佢details先 !!!

回覆:fixedstar99 的帖子

我覺得學術程度都OK。由N班開學到現在,colors 巳經教哂,宜家開始教counting。英文字母應該係教到letter M。有 "Show & Talk", 鼓勵小朋友帶一些跟課本相關的東西返學校介紹及分享給同學。
至於每天跟net 上英文堂確實的課堂時間就不太清楚。但以我所知net 老師都會跟他們一起參與早午會活動及到海濱公園的戶外活動。K1 小朋友的活動會更多,可能K123小朋友的家長可會有更多的分享。

引用:回覆+dokanty+的帖子 可以問下你朋友麻麻

原帖由 VC20120101 於 13-12-11 發表
回覆 dokanty 的帖子

可以問下你朋友麻麻既意思係点?老師無愛心?
我朋友囝讀緊康傑k1,佢話學校好注重品德教育,吾知卓思有無呢?
同埋康傑老師同家長好多溝通。
天天有英文普通話堂
好苦惱。。。

引用:我覺得學術程度都OK。由N班開學到現在,col

原帖由 Mickeymm 於 13-12-11 發表
我覺得學術程度都OK。由N班開學到現在,colors 巳經教哂,宜家開始教counting。英文字母應該係教到letter M ...
仲有,我囡係坐吾定,鍾意玩,係咪活動教學(康傑好d呢?)
但卓思weekend有興趣班同埋排名好又好attractive

回覆 rabbitbaby1 的帖子

我聽d媽咪話卓思都好注重品德同自理。k2功課開始都多

打去學校問話每天都有Net,但普通話一星期二次

我小朋友讀康傑K1,去年都考慮呢個問題,可以分享少少。課程算深,每日有功課,星期五有幾份,不過小朋友好鍾意做。英文用mels phonics, net 教得好好。普通話有註校老師,但上課比例唔多。德育方面都唔錯,每月有主題,教分享,又幫手照顧pn同學等等。
最欣賞多outings, 去附近library, supermarket, 公園等等,生活教學。
校長老師好caring, 好好彩有個好好既班主任,有經驗,又勤力,有時夜晚八九點打俾家長,一個月都起碼一次傾計。
門口有貼小學派位,多派區内学校eg基慧,仁立...
我覺得課程好balanced, 暫時好滿意。當然佢名氣唔及其他eg學之園,但學費平一截,都算抵讀。

gylbaby  very useful info~ thanks!  發表於 14-7-17 13:02

引用:我小朋友讀康傑K1,去年都考慮呢個問題,可

原帖由 chywong 於 13-12-12 發表
我小朋友讀康傑K1,去年都考慮呢個問題,可以分享少少。課程算深,每日有功課,星期五有幾份,不過小朋友好 ...
謝謝你!很有用的info

引用:回覆+rabbitbaby1+的帖子 打去學校問話每

原帖由 VC20120101 於 13-12-11 發表

打去學校問話每天都有Net,但普通話一星期二次
岩岩交左錢,老師暗示轉吾到上午班

引用:我小朋友讀康傑K1,去年都考慮呢個問題,可

原帖由 chywong 於 13-12-12 發表
我小朋友讀康傑K1,去年都考慮呢個問題,可以分享少少。課程算深,每日有功課,星期五有幾份,不過小朋友好 ...
k1 英文堂有幾耐?聽講話1.5個鐘,吾知係咪呢?

‹ 上一主題|下一主題