用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 難得找到讀兩間幼稚園既家長肯出鏡分享! ...
樓主: 剛果公主
go

難得找到讀兩間幼稚園既家長肯出鏡分享! [複製鏈接]

minirat 發表於 13-12-4 12:19
我相信小朋友的適應能力同可塑性是非常強的
同時返兩間學校點會唔得
重點是,有必要?同時讀兩間學校真的可 ...
其實有父母覺得上學比在家和工人姐姐一起好,這理由是可理解的,不過真的不是所有小孩都適合,有些捱唔到咁耐。

MrBeast 發表於 13-12-4 15:32
其實有父母覺得上學比在家和工人姐姐一起好,這理由是可理解的,不過真的不是所有小孩都適合,有些捱唔到咁 ...

我覺得這個只是藉口,不是理由。 好多學校都有成日制。雖然都是全日在學校,內容都完全不同。全日制在下午就有午睡,吃午餐,俾小朋友有機會休息。

回覆:難得找到讀兩間幼稚園既家長肯出鏡分享!

其實講話小朋友「個個資質唔同,有d係可以應付得到...」既說話都係大人既藉口,小朋友咁細個仲要午睡,「應付到既小朋友」只係好少數,但好多怪獸家長就認定自己個小朋友係o個d「少數」,一廂情願咁送個小朋友返兩間學校。外國已經有好多研究指越早同越多既「structured learning」會影響小朋友既發展〜

回覆:cathygum 的帖子

係丫, 劍橋大學一個跟蹤多年的研究發現7歲才開始接受formal structured learning的小朋友成就較高, 研究人員正草擬向英國政府建議推遲小學入學年齡為7歲。

minirat 發表於 13-12-4 15:37
我覺得這個只是藉口,不是理由。 好多學校都有成日制。雖然都是全日在學校,內容都完全不同。全日制在下 ...

但真係好少有名幼稚園行全日制,就算有都好少位...我都好想幫個囡搵全日制幼稚園,但真的太少了。可否指教尚有哪些全日制名幼稚園可申請,THANKS!

回覆:KOALASHAU 的帖子

KOALASHAU 發表於 13-12-4 16:56
但真係好少有名幼稚園行全日制,就算有都好少位...我都好想幫個囡搵全日制幼稚園,但真的太少了。可否指 ...

其實“名幼”只是家長認定的。你心中的“名幼”是哪幾間?如果你自己已經限定左選擇,當然會覺得選擇有限。我仔仔讀緊Anfield,不是大家心目中的名幼,不過我好滿意,Anfield都設有全日制。

volar 發表於 13-12-4 10:33
Case 1 個媽媽話因為想個仔讀九龍塘 "龍校" - 好似SC / KV / YORK......

OMG!!!  究竟個位媽媽有無仔細stu ...
係囉, 我睇果陣都R晒頭, 呢幾間幾時有小學接龍?????
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

少全日制幼稚園因為咁細個唔應該讀全日班,而家GE全日制幼稚園都係上午上課,下午午飯後午睡同玩,係方便冇人照顧GE幼兒。而唔係要佢地全日學習

Chirley    發表於 13-12-5 23:33

cathygum 發表於 13-12-4 15:51
其實講話小朋友「個個資質唔同,有d係可以應付得到...」既說話都係大人既藉口,小朋友咁細個仲要午睡,「應 ...
係Ar, 則疑有幾多真可以,就算可以,是否只是表面和小孩不懂話比大人知佢地累。

不少父母會將自己細個缺乏的東西, 充分補償給仔女, 視之為愛.
有的是玩具/零用錢, 有的是讚賞, 有的是學習機會.....
充分還是過分? 得個細路自己先知
United we stand, divided we fall.

引用:我相信小朋友的適應能力同可塑性是非常強的

原帖由 minirat 於 13-12-04 發表
我相信小朋友的適應能力同可塑性是非常強的
同時返兩間學校點會唔得
重點是,有必要?同時讀兩間學校真的可 ...
十分同意!

回覆:難得找到讀兩間幼稚園既家長肯出鏡分享!

唔係幫小朋友啲時間質到滿一滿就叫用心栽培 大人有時都鐘意hea下 唔好咁迫啲小朋友 扼殺左佢地嘅自由發展空間

poor children

where can see?

引用:where+can+see?

我囡讀全日,有學習時間也有遊戲時間。學校有戶外場地,攀石牆,滑梯組,單車,滑板車,彈床等,每天最少一小時戶外遊戲。若讀兩間,一定沒有午睡和遊戲時間,不符孩子需要。

KOALASHAU 發表於 13-12-4 16:56
但真係好少有名幼稚園行全日制,就算有都好少位...我都好想幫個囡搵全日制幼稚園,但真的太少了。可否指 ...
我囡哪間未必是你心中名幼~但個人認為是一間好好的全日制幼園,我囡讀耀中。

gracedolly 發表於 13-12-5 21:31
我囡哪間未必是你心中名幼~但個人認為是一間好好的全日制幼園,我囡讀耀中。
...
聽完 "我們不是怪獸" 介紹, 覺得間學校嘅教學方式可以引起小朋友的興趣, 不過要老師醒目至做得好,  但學費太貴了.

睇完, CASE 2個女, 無笑過...聽到阿媽講既野表情...我都覺得佢辛苦...
幸好幫囝搵到間全日幼稚園...
‹ 上一主題|下一主題