用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph or SPCCPS
樓主: superben2648
go

St Joseph or SPCCPS   [複製鏈接]

為何是完全兩個層次,雖然spccps是the best school in HK,但st joe 都應該是男孩頭5名 (spccps,dbs,la sa, st joseph ...),對嗎?

我會選SPCCPS.是孩子自己考到的。

phoebe_ming5    發表於 13-12-2 15:42

我覺得ST JOSEPH 和SPCCPS 在學術上同一層次。ST JOSEPH 是百年老牌傳統男校,出過多屆狀元, 出過諾貝爾獎得主,學生有自己獨有傳統氣質。

if money not a concern, then of course spccps, it is not fair for the older one to give up such a good school just to guarantee the younger oneˊs admission

我係樓主的話就會把眼光放遠些. SPCCPS係好,但ST JOSEPH都係好學校. 為了細佬也能在好學校就讀, 我覺得放棄spccps是值得的. 不要忘記求學是漫長, 仲有中學和大學! 哥哥係叻既, 到時中學和大學都會入到the best啦!  

回覆:St Joseph or SPCCPS

唔覺得SPCCPS同St Joe完全兩個層次

SPCCPS是好一點,但不會差這麼遠吧。

St Joe 有多些社會唔同階層的小朋友,長遠來說對小朋友閱歷是好事。

升中會否SPCCPS容易些?這是考慮因素之一。

另外,細佬如是大b, 考小學優勢多些。如若是8月打後細b, 你兩公婆要認真考慮。

引用:我係樓主的話就會把眼光放遠些.+SPCCPS係好

原帖由 saintbernard888 於 13-11-30 發表
我係樓主的話就會把眼光放遠些. SPCCPS係好,但ST JOSEPH都係好學校. 為了細佬也能在好學校就讀, 我覺得放棄 ...
Agree

其實兩間都係好好嘅學校,選其中一間入讀都不會差。如樓主係st. Joe嘅舊生應該好清楚佢係一間咩學校,是否適合自己大仔讀。個人感覺spcc比較學術強,而st. Joe學術同運動都強,如樓主嘅小朋友喜歡運動,st. Joe可能平衡啲。再者,細佬依家一歲應是龍B, 到時考小一嘅競爭理應比今年再激烈,如樓主唔介意再玩多次考小一遊戲而亦有信心細佬到時能考到spcc或能抽到入st. Joe嘅話,咁就放棄st. Joe啦。

如果我大個知道爸媽因為細佬而放棄我入co-edu嘅機會,我唸我會唔開心。記住,co edu係全靠大仔自已過五關軋六将自己爭取嘅,唔應該攞咗佢入讀嘅權利,而且我信每個人都有自己嘅命運

引用:Old+boy+自行派到St+Joseph,幸運地收到SPC

原帖由 superben2648 於 13-11-30 發表
Old boy 自行派到St Joseph,幸運地收到SPCCPS offer,真是很開心!請問如有一弟弟現在一歳,應如何選擇? ...
I had the same problem two years ago but I chose SPCC at the end, totally agree that is two different kind of school. My boy is very happy at SPCC, I never regret to chose SPCC but my case is different I had a sister to follow but this year sister also successfully got in. If your son chose SPCC my daughter may be classmate with your son. Hope this can help you.

phoebe_ming5    發表於 13-12-2 15:44

St joe 出來d人醒d 呀,上年二百個grad 差不多 廿個入 medi ,學術上 st joe 唔會差㗻 Spcc 。如想仔仔男子氣概一点 st joe 嗱。我從女舊生得知男生比蝦得很慘

St joe old boys 唔入立法局入行政會議.... 李國寶夏佳里梁智鴻林健峰  Just name a few

即然樓主錢唔係問題,仔仔又實力非凡,咁咪姑且「屈就亅住在 St Jo 先,
到細佬世襲左 St Jo 後咪「插番入亅SPCCPS 囉!反正有境又有本領,係你
既始終都係你0既!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:奥脫福 的帖子

我個女讀緊spccps.  我只可以講,我係你唔會放棄spccps.

樓主請留意,放棄SPCCPS,利益者是一些手拿waiting饑渴的家長。
放棄St. Joe,  利益者是灣仔區或全港大抽獎家長。
在下愚見,望樓主應多站在大仔方面去考慮,不要冒然輕信別人。

回覆:superben2648 的帖子

除非你認為SPCCPS比St. Joseph有不可抗拒的極強優勢,在有弟弟的前提下,應該選擇後者。今年SPCCPS的兄姊就讀的、甚至父母乃校友會積極參與的,連第二輪面試機會都冇的大有人在,為數重唔少。我認識的舊生同siblings脫腳的比例今年最少一半。

利申,若你最後為大兒子選前者的話,那我的小朋友將會係同學仔。

引用:樓主請留意,放棄SPCCPS,利益者是一些手拿

原帖由 hellosunsun 於 13-11-30 發表
樓主請留意,放棄SPCCPS,利益者是一些手拿waiting饑渴的家長。
放棄St. Joe,  利益者是灣仔區或全港大抽獎 ...
放棄任何學校,總有人得益,而得益的最後只得一個。所以這不應是樓主考慮的因素。

不過無論點,樓主應已作出選擇,因SPCCPS應已完成所有收生登記,若已登記,則已自動放棄St Joseph。

語重心長:

放開懷抱,不要被大人自己的優越感or虛榮感蒙蔽。真正揀一間切合你大兒子需要及平衡家庭需要的學校。

你小兒子只有一歲,資質難料。當然大機會像哥哥一樣醒,但如若相反,如Avanti所說有機會搏唔到入SPCCPS, 而細仔又唔夠分穩入St Joe, 你會好頭痕。如你想像此情景發生,你兩公婆能堅守意志不會反過來埋怨自己take away細仔入讀St Joe的機會,那麼就go ahead SPCCPS.

個人覺得,你大仔係醒,由St Joe升中一定有好學校收,上大學也不會有問題。條條大路通大學。你上大學、出黎做野,邊鬼個理你邊間中小學畢業。你大仔若唔夠醒,係SPCCPS讀也不會好過。

利申: 本人不是SPCCPS waiting 人士

其實家長係st joe舊生又自行收左甘佢一定係天主教徒 你可以從宗教上想想。運動又係一個因素。
Just kidding 下屆特首 to be 陳智思 都係st joe 仔添。
‹ 上一主題|下一主題