用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st cat or york?
樓主: jbread
go

st cat or york? [複製鏈接]

年年都係有Lee d post  York vs st. cat 跟住又一場大戰

雖則話沒有人知你係邊個  ,Lee 度這麼多 York 家長 , 聽到會不開心 , 為人父母者 , 好心講說話就留有餘地 , 你一陣話人地吾入流,跟住 人地可能忍吾住又話番你冇品冇口德何苦

利申 :不是york 用家

Chirley    發表於 13-11-26 10:38

回覆:st cat or york?

哈 其實點會有得compare..^_^如果係compare with dragon school or 學卷學校就有得compare..york其實唔洗諗!貴又貴過sc 又多雜費過sc !

講名氣SC點都大過YORK既...
不過家族有小朋友分別就讀過呢2間,
SO FAR都分別唔差太多,
問題只係你會近邊間學校多D...
YORK=commercial...?! 無言...
利申: 不是YORK 用家

回覆:st cat or york

下面這個post, 我覺得好經典。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2513060

ST CAT

St cath ,MUST

lovebb2 發表於 13-11-26 11:16
下面這個post, 我覺得好經典。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2513060

無錯, 真係好經典...但隔一排就會有呢D,
你咁都搵到

st cat

引用:Quote:lovebb2+發表於+13-11-26+11:16+下面

原帖由 Chirley 於 13-11-26 發表
無錯, 真係好經典...但隔一排就會有呢D,
你咁都搵到
哈哈,我留起咗嘛。

Chirley    發表於 13-11-26 11:47

St cat!!!

我支持你揀York, 放SC俾我地waiting的家長。

利申:我是york用家。亦有in過st cat,只有waiting。
雖然我小朋友未讀過st cat,但有以下感受:
無疑in st cat難,入到st cat的小朋友都係好smart或老師覺得有potential。入york較易,因為學校唔係要揀the best。
好多st cat學生本身屋企都train得好,support得好,學生自己又smart,入到st cat老師只係輕幫一把,已有不錯成績。相反我自己小朋友,我心知自己無其他家長咁train得小朋友咁好,亦唔敢話自己小朋友係the best group(雖然個個寶貝在媽咪心中係the best),我知佢如入到st cat會係老師眼中較weak的,有機會被忽略。相反喱幾個月喺york PN班,我知我當初入唔到st cat係好事!因為老師關顧好好,縱使班入面有細b要多啲attention,老師都無忽略佢地,仲教我小朋友點去安撫啲插班細b,academic上都學咗好多。
我並唔係話叻就入st cat,weak就入york,而係你要清楚自己小朋友係點。如小朋友係大b學嘢又快,入st cat係可以更上一層樓,而york就可以將我地普普通通的小朋友教得更好。其實咁睇,唔係兩間都係好學校咩?

引用:利申:我是york用家。亦有in過st+cat,只有

原帖由 ky201105 於 13-11-26 發表
利申:我是york用家。亦有in過st cat,只有waiting。
無疑in st ...
仲想加多句,用錢去比較係多餘的,兩間唔差得幾遠,york收費我覺得resonable,有啲一開頭要俾十幾萬先有得讀啦!一山還有一山高。

引用:Luckily,+my+son+got+the+2014+K1+offer+fr

原帖由 jbread 於 13-11-25 發表
Luckily, my son got the 2014 K1 offer from both York and St. Cat. May i know which is better? And wh ...
樓主,如果你唔take st cat offer,而讀york,你要有好大既勇氣,因為一定會俾人同話你傻。

引用:利申:我是york用家。亦有in過st+cat,只有

原帖由 ky201105 於 13-11-26 發表
無疑in st ...
Good to hear that

I vote for SC

咁York am international , SC am 英粵,點揀好?
同埋SC K2 K3 仲有冇NET 做班主任?
真心請教

回覆:ky201105 的帖子

我囝囝今年都係York PN呀。我囝囝係2月大囝,但發展就差唔多似細囝,現在大部分時間都未可以表達自己,亦未可以講到句子。番學3個月,老師好有心機,兩個星期就討論一下囝囝進度。雖然認知學術上冇問題,但老師一開始就同我講上學期先部署幫囝囝學講嘢到近呢兩個星期終於先正式介到片,老師跟得好足。比較個啲已經不停口,唱到歌,未番學已經介埋片嘅大B,或者我都要承認囝囝同York一樣都係不入流。

對於考名幼, 又要識答問題,又要唱歌,只去了SC考英普,不停聽到NET呼喊囝囝去個tray攞顏色筆, 都攪咗好耐。我諗老師都應該feel到囝囝動作慢又有啲stupid. 要求囝囝唱歌,囝囝好絕情地say no. 我都只好笑下冇辦法。最後當然係得waiting因為我tick咗唔考慮英粵班。

Anyway 外面或者覺得我囝囝禁冇用,唔讀York都冇得揀,不過佢係我寶貝囝,只要佢係york一直開心番學,建立到自信,見到佢不斷進步,貴少少就算吧。希望佢幾年後考小學,可以跟真正大囝較量。

mcbb88  support    發表於 13-11-26 21:14

TeriAnla 發表於 13-11-26 13:05
我囝囝今年都係York PN呀。我囝囝係2月大囝,但發展就差唔多似細囝,現在大部分時間都未可以表達自己,亦未 ...
咁又唔好講到囝囝咁WEAK, 人人發展都有先後, 我亦識好多後生仔被認為有LEARNING DIFFICULTIES, 宜家都讀大學了~我覺得一間好學校, 係可以STRETCH STUDENT'S ABILITIES, CATER LEARNING DIFFERENCES. YORK就做到了
‹ 上一主題|下一主題