用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 有關st joe
樓主: manlee22
go

有關st joe [複製鏈接]

回覆 奥脫福 的帖子

想請問d人點解成日將 ST JOE同聖芳濟比較呢?我兒子將於明年入讀,會是你兒子的學弟了

引用:what+is+the+fee+for+Friday+Activities+an

原帖由 heiheizhu 於 13-11-28 發表
what is the fee for Friday Activities and ECA?
我都想知!另有無家長知雜費多嗎?

Rebeccasy 發表於 13-12-3 22:53
我都想知!另有無家長知雜費多嗎?

Miscellaneous Fee 雜費 - $1000
eLearning Fee 電子學習 - $120

詳細內容可睇:

http://www.sjacps.edu.hk/circulars/131402.pdf
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 heiheizhu 的帖子

Friday Activities - around 1,000-1,400 per year

ECA - please refer to #10.

theodorechung 發表於 13-12-3 14:50
回覆 奥脫福 的帖子

想請問d人點解成日將 ST JOE同聖芳濟比較呢?我兒子將於明年入讀,會是你兒子的學弟了:f ...

我相信係因為兩間學校均是天主教香港教區轄下的學校,而教學方法亦相近。
(SFA的校長之前係SJACPS的校長)

回覆 奥脫福 的帖子

Hi 奧脫福,

唔好意思 #10 係邊呀? 我搵唔到。謝謝。

回覆 heiheizhu 的帖子

#10 (第十樓)在第一頁。

我想問一個好笨既問題:點解會俾小朋友咁細個讀男校?响交際或同人溝通會有分別嗎?
我好鍾意ST JOE,但係男校令我有啲卻步

回覆 奥脫福 的帖子

我今天去了註冊,老師話每一班約40人,請問老師怎能去照顧每一個小朋友呢?老師有厭力嗎?小朋友會被忽略嗎?
請賜敎

回覆 theodorechung 的帖子

我仔果班仲42人添!學校的老師都好有經驗,我覺得大班都無乜問題。

引用:我想問一個好笨既問題:點解會俾小朋友咁細

原帖由 karinawong1031 於 13-12-09 發表
我想問一個好笨既問題:點解會俾小朋友咁細個讀男校?响交際或同人溝通會有分別嗎?
我好鍾意ST JOE,但係 ...
我都有想過這問題。

引用:回覆+theodorechung+的帖子 我仔果班仲42

原帖由 奥脫福 於 13-12-10 發表
回覆 theodorechung 的帖子

我仔果班仲42人添!學校的老師都好有經驗,我覺得大班都無乜問題。 ...
你好勁!囝囝上咗中學,仲記得小學咁多野

回覆:東東媽咪 的帖子

當年選小學,男校是我首選,
1. 男生比女生單純
2.男生比女生尊注力較弱,上堂容易分心
3.男校比男女校沒有那麼大競爭
4. 想升男校中學比較容易

請問St Joe喜歡收邊類型的男生?  我有三個朋友的兒子是返St Joe Church, 有禮貌, 醒目, 有神父推薦信, 但剛剛一年考St Joe竟然失敗了.  

明年到我兒子考, 真的很想知道St Joe收的男生要有甚麼條件.

llkllkllk 發表於 14-2-17 16:13
請問St Joe喜歡收邊類型的男生?  我有三個朋友的兒子是返St Joe Church, 有禮貌, 醒目, 有神父推薦信, 但剛 ...
真係唔知用乜條件揀.....我個仔諗住佢唔得但又收仲要我哋係冇教會背景.....

回覆:teamfaith 的帖子

我仔都無宗教背景,我諗面試表現最重要!

請問性格活潑, 坐唔定的小朋友適合讀St. Joe嗎?
老師會有辦法處理這類小朋友嗎?

回覆 manlee22 的帖子

我小朋友都係讀普通幼稚園, 而家3年級喇, 全班一直都係考10名內, 今次仲考全級13, 所以唔係一個問題, 因為一直ST JOE 都係一間幫小朋友打得個英文基礎好好既小學, 希望幫倒你

同意樓上所講,我d仔都係讀活動教學、開心的屋村幼稚園大,拍埋果d
聖乜乜幼稚園出黎既成績一d都唔失禮!

‹ 上一主題|下一主題