用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇啟思Creative用家或讀成後去向?
樓主: LovelyS
go

有冇啟思Creative用家或讀成後去向? [複製鏈接]

回覆:Remember_BB 的帖子

其實咁細個既小朋友係應該重內在發展,睇下而家呢代既學生幾咁脆弱,我覺得就係因為家長只求分數,唔理其他方面既發展,搞到咁,例如我聽過有家長只需要小朋友讀書,其他野乜都唔駛做,為的是讓小朋友有多d時間讀書(高分低能就是這樣錬成的)小朋友只求分數,一遇問題同挫折就唔識處理,走去做傻事,試問比小朋友贏在起跑線又點,最重要係小朋友能贏在終點,呢樣野似乎好多家長都忽略左

Binlojai  totally agree!!  發表於 13-11-26 12:10

rarafish 發表於 13-11-22 14:13
回覆 LovelyS 的帖子

課程淺..

香港仔深灣軒creative 係咪成日轉老師架?
老師有冇愛心?
我囝囝出年讀K1~

引用:其實咁細個既小朋友係應該重內在發展,睇下

原帖由 vincentchun 於 13-11-24 發表
其實咁細個既小朋友係應該重內在發展,睇下而家呢代既學生幾咁脆弱,我覺得就係因為家長只求分數,唔理其他 ...
你真係講中晒我心聲,宜家d小朋友學咩學咩,學術係好,但睇番做嘢新一代,無承担無獨立思考,只識跟指令,但又成日埋怨環境唔助佢發展,係因為父母自細太保護,安排好晒,令佢以為世界係為佢而轉

引用:好開心見到有家長同我一樣諗法,見到身邊d

原帖由 Remember_BB 於 13-11-24 發表
好開心見到有家長同我一樣諗法,見到身邊d朋友個個努力為小朋友安排,努力"谷",都好驚自己會後悔,但諗 ...
贊成,其實香港小朋友已算早學寫字,好多外國地方都唔比6歲以下既小朋友學寫字,因太早對小朋友其他方面既發展唔好,希望大家都可以堅持比小朋友讀happy school

thanks you all for sharing...

回覆:有冇啟思Creative用家或讀成後去向?

請問杏花啟思有無校車去北角區?

同埋啟思個校監係幼兒教育家,相信幼兒有乜需要佢會好清楚囉﹗

我個女讀緊啓思深灣軒n班,佢讀得好開心,返到屋企仲成日唱返學校啲歌,老師都好好,但係其他嘢麻麻,我好奇怪點解我個女冇返學or放咗學成個鐘冇人接,但係竟然學校係唔會打嚟, 所以我宜家都諗緊同唔同佢轉校

引用:同埋啟思個校監係幼兒教育家,相信幼兒有乜

原帖由 藍眼 於 13-11-25 發表
同埋啟思個校監係幼兒教育家,相信幼兒有乜需要佢會好清楚囉﹗
係呀,我開頭都係人報我又報,淨係知啟思出名和用母語教學,後來睇學校網頁,見校監個名好熟,之前都有看過其著作,晶晶出版社大部份書都是她寫的。最近睇睇下,才發現原來趙校監好多年前已經有參考蒙特梭利教學法,有本書仲講晒3-4,4-5,5-6歲小朋友,在不同範疇應該點樣教。啟思英文名是creative, 著重啟發,個名改得好配合教學宗旨。

引用:Quote:原帖由+藍眼+於+13-11-25+發表同埋啟

原帖由 Potato001 於 13-11-25 發表
係呀,我開頭都係人報我又報,淨係知啟思出名和用母語教學,後來睇學校網頁,見校監個名好熟,之前都有看過 ...
thanks for the info

其實好多幼稚園都係Happy School,但啓思係Happy School中比較出名,對嗎?不過點都好,我決定比個女Happy埋呢幾年,最緊要佢開心

回覆:yvonnengan 的帖子

我都希望我仔happy 埋呢幾年先谷{:1_1:}

我贊同

引用:我個女讀緊啓思深灣軒n班,佢讀得好開心,

原帖由 honeybabypig 於 13-11-25 發表
我個女讀緊啓思深灣軒n班,佢讀得好開心,返到屋企仲成日唱返學校啲歌,老師都好好,但係其他嘢麻麻,我好 ...
我由開放日到交留位費都覺得教職員態度有待改善。
而家心大心細讀唔讀n班好,想小朋友輕鬆學習,但又考慮教職員態度既情況。

引用:Quote:原帖由+honeybabypig+於+13-11-25+發

原帖由 idkuromi 於 13-11-27 發表
我由開放日到交留位費都覺得教職員態度有待改善。
而家心大心細讀唔讀n班好,想小朋友輕鬆學習,但又考慮教 ...
反而我in左幾間,覺得啟思的老師最有耐性

引用:Quote:原帖由+idkuromi+於+13-11-27+發表我

原帖由 bbjanbb 於 13-11-27 發表
反而我in左幾間,覺得啟思的老師最有耐性
個個校舍唔同,我in嗰時都覺啟思老師好過靈糧

回覆:vincentchun 的帖子

但d人就話靈糧老師好d

Miffy4478 發表於 13-11-25 14:11
請問杏花啟思有無校車去北角區?

有架

引用:Quote:原帖由+bbjanbb+於+13-11-27+發表反

原帖由 vincentchun 於 13-11-27 發表
個個校舍唔同,我in嗰時都覺啟思老師好過靈糧
補充:我in個間係杏花村

‹ 上一主題|下一主題