用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生去遊學團,有無家長可分享下呢? ...
樓主: etK@n
go

中學生去遊學團,有無家長可分享下呢? [複製鏈接]

Hi 各位好,我好耐無上呢個網站,剛剛睇到這個遊學團這個主題,真係正正可以比我將亞囡今年暑假去遊學嘅不快事講出嚟,希望你哋真係要小心去選擇\辦遊學嘅機構!!!
今年7月亞囡跟咗EF去奧克蘭遊學2星期,到達奧克蘭當天,EF安排在校內的午餐的確不錯,我想希望亞囡真的會享受這次短短兩星期的遊學(因為我囡很喜歡吃東西),但其後都是吃得不足夠,隔一天便吃咖喱或壽司,有一餐重係無肉,只得咖喱汁撈飯,這段時間,奧克蘭天氣只得幾度至10多度,亞囡每日都Whatsapp我,話好肚餓!!!
這個遊學期間,EF安排了4位女學生回到同一HOST FAMILY住,Host第一天已經同亞囡講,你哋喜歡去邊就去邊,不會帶我囡周圍遊玩,這兩星期Host並沒有跟學生共進過一餐晚餐,每晚亞囡用膳後都是躲在房間玩手機,真係失去咗呢次遊學團聲稱文化交流嘅意義,我明白這個問題自己女兒都有責任,最離譜嘅係當遊學期間臨尾幾天,Host Family全家去了旅行,留低4個女學生在家,Host自行安排了一個男親友來照顧她們,當期時這屋還有一個中東男性嘅留學生,而EF帶隊老師明知HOST走咗都沒有作任何安排,極不負責任,好彩亞囡及其餘三個女學生都安全回港,如果有事,我都無知點好,現在再講,我都心唔舒服。回港後已向學校申訴這事,而學校也安排了EF與我們面談,EF所回應都係官腔說話,說對這事真的不知情,但EF在報名前有個講座,說是嚴選HOST FAMILY,真係講就天下無敵,嘜都話管唔到,咁點搞遊學團!!!  這次遊學真係嚇怕了亞囡,我完全對這EF遊學機構極之失望及氣憤。

Oh my God!

回復 wcheuk 的帖子

甘都得!
起初我都有諗過呢間EF,原來安排得超差,全無責任感!唔知消委員受唔受理呢?希望多D人知唔洗害人!!

回復 polo819 的帖子

Hi, polo819

可否都PM我遊學團的資料呢?我囝囝到14年暑假就15歲,想比佢出外見識下! Thanks!

回覆:中學生去遊學團,有無家長可分享下呢?

我仔13歲時跟EF去英國威特島兩星期遊學好開心滿載而歸!佢個接待家庭只負責三餐一宿,早餐自己開櫃拎粟米片加奶,午餐千篇一律,只得火腿芝士三文治加水果一個,仲有朱古力一包晚餐多數食外賣pizza,間中食意粉!自己搭巴士返放學,要幫手洗碗倒垃圾,自己洗衫乾衫換牀單送仔去遊學,為咗長見識、練獨立、講英文!唔係去旅行,亦唔好要求接待家庭好warm,人哋收錢,只提供基本食住

引用:我仔13歲時跟EF去英國威特島兩星期遊學好開

原帖由 701003 於 13-11-13 發表
我仔13歲時跟EF去英國威特島兩星期遊學好開心滿載而歸!佢個接待家庭只負責三餐一宿,早 ...
我仔同同學仔,日日去撩巴士司機、附近居民傾偈佢哋好珍惜呢個外遊機會!接待家庭一家四口長期玩i pad,無主動帶佢外出!但EF領隊每日都安排課後活動,又帶佢去觀光! 我仔只係普通家庭出身,知道兩三萬的旅費是父母的血汗錢,所以自得其樂,沒有怨言!

回復 etK@n 的帖子

其實我個女都係join EF的團去澳洲的,但見到WCHEUK 的POST,就不想再繼續討論,唔想比人覺得我幫EF買廣告。但見其他家長之後的留言,我又覺得有家長都覺得OK,可能每個人的價值觀不同。

寄住家庭是負責基本3餐,連接送到學校或其他旅遊參觀地點(不是個個國家都係)。 我女女都有說每天的早餐都是CEREAL和奶,午餐一定是三文治,晚餐有時會食飯或意粉,連續兩個幾三個星期都是, 她說自己都覺得食到好悶,但她覺得外國生活就是這樣,唔通每日都3餸一湯,白飯任裝咩,所以她從沒有投訴,只是回來香港時跟我說和分享。

其實出發前的簡解會是有講過的,不要期望寄住家庭提供的食物會很豐富,因外國人生活始終跟中國人不同。 我女女反而覺得食物不是問題,她享受遊學過程,喜愛的是外國的讀書生活,沒有香港那麼壓迫。 她說望上天空也覺得它比香港美 !

還有,他們是沒有義務帶學生周圍去的,因他們都有自己的生活,所以我覺得都可以。

總括來說,我是滿意的。

其實我喺出發前已經同亞囡唔可以要求有什麼好嘢食,預算都係薯菜,但去到係沒有食過,這個都都不要求呀,我主要係話HOST無責任心,自己走咗去旅行,留低4個女學生比一個成年男人照顧,我覺得係有問題,而我覺得應該都帶佢哋外出玩吓,雖然學校亦有安排活動,但星期六、日她們都是悶在家裏,我個人覺得,這是2星期遊學團,等同我們去參加旅行團,唔係做留學生,佢哋好似將兩者混淆了,另外,我囡問可否飲一杯奶,HOST都說這是不包括,我真係不知道是什麼一回事。

wcheuk 發表於 13-11-15 12:26
其實我喺出發前已經同亞囡唔可以要求有什麼好嘢食,預算都係薯菜,但去到係沒有食過,這個都都不要求呀,我 ...
上堂是學甚麽,有沒有用? 謝謝

回覆 polo819 的帖子

可否pm埋d 資料比我呀, thx
‹ 上一主題|下一主題