用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日美乎think interview
樓主: ssshk
go

今日美乎think interview [複製鏈接]

我個女完全無考圖畫喎!只係接下波,交個波俾媽媽同老師,按下玩具D掣,選水杯,學老師咁飲水,老師俾個假熱狗叫佢張開口食,推車仔,打開個玩具notebook,係做呢D野咋喎。我個女in藍田,8月B。為何你們的題目咁深既

回覆:今日美乎think interview

一間好的幼稚園先識得對唔同年紀的小朋友考唔同嘅嘢,因為不同階段能力都不同,按成長發展來評估,我覺得學校好專業。

我係細b,考左玩車,拼生果圖案,食包飲水,波波,比貼紙,但我仔好怕羞冇點出聲,有啲部份仲冇即時比反應,我都有鼓勵吓佢,例如示範一次食包好好味再遞比佢,而家諗返可能會比老師覺得介入太多,今次第一次in我自己都攞左經驗,希望下間表現會好些。不過阿仔用手bye bye時老師低頭寫緊嘢冇望到

引用:我係細b,考左玩車,拼生果圖案,食包飲水

原帖由 ssshk 於 13-11-01 發表
我係細b,考左玩車,拼生果圖案,食包飲水,波波,比貼紙,但我仔好怕羞冇點出聲,有啲部份仲冇即時比反應 ...
有時真係好難唔介入。。老師比一樣你明知佢識的野,可能佢需要少少鼓勵。。咁就不自其然提左水

回覆:yuetheima 的帖子

我諗都係按小朋友年紀來考,因為我見到仲有拼圖,積木,琴同揸車玩具在地下無考我個b!我女係3月b,而且同我b同月的朋友個仔,都考得淺少少,所以我諗仲會睇下男女仔再作微調,我覺得咁樣會公平些!

我仔9月B, 第一批in, 只係接下波波, 食包包, 飲水, 跟住睇卡問佢邊個係波波, 好快就完...
看來題目的確按BB大小來問, 感覺幾好

唔知係咪因為我仔係2月大B, 所以問多啲. 佢有一幅木做好多動物係入面, 起碼10隻, 我仔自己砌啱晒. 老師臨走叫佢再握手, 佢今次就肯, 老師送貼紙比佢, 我問呀仔叫講咩, 佢講左多謝. 老師再問今日邊個帶你黎架..我個仔唔答, 我再問呀仔, 我係同你黎, 咁我係邊個, 佢隔左陣先答媽媽. 之前老師話媽媽口渴, 好彩呀仔識比隻杯我..唉, 如果呀仔唔係NO左幾次, 我覺得都OK...但我FEEL到老師唔LIKE囉..

仲要啲圖, 又細張, 黑白, 一啲都唔似平日故事書入面个啲...我記得刷牙个張, 個口超大....我懷疑我仔真係唔知

引用:仲要啲圖,+又細張,+黑白,+一啲都唔似平日故

原帖由 lexbb 於 13-11-01 發表
仲要啲圖, 又細張, 黑白, 一啲都唔似平日故事書入面个啲...我記得刷牙个張, 個口超大....我懷疑我仔真係唔 ...
我考時d圖係彩色,一睇就知幅圖講乜,但呀女唔識講呢!好彩佢顏色配对超快完成,見老師讚佢,佢仲表演多次比老師睇,好搞笑:

引用:Quote:原帖由+ssshk+於+13-11-01+發表我係

原帖由 Cajes 於 13-11-01 發表
有時真係好難唔介入。。老師比一樣你明知佢識的野,可能佢需要少少鼓勵。。咁就不自其然提左水

...
係呀,但老師唔知會否覺得我介入太多

唔知幾時有信,係咪reject都會有信通知fail?

TGTY 發表於 13-11-1 00:31
阿仔in 藍田,D題目對十幾個月大的小朋友來說真係好深!而且有幾多個B咁細個就識講嘢和肯講呀! ...
係有的,我識個四月b男仔識講full sentence(如:我唔要,你去邊度呀,我驚驚呀,做乜嘢呀)了!我另外個friend個同月男仔講嘢都叻過我個女,不過每個小朋友發展不同,我又不用比較,佢開心健康成長已足夠!

回覆:ngchuklam 的帖子

4 months baby can speak?

話2星期內會有信麻...唔知REJECT有無信...

graceguo1022 發表於 13-11-1 14:31
4 months baby can speak?

I mean born in April 2012.

問左除了bb表現外,如果同分第二樣睇嘅就係交表先後次序

所以啲人交表咁早排係有道理

引用:問左除了bb表現外,如果同分第二樣睇嘅就係

我BB係9月B... 考左拼圖, 車車同波波... 仲拎住個波問仔仔係咩黎? 仲有餵公仔飲水

我唔覺得1歲既小朋友真係會識以上佢考既野, 佢地去到唔怕"生保", 冇喊冇大叫冇周圍行,肯坐定定都算係咁啦.

btw 我打定輸數喇.....

引用:Quote:原帖由+ssshk+於+13-11-06+發表問左

原帖由 sailob 於 13-11-06 發表
請問你知唔知如果waiting嘅話,係等啲人唔要offer就會放位,定要等埋嗰400個之後in完至會call返之前in完嘅w ...
我唔清楚呀,冇問得咁詳細

‹ 上一主題|下一主題