用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 虎媽與魔鬼教練
樓主: five555
go

虎媽與魔鬼教練 [複製鏈接]

回覆:傻太 的帖子

Agree

真心的,我出這個POST只想家長們站於小朋友的立場去感受小朋友的辛苦,做任何運動都對孩子有好處,這是肯定的。只是我本人覺得天氣,小朋友意願,興趣,能力等都要考慮。好彩當天我在池邊沒有真的出聲多事,原來在室外游秋池在大多人眼中是最正常不過的事,只是我大驚小怪,恕我多言得罪哂。

回復 five555 的帖子

I buy what you said.  Frankly, even I, myself, will not swim outside in this kind of weather...

小朋友意願、是否一定要重視、真係見仁見智、各式其式、以我自己個女而言、她一向不歓喜練水、只歓喜自己玩水、但我堅持她一定要学識、而且要游到一定程度、起馬可以玩下水上活動。 她今日看到PATTAYA翻船、説:「我5洗LIFE JACKET LA,比有需要D人要LA」。不是父母堅持、不会有這句的。所以某程度都是父母PUSH出来。

saiwai  agree!  發表於 13-11-5 21:04
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

five555 發表於 13-11-4 13:57
真心的,我出這個POST只想家長們站於小朋友的立場去感受小朋友的辛苦,做任何運動都對孩子有好處,這是肯定 ...

many helpers still let kindergarten kids wearing short sleeve pant and t shirt to go kinder today without jacket.
some parents i bumped into park only let kids wear thin jacket when it is 5-10 degree. kids' hands are cold and i lent my scarf to them to warm them up.

i do not understand why is it neither.
it is better for kids to be hot than cold as parents need to at least protect kids' basic health and safety.

we can only say good luck to those parents who push their kids hard and hope their kids really turn out to be brilliant and still be able to be thankful to their parents.

i would not try my luck as i believe how you treat others and others would treat you on the same manner. and if i want my kid to be in cold water, i need to be inside the water to accompany my kid.

回覆:虎媽與魔鬼教練

我地d六七十後父母, 以前冬天邊有熱水, 暖爐呢d野, 可能佢想練佢體能呢

問題不在於凍唔凍, 而係在於學游水不一定要用威迫呢個方法. 不過我真係見唔少魔鬼教練。到操水爭牌, 孩子有咁上下年紀, 已有咁上下信心,又受得住至搵魔鬼教練都未遲. 4-5 歲, 搵個有愛心的教練, 孩子鍾意練水又鍾意同教練一齊, 進度一樣可以好快的.

回覆:five555 的帖子

其實,無人可以單憑人哋一個片段就去評斷人。世事無絕對,而且人人處境/value/ parenting philosophy唔同。就呢個case,只有個媽咪先知自己小朋友嘅體質受唔受得住,小朋友嘅性情受軟定受硬,係咪? 另外,天氣轉涼俾小朋友飲暖水,亦唔可以單憑呢一個動作就去話人。人哋先知自己小朋友體質,有無氣管敏感。況且,亦可以話係中國人養生之道呢。唔可以見人用暖水壷,就話人無好好鍛鍊小朋友體格,或者人哋用其他方法鍛鍊身體,譬如行山,做運動呢。

我冇比我d女學swimming, 因為驚佢地凍親,又驚教練睇佢地唔住,又驚佢地想vv冇人帶。。。等等。

我覺得我好怪獸!

引用:如不是參加比賽,何不停一停,或是去暖水池

原帖由 five555 於 13-10-31 發表
如不是參加比賽,何不停一停,或是去暖水池學呢。
好簡單,我們大人自己會否仍然下水去游?我們在水游到45 ...
室外池都有暖水,d水重暖過室內

如果因為冬天游水,就話人怪獸,會否那個左呢

‹ 上一主題|下一主題