用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 PN 班主任懷疑仔仔有自閉。
樓主: jjnetnet
go

PN 班主任懷疑仔仔有自閉。 [複製鏈接]

回覆:jjnetnet 的帖子

引用:我依家都係報一星期三日$4800!真係好貴。

原帖由 feipow 於 13-11-14 發表
我依家都係報一星期三日$4800!真係好貴。但都返咗先,我覺得個女依家媽媽都少叫咗,好似退緊步!就算借錢 ...
我問steps 都要$9000。都唔知上唔上好

引用:Quote:原帖由+feipow+於+13-11-14+發表我依

引用:Quote:原帖由+jjnetnet+於+13-11-14+發表我

你小朋友幾歲?三歲前係黃金期,另腦部發育6歲會完成。所以如果小朋友重細,早啲上training效果會好好多! ...
仔仔2㱑4個月,佢未識講野。

引用:Quote:原帖由+feipow+於+13-11-14+發表你小

引用:Quote:原帖由+jjnetnet+於+13-11-14+發表仔

我個女都係第28個月,冇咩情感分享,眼神一時一時,識講嘢但比同齡差同好少答問題,鸚鵡學舌多,會fing頭, ...
玩眼係奌玩?我個仔之前一發脾氣就撞頭埋牆。

引用:Quote:原帖由+feipow+於+13-11-14+發表我個

回覆:PN 班主任懷疑仔仔有自閉。

引用:感動到流涙!今日見完臨床心理學家,話我個

原帖由 feipow 於 13-11-15 發表
感動到流涙!今日見完臨床心理學家,話我個女暫時無需評估。但可能同小朋友嘅social skill有問題,叫佢參加 ...
恭喜!!你间評估中心都好好,唔会屈你俾錢報course.
你可以放心。
间中心叫咩名?

引用:Quote:原帖由+feipow+於+13-11-14+發表我個

原帖由 jjnetnet 於 13-11-14 發表
玩眼係奌玩?我個仔之前一發脾氣就撞頭埋牆。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2698518&extra=page%3D1

看看哩度,當中我有回應我個仔點玩眼。我個仔細發皮4時,都有撞頭落地。

首先, 如果你老公唔接受, 你就自己平伏心情做野先, 第一叫學校寫封信俾你去健康院見姑娘同醫生, 我諗有學校信好大機會可轉介去cac, 如你經濟許可, 可以再搵私人評估, 明愛, 協康等等機構都有, 上網搵下資料...另外, 就係同佢向屋企玩多啲, 盡量鼓勵佢互動, 眼神接觸

回覆 feipow 的帖子

請你PM俾我你小朋友返緊的機構?

引用:Quote:原帖由+feipow+於+13-11-14+發表我依

原帖由 jjnetnet 於 13-11-14 發表
我問steps 都要$9000。都唔知上唔上好
我覺得step 太貴,我個仔返協康密集都唔錯。

引用:Quote:原帖由+jjnetnet+於+13-11-14+發表我

原帖由 Vichang 於 13-11-23 發表
我覺得step 太貴,我個仔返協康密集都唔錯。
協康會都要$8700

回覆:sochi81 的帖子

請問五千幾係邊間, 今日仔去救世軍面試,佢地要家長比健康院個本健康紀錄冊,因仔講野慢,健康院只寫十八個月個欄f(equal fail);佢地覺得有問題就搵左個特殊教育個邊老師黎面試,我仔一玩玩具,邊個叫都唔理,唔答佢,唔望佢,佢連爸媽都唔理,老師同我地傾佢平時玩咩等,覺得佢有少少自閉表徵,就叫左校長同我地傾,因校長以前都係特殊教育出身。 因救世軍有收有此種問題學生,但學額少,我地入紙又排27;正常學位係報名先後而定,只收13人,怕收唔到我地,想睇下點幫我地咁。。。但我問家姐佢女出面做成$8000。 我返家就打去問類似私人機構約左個言語治療book左個特幼師去見仔做問卷評估$800/鐘,睇下仔發展進度。 問心講我仔一路有避眼神既問題,而家返學presch老師知佢有幫手迫仔望佢,但我同老公覺得問題唔係嚴重到咁,但學校一嚇,我地個心都好協。但我仔又的確以前成日望轉既野,玩車碌(而家少左好,間中做);但喜歡疊積木,將車排直線,就算玩緊三輪車,又要拉架玩具購物車跟住佢架三輪車。我都怕等政府delay training,但希望搵到平少少做

‹ 上一主題|下一主題