用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣聖公會荊冕堂幼稚園
樓主: VSaSa
go

荃灣聖公會荊冕堂幼稚園 [複製鏈接]

回覆:Mrs_Mo 的帖子

學校有三個NET, 每日都會上英文及普通話堂, 每兩星期家長要和小朋友看一本英文書及做報告(由學校assign, 多數係Oxford reading tree) ,  之後要逐位小朋友讀給英文老師,如果家長認真和小朋友讀, k3年時可自行讀到Oxford reading Tree level 5,  學校教Letterland,  小朋友畢業基本已識英文phonics  3-4字母blending

另外, 學校係活動教學,但每日都有2樣功課, 小朋友可自行完成,不會不停抄寫, wk end 多資料搜集,家長一定要抽時間同小朋友一起完成, 所以家長唔好諗住學校教識晒d 嘢,自己唔理,如果家長可同學校互相配合,取長補短,小朋友上到小學完全没有問題,多數在雙仁可名列前茅, 而我個仔同屆的同學入面起碼有5個小朋友在不同的小學全級考第一, 當然未必年年係咁,但士德近幾年已經無以前咁淺

thx 2位mama的答覆呀!好想囡囡入到呢間呀,希望來緊的2nd in得啦!原本已好鍾意佢地的活動教學,又啱阿囡性格~

回覆:新在職媽媽 的帖子

好詳細既回覆。。。thanks

回覆:荃灣聖公會荊冕堂幼稚園

2nd in開始,聽聞主要考父母

我都想知佢2nd In 會 IN 咩,有無IN 佐既家長可以分享下

今日2nd in 完咗, 整個面試由校長和一位主任接見我地一家。入到房, 校長主力同父母傾談,而主任坐喺隔離張枱仔同我阿仔玩玩具, 其實我覺得都考緊囝囝。 校長問既問題都好正路, 例如: 有無去之前既簡介會?點解會揀依間幼稚園?平時邊位家人照顧小朋友?假日會去邊度玩/做咩?另外,大半時間校長又sell 下間學校,又講下教學模式和內容等。 我地見咗超過10分鐘。 見到後半段,我囝囝都無耐性, 唔肯坐定定同主任玩, 仲行黎行去搞野, 校長見到咁, 都趕快完結面試。 唔知咁樣仲有無機會呢?? anyway,  希望以上資料可以幫到各位mama!!

回覆:Micmicah0627 的帖子

請問幾時會有最後結果?

第二次會見結果於11月15日以書面形式通知。

回復 Micmicah0627 的帖子

THANKS FOR SHARING...
其實校長都好疲累,要對每個家庭講一次間學校既教學模式,同理念.......我諗咁既面試模式下,佢哋一日吾會IN好多個家庭,但就FEEL 到校長好有HEART....
另一方面,如果小朋友吾肯同主任玩...咁咪.....好大機會吾得......

以我所知, 由28/10-8/11期間都有安排面試, 校長和主任都會親自會見每個家庭,真係好有heart!  唔知有幾多人2nd in?

回覆:Micmicah0627 的帖子

簡介會時覺得校長好nice.
我估計應該150至200 個左右。

回覆:Mrs_Mo 的帖子

2nd in已經淘汰咁多人?好似收咗千一份表格,最後收百一個喎。

回覆:shingdad 的帖子

Just a estimation
Assume am in 2 hrs pm 2 hrs
240 mins per day
15 mins per 1 family, estimate 10 days for 2nd in, so 240 mins x 10 days / 15 mins, around 160.

回復 Mrs_Mo 的帖子

其實以前都有 "2ND IN"... 我大囝當年都有, 要考父母, 不過唔係好似現在咁先考小朋友, 後考父母. 而係當年同一日, 呢邊考父母, 嗰邊考小朋友. 同一日做晒.. 可能現在太多人報, 唯有改為 1ST IN, 2ND IN 吧!
‹ 上一主題|下一主題