用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 考慮中,麻煩大家給我一些意見!
樓主: louise08
go

考慮中,麻煩大家給我一些意見! [複製鏈接]

引用:Quote:acw+發表於+13-10-23+23:42+由此說明

原帖由 Xbot 於 13-10-24 發表
alanshiu1999 在圓玄既討論區解釋李兆基係根據編班試去分班,並不是刻意編排某些小學的學生讀同一班。你可 ...
其實我識人讀李兆基,佢今年中5,佢就話AB班係一樣,成績差不多,只係學校為咗方便佢地適應中學生活先咁編班喎

回覆:考慮中,麻煩大家給我一些意見!

因為c打後既班別係中英數以小班分組上課呢!所以我唔覺圓玄同學入A班,李小同學入B班代表李小學生係比圓玄差

其實我覺得好難將2校比較,可能圓小入李中既學生係級內成績較好果批,而李小入既係級內中游位置呢!若2校學生放小學內名次相同,而李中又只有1班精英班,咁就可以作比較,但既然大家都係局外人,似乎一切都只是惴測。

圓小,李小邊間較好,看官還是按自己需要及喜好而定吧!不宜讓別人為你選路。

激小只有2班。。。1班約1X人。好多(~50﹪) 去李兆基中學。

李小中, 數及常識下年開始用普通話教, 學生中文應更好, 同埋可能因為下年會多D國內學生...而[size=15.454545021057129px]圓小中文較差....事實上, 一般國內學生的中數比香港學生勁.....

引用:+本帖最後由+alanshiu1999+於+13-10-24+15:

原帖由 alanshiu1999 於 13-10-24 發表

李小中, 數及常識下年開始用普通話教, 學生中文應更好 ...
對不起!請問你係咪李小家長?李小中,常係開校當初已是用普通話教,數學由前年小一開始用廣東話教,今年第3年,校長明言明年小4會轉返用英文教。

請不要胡亂發放消息!

引用:+本帖最後由+alanshiu1999+於+13-10-24+15:

原帖由 alanshiu1999 於 13-10-24 發表

李小中, 數及常識下年開始用普通話教, 學生中文應更好 ...
你何以見得李小下年會有好多國內學生?你又知圓玄無內地人考?

其實我有點懷疑有人別有用心,希望係呢個註冊時期內,提出李小的不好,讓手上同時有李小及圓玄既家長放棄李小,咁他的子女可以後備身份入李小呢!

同意嗎?10月18日李小公布收生結果後才註冊的新國民?

aidaau    發表於 13-10-24 16:10

朋友的仔仔現在李小讀1D.
另1個朋友的女兒剛從李小升元朗商會(Band 1)

李小在元朗是好派位不錯

醒目開學勳章 王國長老

開立此討論版的目的是讓就讀此學校的家長組織起來,暢談自己仔女就讀學校的日常事務及交流意見,回文者亦必須尊重這點,謝謝!

其實每間學校都有長處短處、好處壞處,因小朋友有不同性格, 家長有不同要求,所以每一間學校都有其存在的價值,大家應尊重就讀該校小朋友的家長,理性討論。

在此亦再重申文責自負, 如因會員之失實言論而負上法律責任, 一切後果教育王國恕不負責,並保留刪除有關文章之權利,如教育王國因會員言論而需負上民事責任,將保留向會員作出追究之權利
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

其實只需考慮那間近家,交通便利,小朋友舒服一些,。每間各有長短,那間好是一回事,同學能力一定也有高,有低吧!

親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。
‹ 上一主題|下一主題