用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有多少中一生已經擁有智能電話?統計一下。 ...
樓主: zooweemama
go

有多少中一生已經擁有智能電話?統計一下。 [複製鏈接]

回覆:Rainy 的帖子

对,不少小孩真能跟上时代尖端,当年一出ip4,ip4s,ip5已經有几个小孩马上帶回学校了。孩子雖然没要求也想要一部,不過由他对谁人买了新机也一清二楚,他心裡想什麼,你懂的。

回覆:ha8mo 的帖子

不可以拿出来吧,不過放学他們都会拿出來(校內一般不会拿出來,学校門口有电话借,很方便)。

回復 zooweemama 的帖子

這個年代無可能無醒目電話,但一定不可以追新款,中價機還可接受,父母都不會用最新手機,更何況小朋友,追電話追名牌不容許,學生哥要求要几千蚊袋上課,家庭收入都未夠兩萬,不知搵食艱難

回復 安格斯媽媽 的帖子

暫時孩子還沒智能手機,與父母共用二三個手機帳號,大家冇秘密。不過共識是大家唔偷睇對方訊息,哈。看這情況可維持多久。暫時他還沒要求自己要有一部,雖然家中有2部spare 舊舊智能手機和平版手機,有卡有plan。不過估計最多只可拖到中三四,關鍵如妳所說:這個世代沒智能手機好像不行,可能跟本沒必要拖。暫時他不要求,還是不主動給他。對嗎?

回復 zooweemama 的帖子

你小朋友好乖,我的小六聖誕起不到兩年已第三部新機了(之前兩部機有問題,可以一年內換几次mon, 完全不是人為損毀) ,他從不刻意要求,曾經有段時間超過半年無用電話,直到S1大考有進步我主動買給他

引用:回復+安格斯媽媽+的帖子 暫時孩子還沒智能

原帖由 zooweemama 於 13-10-18 發表
回復 安格斯媽媽 的帖子

暫時孩子還沒智能手機,與父母共用二三個手機帳號,大家冇秘密。不過共識是大家唔 ...

我仔S1,S2就係打出打入電話,但S3出左我都有d後悔,如果忍多一年先出會仲好。

安格斯媽媽  智能電話、電腦對學業有一定影響  發表於 13-10-18 23:24

貢獻勳章

中學生有需要使用智能手機,好多時都要同同學交流,班會有group chat,好多時會大家互相提醒帶D咩,做咩功課,測D咩...家長們可能會問小朋友:你無返學咩?你無寫手冊咩?咁都要問?....但係有D中學可能係計DAY1~DAY 10,,可能係隔左成個幾星期之後先交,可能做左都唔記得帶...因為中學日日都好多野做,所以一定有呢個需要,另外,好多時要做專題研習,影相WHATSAPP去討論係需要.
5年級已經出左俾大女,因為好多時學校有課外活動,唔知放幾點,當然出之前要約法三章,一定要做哂功課,溫習先可以玩下,晚上9點交機俾我,有一套守則,大家開人心,唔可以完全禁絕嫁,唔係佢會咩都唔知,咩都做唔到!
‹ 上一主題|下一主題