用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那間直資好?
樓主: Irismammy
go

那間直資好? [複製鏈接]

D人成日講咩神級,我話去到大學先講神級啦!
即係英國既OXBRIDGE,美國D IVY LEAGUE,ETC。
搵工時,都無人會寫邊間小學畢業啦!
中小學讀村校/官校既,大把而家搵緊六位數人工。

tiggerpiget  一年六位數定一個月六位數?  發表於 13-7-19 10:21

當然一個月六位數啦!
OF COURSE我唔係想用人工多少定成敗,只係用佢來作其中一個指標。

係資本主義既香港社會, 好多家長點解追求神級學校, 咪因為佢地既目標係入最好既大學, 好可惜, 現實就係社會上根本就係以成績定先後次序, 以會計4大行為例, 佢地請大學生, 基本以3間出名既大學為主, 其他既大學, 佢地好少有OFFER, 社會上已標籤了出名大學人工高些, 機會多一些, 而神級小學會大些機會入神級中學, 神級中學又多些機會入神級大學, 這個惡性循環根本性已存在, 家長門為了孩子多些機會入神級大學, 已由神級幼稚園開始部署....

引用:D人成日講咩神級,我話去到大學先講神級啦

原帖由 CoffeeCake 於 13-07-19 發表
D人成日講咩神級,我話去到大學先講神級啦!
即係英國既OXBRIDGE,美國D IVY LEAGUE,ETC。
搵工時,都無人 ...
好同意你的說法,我成日都話條條大路通羅馬,不要成日拘泥於小學便要入乜乜神校,普通小學讀得叻,建立起小朋友自信心,將來升中升大學才重要。

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+Bosco爸爸+於+13-7-19+11:17+

原帖由 Bosco爸爸 於 13-07-19 發表

係資本主義既香港社會, 好多家長點解追求神級學校, 咪因為 ...
呢個係事實。

續: 這個惡性循環迫使孩子沒有了快樂的童年, 如果童年太過快樂, 唔去打好學習基礎, 就會落後於人, 家長們亦迫於無奈去跟隨......當然, 我個人討厭這個惡性循環, 但迫於無奈, 唯有盡量令小朋友快樂去學習, 怏樂去跟隨, 如果道路未能順意, 就既來之, 則安之, 如家長要鼓勵孩子學習, 唔係迫, 入唔到神校, 咪係普通學校爭取佳績, 當然, 道路上可能要加培努力, 但要時刻知足常樂, 最緊要保持家庭和諧, 保持小朋友既學習興趣, 千萬不要"迫"

引用:+本帖最後由+Bosco爸爸+於+13-7-19+11:17+

原帖由 Bosco爸爸 於 13-07-19 發表

係資本主義既香港社會, 好多家長點解追求神級學校, 咪因為 ...
香港比較受歡迎的3間大學都大把由band 1 官津入去的,而這些band 1 官津並非甚麼神級。而升上上這些band 1 官津中學的都是地區小學。有些家長祟拜神級是他們的選擇,不排除有某些想在人前炫耀小朋友在神級小學讀。

可惜BAND1官津學位太少, 而一般入U率較高既都係名直資中學, 或地區一線津貼中學, 而該批中學都喜歡收一些名校小學學生, 如宣道, SFA, 油天等等....
而事實的確係: 讀名校小學, 將來入U既機會, 一定比一般讀地區小學為高, 這是鐵一般既事實, 而某些想在人前炫耀小朋友在神級小學讀既家長, 我會鄙視他們, 但的而且確, 人地小朋友真係入到名校, 咪當聽唔到啦

有一位在教育界人仕同我講過,佢話唔知係神級學校係識教定係識揀,佢覺得神級學校D學生係醒D (講整體)。

little_yolky  一定係識揀。  發表於 13-7-22 13:30

因為學校是神級,所以好的學生喜歡進去,有能力給好資源的父母都想子女進去。收的學生已經跟普通學校已經不一樣的了。
我自己讀大學時,又唔覺得名校生跟一般學校出來的學生有什麼分別。拿first honour的都唔一定是名校生。出到來工作就更加無分別。
不過可能成長的環境、氣氛、朋輩影響等等,在band 1的學校應該比較容易發揮潛能。

Bosco爸爸 發表於 13-7-19 11:17
係資本主義既香港社會, 好多家長點解追求神級學校, 咪因為佢地既目標係入最好既大學, 好可惜, 現實就係社會 ...

以我的理解,入讀有名大學只是其中一個原因!更大的誘因是,有很多生意人或名人的下一代入讀這些神級學校,若然子女能入讀,認識並成為富二代的童年密友,打好關係,這個人際網絡,必然有助孩子將來在商場打滾!這才是重點!

若然講名大學,香港的大學暫時仍不及世界級名大學,以功利掛帥的話,當然眼望世界級啦!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:happy_lavender 的帖子

以前我也會想這問題,但現在我會認為以 social networking 來說,小學生的所謂 network 對他將來的工作,前景等等。。未免都是家長的一廂情願。起碼我現在還有聯繫的朋友大都來自中學和大學。 當然一條龍學校另計。。。

回覆:那間直資好?

其實選學校除了中學派位、中學成績、入 U 率外,我認為還要看學校的整體配套、課外活動、學校的理念等等各方面是否和小朋友及家庭配合。  有些學校只重成績,一味谷,大部分媽媽要辭職陪太子讀書,家長小孩壓力沈重。。。。這真的是你要的嗎?

小朋友話: 日日開心就最好!

引用:小朋友話:+日日開心就最好!++

原帖由 lbbk 於 13-07-20 發表
小朋友話: 日日開心就最好!
其實讀書、溫習、做功課都可以係開心㗎!

lbbk  希望如此啦  發表於 13-7-20 14:16

WingBB-222 發表於 13-7-19 22:07
以前我也會想這問題,但現在我會認為以 social networking 來說,小學生的所謂 network 對他將來的工作,前 ...

雖然你講得好啱, 但我真係唔想小朋友咁細個就同咁多強國人搞social network。請原諒我, 我需要一點時間適應, 我相信在我有生之年, 我會適應與強國人為鄰的, 但鄧小平先生給了我們50年的時間, 我還需要一點點時間, 請不要迫我, 不要怪我 "奇" 視他們, 他們真的是奇人呢。

ww08423    發表於 13-7-22 14:21

WingBB-222 發表於 13-7-19 22:07
以前我也會想這問題,但現在我會認為以 social networking 來說,小學生的所謂 network 對他將來的工作,前 ...

想象和現實是兩回事,我和你認為行不通而不做,不代表沒有其他人做啊。至於和小學甚或幼稚園同學聯絡,我最近上家長工作坊(30~40人參與)時曾談過此課題,大概有兩成參與者仍有聯絡。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

little_yolky 發表於 13-7-22 13:37
雖然你講得好啱, 但我真係唔想小朋友咁細個就同咁多強國人搞social network。請原諒我, 我需要一點時間適 ...

對於50年不變,我懷疑鄧生不是給時間讓我們這一代適應,而是拖延時間,讓我們老至沒能力反對罷了 - 97年10歲的人,50年後也退得七七八八了。跟中日釣島主權問題相似,這一代處理不到,就留給下一代搞,到時應該沒有那麼多反對聲音,但最主要是不用現在的在位者解決!現在先談生意!

回覆:那間直資好?

‹ 上一主題|下一主題