用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 北角啟基學校,要跳船嗎?
樓主: hkfhk
go

北角啟基學校,要跳船嗎? [複製鏈接]

ha8mo 發表於 13-6-21 16:35
大家覺得點解要「邀請傳統名校的家長扮演Reading Mum」?
但睇表面校長都為學生做好多野,如果有多些資源,應該可以發展成一間唔錯嘅學校

我不想說太多,我朋友在那兒工作,說過盡量不要選此校

引用:大家覺得點解要「邀請傳統名校的家長扮演Re

原帖由 ha8mo 於 13-06-21 發表
大家覺得點解要「邀請傳統名校的家長扮演Reading Mum」?
我睇完都唔喺好明, 佢哋又不是同一辦學團體?!
名校家長正路都去番自己小朋友讀嘅小學啦, 好奇怪?!
搵st paul convent 學生又喺9唔搭8?!
究竟這校校長出乜符fit

引用:我不想說太多,我朋友在那兒工作,說過盡量

原帖由 cmchang0927 於 13-06-21 發表
朋友喺老師? 還是校務? 定助教?

回復 pooh仔 的帖子

neither the teachers nor the school officers but needs to work there everyday and has lots of contact with the kids
其實我是幫人問插班此校事宜,答案是盡量不要考慮,不如試試其他如太古小學...............

cmchang0927 發表於 13-6-21 20:42

題外話, 今年NET 14派位難中左好多! 舊年我選北衛上第一, 滬江第二, 北衛下第三都中左北衛下.............

ha8mo 發表於 13-6-21 16:35
是名校中學的義工家長, 佢地小學已有足夠家長回校幫忙, 所以將Reading Mom搬去其他學校幫D本身無Reading Mom嘅學校, 除左啟基, 仲有其他小學都係咁,其實呢個係EDB 下的 Reading Moms Programme (my friend is one of the reading moms)
‹ 上一主題|下一主題