用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒又令你好煩惱的請進-打打氣
樓主: moonychan
go

資優兒又令你好煩惱的請進-打打氣 [複製鏈接]

maggieddie 發表於 13-5-28 21:05
我仔都有類似情況 佢依家小一 遇上傳統嘅班主任 三日唔埋兩日就寫手冊 一係又收曬佢啲文具 唉~ 佢據理力爭  ...

遇到包容的老師機會率真係唔高......大家努力!

ANChan59 發表於 13-5-29 12:21
資優兒童,知憂家長。

共勉之!

agree~ tks!!

boyboy2006 發表於 13-6-3 19:58
今天發生2件事
1)轉薄變飛薄。由第二個位飛到第四個位。佢話是意外喎。
2)上中文堂話好悶,拿了膠水出來 ...

我仔 exactly 試過, 有同學當上問佢借野, 我仔一時控制唔到, 將樣野"拋"比同學, 又奶野~

我仔亦會因為覺得悶, 拿文具拆開 d 彈弓來玩. 玩鉛芯.

真係好煩. 我直程話, 點悶都好, 上堂都唔好做其他野.

引用:Quote:boyboy2006+發表於+13-6-3+19:58+今

原帖由 moonychan 於 13-06-25 發表
我仔 exactly 試過, 有同學當上問佢借野, 我仔一時控制唔到, 將樣野"拋"比同學, 又奶野~

我仔亦會因為覺 ...
我直頭叫佢對手放喺膝蓋 一想搵嘢玩就抆住條褲 陰公

引用:Quote:boyboy2006+發表於+13-6-3+19:58+今

原帖由 moonychan 於 13-06-25 發表

我仔亦會因為覺 ...

我個仔12歲喇!返學一直好乖,老師話佢乖到唔同一般小朋友,成績就完全唔溫書都可以幾好,但到左小六下學期就開始成日唔肯返學,中一就直情唔返!唉...依家要Keep住同社工、心理教授見面,都唔知點算><

小兒升k3,剛收到,暑期上英文班個 鬼婆miss,話阿仔唔課堂唔留心,影響其他同學,叫我帶阿仔上行為班,仲話退錢比我.....
最後,話一係單對單上堂....但要400/1hr.
swim 又係咁...畫班又係....唉..
唔通樣樣都要單對單.......>..<

睇到大家咁講我好驚好想喊!點解有父母反而希望子女係資優?

maggieddie 發表於 13-6-26 00:14
佢聽你講咁好乖仔呀!

回覆:資優兒又令你好煩惱的請進-打打氣

我果個上作文班lur地,原因係佢話D同學答野好慢

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:睇到大家咁講我好驚好想喊!點解有父母反而

原帖由 pingu_k 於 13-08-16 發表
我仔今年升小一,K 時班主任提議我帶佢去 check 資優,我聽後呆了,跟住失眠了一星期。我有同事也不明白為何我這麼擔憂,他們也說資優是好呀. 思前想考最終沒有 check。希望小學不要有太多投訴(因為也是傳統學校)  

引用:睇到大家咁講我好驚好想喊!點解有父母反而

原帖由 pingu_k 於 13-08-16 發表
係啦!好鬼勞氣!

又開學了,我的精神狀態又緊張起來,希望升小三的呀仔生生性性,每日接唔到老師投訴電話已係一個大幫忙,每次接完電話情緒都好down

對住他實在有點擔心他的將來, 高iq 但超 低eq,已上社交班年幾但作用不大,在社交班的表現如何優秀都未能把技巧應用在學校和生活中,在校的行為和情緒和人際関係確是令我不安

hadwinboy 發表於 13-8-24 11:45
我仔今年升小一,K 時班主任提議我帶佢去 check 資優,我聽後呆了,跟住失眠了一星期。我有同事也不明白為 ...

你仔仔班主任係因為咩原因叫你去check?我仔在外學野既老師話佢專注力差d,上堂成日周圍望,但又好奇怪地佢耳仔又聽到哂老師講咩,答到d問題,同埋話佢係幾叻仔,同其他小朋友有d吾同,話佢有d似係資優!

其實知道佢是否資優對我來說都已經分別不大,因為佢某d行為問題已是事實,我反而煩緊吾知點去教佢,有時佢失控攪到我個人都失控埋!不過,我家人都話先同佢去check下,再睇下應該用咩方法教佢!

giftedpig 發表於 13-8-31 01:14
又開學了,我的精神狀態又緊張起來,希望升小三的呀仔生生性性,每日接唔到老師投訴電話已係一個大幫忙,每 ...

每日接唔到老師投訴電話已係一個大幫忙-->>情況咁嚴重??

回復 lovebb2 的帖子

你小朋友幾大?
‹ 上一主題|下一主題