用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大鼻民生
樓主: 00eva00
go

大鼻民生 [複製鏈接]

Re: 大鼻民生

我由打電話詢問資料時都覺得佢地d態度唔好,
到取表時派單張個阿伯d表情都好難睇,
去考時門口d工作人員都係咁.
連我老公(係我老公鐘意比阿女讀)
都覺得佢地真係好大個鼻.
不過佢咁出名總有佢概好處.

唔知用以下比喻啱唔啱?
好似“LV ”D店員服務態度都唔見得咁好,但日日D客做都做唔切.唔通個個中囇降頭咩?

咁態度係見人見至啦,   可能我覺得差, 人地話冇野呢
我幫呀仔考得呢間學校, 我當時都係覺得佢好先考, 但未讀已經好似有d吾好的感覺
請問佢地的教育方式係點?
係咪好似LV咁, 好有內涵

成80年歷史,年年又咁多人“幫襯”。
總有佢優點,睇你buy唔buy遮!
嚴就嚴D!
不過“嚴師出高徒”

00eva00,
好想知間野既然咁大鼻,咁你仲會唔會幫襯佢嗟?
00eva00 寫道:
咁態度係見人見至啦,   可能我覺得差, 人地話冇野呢
我幫呀仔考得呢間學校, 我當時都係覺得佢好先考, 但未讀已經好似有d吾好的感覺
請問佢地的教育方式係點?
係咪好似LV咁, 好有內涵

用好處同壞處比較下啦.. 好快知啦..
  都吾係我一個人話事架

事實上, 民生係面試至交留位費, 都未入過間幼稚園, 只係在幼稚園大門經過, 秘地?
呀仔話:都吾入得唧.. (上緊堂呀!)..

: 明明冇人.........
:idea:  :idea:  :idea:

00eva00,

不用太執著的.  你知什麼叫"名校本色"嗎?  其一就是不會賣你的賬.  小朋友入學後, 他們自然show出他們的"好野"比學生.  我不是MS家長, 只是今年替我小朋友in幼稚園領會得來的.  當我告訴我先生那家名幼稚園的人怎樣不友善, 卻被他潑冷水話:"這些才是真正叫名校呀!"  :evil:   他還粗粗地說: "你都未見過'大蛇屙尿'!"   :evil:  :evil:  唉, 可以再講什麼呢?  我先生都是一個名名地學校的學生, 他也許對吧!   

還好, 經此役後, 就更有心理準備去應付未來的小一面試呢!  家長的EQ也很重要啊.   

原來"民生"都叫做名校?!   哎, 睇黎我真係孤漏寡聞了......

如今小朋友的出生率奇低, 市面幼稚園的選擇多的是!! 我自己身為家長, 考慮的會是: 自己想學校幫自己塑造一個怎樣的小朋友, 你/妳想自己的孩子將來是要事事循規蹈距, 老師說一, 他/她不敢說二? 定還是要一個勇於發問, 敢於表達自己, 對學習的追求是出於自發性, 而非受壓於權威的孩子呢?

清楚知道自己想要甚麼, 那答案便已呼之欲出了.

I agree!

我追求的幼稚園是: knowing how to "respect" the 家長and 小朋友 at the same time.

To me, 民生 cannot pass the above criteria that I set.  Therefore, it is not falling into my choice after having the interview at this kinder in December.

I am not tracing a big name only, but also the way they "teach" and the way they "treat the kids".  

民生是否名校真是見仁見智,每間名校都有其過人之處,例如課程方面:靈糧堂,創價
師資:保良局
英文程度深:根德園,國際,維多利亞
有小學直升:培正
民生只是屬於有小學直升的傳統名校,實在不覺得有什麼特別,尤其與自己小學銜接課程上也不能做到.

我不知它算不算"名校".  上BK前亦對此校"孤漏寡聞", 不過見D家長好鍾意佢, 以為好出名.  我沒有替小兒報此校, 只說自己的case, 對民生的教學一無所知, 亦不想批評.  只見有人有差不多的遭遇, 又講下lor!  又或者像MS的家長說, 他們的孩子是開心地學習呢!  

以下是個人意見!

本人從未給小兒投考民生,因為我不想他無競爭無進步的成長,同埋發覺民生不是太重英文.(因為一條龍而不用擔心,那家長也不會緊張他們了.)

講真,我小兒(k1)的堂兄(k2)都是讀民生,不過他的英文也不及我小兒好.但他們的中文是很好的,所以真係要看看大家要求,如果想同出面競爭,睇怕要唸唸.

cml123

patt 寫道:
民生是否名校真是見仁見智,每間名校都有其過人之處,例如課程方面:靈糧堂,創價
民生只是屬於有小學直升的傳統名校,實在不覺得有什麼特別,尤其與自己小學銜接課程上也不能做到.

尤其與自己小學銜接課程上也不能做到.???
是真的??
可否再講詳細d?

hi patt,

我仲有1年先親身經歷,未敢評論究竟民小與民幼是否銜接不上.   作為民幼家長,我咁睇啵………民生不是"名校",只是一間平平凡凡的幼稚園但有小學做後盾,因為政府一條龍而引起注視.

唔………我見民生小學部媽咪都話銜接無問題,唔通佢地講大話   難道………一位[size=large]非民生家長比民幼升上民小的家長更清楚    

你批評民生都好激下  
如有冒犯,請見諒  

patt 寫道:
Re: 保良局李徐松聲紀念幼稚園    
我個女是 畢業生 ,現在漬馬頭涌官立小學二年班,成績很好,一年級開始時一啲都唔担心,最開心是在幼稚園好鐘意返學又鐘意睇圖書(kg有閱讀獎勵),培養到享受學校生活,而英文方面kg用故事形式教很有趣生動,所以個女好有興趣.我覺得銜接課程一啲都冇問題,所以李徐松聲在區內口碑很好!

patt 寫道:

patt 寫道:
佢地學校不嬲都是這样公事公辦,無人情講.我朋友都是幼稚園老師,她說有一次公開活動因主辦機構印錯了校名但已作出更正,他們的校長居然大吵大鬧話要罷演,還要人在當日典禮中公開道歉,真是小氣.

Excuse me, everyone. How can you all say MS is a 名校?! Look at their HKCEE & HKAL results, can it stand among the really big names like La Salle, DBS, DGS, Ying Wah, Kings ...? MS? 節省 D la ...

hi Pufferfish

寫左又唔睇, 唔睇清楚又加把嘴入黎鬧,[size=large]係非民生家長形容民生係名校. 趁現在留言唔係咁多, 重新睇過每一篇留言吧!

普通家長的智慧, 都不會將民生跟La Salle, DBS, DGS, Ying Wah, Kings ...相比啦, 你寫得出 佩服 佩服  

你所寫"節省D" 係咪想同那些 形容民生係"名校"的"非民生家長" 講一句 "慳D" 咁呢

恕小婦人不能與你這位大丈夫的智慧相比,
如有冒犯,請見諒  

Pufferfish 寫道:
Excuse me, everyone. How can   you all say MS is a 名校?! Look at their HKCEE & HKAL results, can it stand among the really big names like La Salle, DBS, DGS, Ying Wah, Kings ...? MS? 節省 D la ...

Pufferfish 寫道:How can you make your other half understand you?
Pufferfish 寫道:I always voice out my feelings (good & bad), but she only likes the good ones and doesn't really try to undestand my feelings & complaints. What do you do in such a case? (The fact is that I'm always under great pressure because I AM A MAN AND A FATHER TO SUPPORT THE WHOLE FAMILY.)

民生 "清者自清", 嘴是別人的,都係懶理旁人說三道四, 我收口
bye bye

cicada,

I feel sorry for making such a mess here.  I may have mistaken something, which was not my intention.  I just had similar feeling (happened in another kindy) with what the parent mentioned in the very beginning.  I'd better stop here as it might get more confused when I said more.   

其實民生係唔係名校就見人見智~
我仔仔係民生讀緊K1, 坦白講我唔覺得係名校, 我只係將佢睇成為一間歷史悠久既老牌學校(80年), 辦學校一定有佢過人之處~~

至於民生係咪大鼻??!我無遇過, 所以不願置評!!~

仔仔同我講過 : 佢話如果係學校做錯事老師會好惡鬧~~
但我問佢咁您鍾唔鍾意返學, 同埋鍾唔鍾意老師??!
仔仔話佢好鍾意~~

[size=small]呢o的咪係學校既成功之處囉!!

I totlly agreed oscarmummy's comment.  I don't want my kid to be the top guy, I just wish my child not to be the bad guy in HK.  I have confidence that MS can provide this studying environment to my kid.   大鼻 or 名校 is not the point!!!!  RIGHT!!!!!

‹ 上一主題|下一主題