用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門B2生求選校意見
樓主: sharol1312
go

屯門B2生求選校意見 [複製鏈接]

回覆:屯門B2生求選校意見

根據以往師兄師姐,老師說band 2 可揀以下學校,可否給以下排行,謝謝!
1) 呂祥光
2) 屯天
3)  屯官
4) 祟真
5)  永隆

引用:根據以往師兄師姐,老師說band+2+可揀以下

原帖由 antia 於 13-04-18 發表
根據以往師兄師姐,老師說band 2 可揀以下學校,可否給以下排行,謝謝!
1) 呂祥光
2) 屯天
有無人知

引用:根據以往師兄師姐,老師說band+2+可揀以下

原帖由 antia 於 13-04-18 發表
1) 呂祥光
2) 屯天
?

antia 發表於 13-4-18 22:20
1) 呂祥光
2) 屯天

屯官及呂祥光我不太清楚,但近B1多D,B2要入不易。剩下三間,如我排會:1.屯天2.祟真3.永隆。

引用:回復+ricky太+的帖子 我都是覺馬中是B1的.

原帖由 sharol1312 於 13-04-15 發表
回復 ricky太 的帖子

我都是覺馬中是B1的.,今日個仔開始考第三次呈次試,希望不讓我失望,我還比他緊張呀!
4月15號才考第三次呈分,點解學校咁遲?24號要交統一表,咁學校點計得切banding

這是不可能的,其實"凡事都能"...................

kitty-hello 發表於 13-4-22 23:52
4月15號才考第三次呈分,點解學校咁遲?24號要交統一表,咁學校點計得切banding

...
我都唔明,但有個朋友嗰間都係早我兩日,而家老師以頭兩次呈分作估計banding,昨日問過老師,佢話如banding有升跌至會個別通知,無通知即係無改變,我好擔心呀!因昨日都已對卷,佢寫返嚟的分數比上次的跌了少少,成晚訓唔到,好難挨。

回復 sharol1312 的帖子

我女都趺了5分, banding 照舊,,,,,,唔駛擔心既.....

請問有冇媽媽幇下我? 我小朋友讀李金小學,banding 係1B,我咁排ok嗎? 1.譚中  2.劉金龍  3.南屯官  4.崇真  5.吕中  6.宣道  7.永隆  我排左20間,

老師話乙部唔好連續頭幾間揀熱門band one 英中.......唉! 所以我揀左呢幾間

引用:請問有冇媽媽幇下我?+我小朋友讀李金小學,b

原帖由 歐陽菲菲 於 13-04-23 發表
請問有冇媽媽幇下我? 我小朋友讀李金小學,banding 係1B,我咁排ok嗎? 1.譚中  2.劉金龍  3.南屯官  4.崇真   ...
永隆同祟真係2a-b. 永隆唔好揀咁後呀!第二間劉女龍很大機會會中,因是band 2,降了grade . 不過如果喜歡都唔緊要,因為仍是英中!

回復 antia 的帖子

多謝你的回覆,咁5揀劉金龍,揀乜好?第二,第三點揀好...我真係5識

引用:回復+antia+的帖子 多謝你的回覆,咁5揀劉

原帖由 歐陽菲菲 於 13-04-23 發表
回復 antia 的帖子

多謝你的回覆,咁5揀劉金龍,揀乜好?第二,第三點揀好...我真係5識 ...
不如你先了解那是那是band 1.那是band 2. ,問下老師意見

大概都知有幾間係band 1 中學,不過D學校又分埋band幾 頭,中,尾.....頭都大埋

回覆:歐陽菲菲 的帖子

想問下小兒band 2生

排列如下穩陣嗎?最弊係我自行冇選永隆,驚到時連叩門資格也冇。(因仔之前報了一間band 1&今次降banding)

1)永隆
2)宣道
3)呂祥光
4)崇真
5)邱子田

醒目開學勳章

HILLBB 發表於 13-4-23 23:24
想問下小兒band 2生

屯門不是沒有扣門位的嗎?

歐陽菲菲 發表於 13-4-23 19:43
請問有冇媽媽幇下我? 我小朋友讀李金小學,banding 係1B,我咁排ok嗎? 1.譚中  2.劉金龍  3.南屯官  4.崇真   ...

若是1B,我會排

1.譚中 2.田中 3.南屯/劉金龍 4.屯官 5.開始B2

依今年屯門的升中形勢,個人覺得BAND ONE學生如不是選四大,乙一選:馬中/譚中/田中等次熱之選,一矢中機會幾大...

回復 hongkeikei 的帖子

諗吓又覺得劉金龍又唔近屋企, ,我呢個做媽咪嘅真係冇鬼用,週圍問人,多謝你嘅建議

歐陽菲菲 發表於 13-4-24 00:53
回復 hongkeikei 的帖子

諗吓又覺得劉金龍又唔近屋企, ,我呢個做媽咪嘅真係冇鬼用,週圍問人,多謝你嘅建議: ...
大家交流下意見同心得,多個人比意見多個方案都好。

回復 歐陽菲菲 的帖子

所以要小心一些banding 1 or banding 2 較受歡迎的中學, 比較多人揀的話果機會會細, 不過你係banding one, 都有很多學校選擇! 第一之選擇 -- 通常係進取些

HILLBB 發表於 13-4-23 23:24
想問下小兒band 點2生
不如將祟真和宣道掉轉...........祟真排先, 我個人認為姐, 好看你個人喜愛與否!
‹ 上一主題|下一主題