用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇大仔今年考K1全軍覆沒?
樓主: llkllkllk
go

有冇大仔今年考K1全軍覆沒?   [複製鏈接]

試埋邨校啦!當然入名校係好(d $ cover 埋d net 人工),其實d邨校好有愛心。將慳咗嘅$去外面再上堂囉!可能私人教更好(I mean language)

回覆:llkllkllk 的帖子

我女係jan,暫時兩間waiting,一間reject,就係因為自己唔係專業人士,佢所有問題全部答哂,但無辦法之中只有接受現實

esther2010  me too  發表於 12-12-11 18:12

回覆:llkllkllk 的帖子

學校都會睇家長學歷職業,呢個point我信,因為叻係會遺傳,有家長講過學校有得揀都揀個十全十美,因為小朋友出到黎要"響朵"!呢個point我完全認同,俾我係學校都會咁做

其實有OFFER的機會率真係好細...學校每年只收120-180人...D名校郁下都2000-3000人報...仲要計埋靠打關係入...家姐阿哥係舊生...宗教背景(如學校有敎會)等等... 機會率可能只得5%左右!!!

Jane1983  邊只2000-3000呀  發表於 12-12-11 19:11

回復 elee829 的帖子

唔好灰心, 我地倆公婆都唔係專業人仕又冇關係又冇兄姊讀緊, 我小朋友都有龍校收, 希望在人間.

大部份名幼都沒要求寫學歷, 只有個別龍校需要..所以我覺得未必關事.. 小朋友十個八個都差不多...有時父母表現才是關鍵.

vickymok717  呢樣我認同, 所以我次次去同阿仔interview都會執執個樣, 起碼光鮮啲同對答好啲咁  發表於 12-12-19 11:06

回復 angielam10 的帖子

其實今年咁多小朋友考,輸都係正常,但唔會give up,繼續等!

回覆:有冇大仔今年考K1全軍覆沒?

我10年8月細仔,考n班時所有名校88.我只有迦南同德寶。最后我選了德寶做backup for k1. 今年我再考D名校,暫時幸運地有2個offers. 我想講一定要有學校backup,咁做家長先可以鬆容面對k1的挑戰。

回覆:有冇大仔今年考K1全軍覆沒?

還有家長的表現和衣著極為重要,我朋友個女係一間龍校讀,interview 個日幫手。校長見到一對夫婦衣著唔掂,立即叫佢mark 底number,唔收。咁你話even個女好掂,都比父母累左啦

dollyyuki  咁既學校都有既  發表於 13-1-8 13:46
vickymok717  呢樣我認同, 所以我次次去同阿仔interview都會執執個樣, 起碼光鮮啲同對答好啲咁, 人靠衣裝  發表於 12-12-19 11:08

回復 cymchris 的帖子

點吾掂法? 好似精神有問題?定系太牛記似落樓下?

回覆:有冇大仔今年考K1全軍覆沒

我不是什麼名校出生!報的地址都是公屋地址!囝囝是2月B!!!同他報咗8間KG, 4間有offer!(現只交了一間留位費) 1間waiting, 1間rejected! 2間等結果(無學卷的)!我覺得宜家考試好講運氣!要合老師及校長眼緣!有d學校又要講人事關係!
未有offer的,不要灰心!加油呀!

我仔0912大b,有現在讀緊學校做backup,in 咗咁多間,間間都waiting,仔表現尚算理想,父母高學歷及專業人士,面試裝扮亦端莊。可以做的已做了,認命

回覆:有冇大仔今年考K1全軍覆沒

我到而家同阿仔in咗六間係10年4月大仔,得一間waiting一間rejected兩間未有結果!我都覺得做大仔考k1根本上都冇乜優勢,就算做晒指令打晒招呼答晒問題都係waiting收埸,同埋今年競爭真係好大,我哋住元朗区,又多誇境又多大陸D學位根本唔夠分,所以到而家都係一間offer都冇,個人心情down晒灰爆!已經報埋一個冇學卷嘅星期六去in,最壞打算如果到最後都冇學校要私校都要讀!

我個係三月B,托賴全部都有哂offer,交左明我同寶血am class留位費兩間,之前無咩時間考慮,又同老公仲未compromise到讀邊間,唯有交哂兩間....

vickymok717  住邊頭? 2間地點差好遠喎  發表於 12-12-19 11:09

Waiting List & rejected 的 mama /papa 們, 你們是住邊一區架??? 是否全部都考九龍塘區的名幼????
我剛剛收到一間pm offer 在沙田, 但應該會打電話給學校不交留位費了! 希望俾一些還沒有offer 的小朋友!!!

都仲未出晒所有RESULT . 可能會有好好的OFFER

引用:我仔0912大b,有現在讀緊學校做backup,in+咗

原帖由 mama122909 於 12-12-11 發表
我仔0912大b,有現在讀緊學校做backup,in 咗咁多間,間間都waiting,仔表現尚算理想,父母高學歷及專業人士, ...
same as you!!

babychinglok 發表於 12-12-11 12:22
我個1月囡,出名學校有份,屋村kg就有兩間

打錯係 名校"冇"份...屋村有兩間OFFER

睇開D,其實小朋友叻,邊間都一樣姐,為有甘樣安慰自己!

Jane1983  呢個係事實,叻既實出到頭!  發表於 12-12-13 20:35

如果真係全部都唔收,又無backup咁點算好呀 (現在已有3間回覆全waiting)
因為我同個囝囝剛由外國回港,已經miss左好多間申請入學時間了
請賜教~~~~

llkllkllk 發表於 12-12-11 10:32
我有朋友個仔手上有4個offer, 唔係小朋友特別醒, 而係父母是專業人仕.  大部份學校睇父母多過睇小朋友表現! ...
咁我個仔咪有機會無書讀...
我好擔心...
‹ 上一主題|下一主題