用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實有哪些學校是15分也會取錄的呢?
樓主: poyinliu
go

其實有哪些學校是15分也會取錄的呢? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+virgokaren+於+12-11-26+發表

原帖由 poyinliu 於 12-11-26 發表
兄姐於該校就讀,或父母是該校教職員。
類是不用計分,兄姐就讀,弟妹喺直入,計分制喺用在乙類學童,最高35分…

回復 smartcash 的帖子

嘩, 你好勁, 我都好想入般小, 你係咪咩都無, 都入到??

我個班同學有人15分都入到新華德,勁lucky!

回復 amywong9 的帖子

只得5分首名子女分加埋15分抽中, 我都覺得好好彩...

回復 smartcash 的帖子

can you share why do you like st. louis ? but more parents like st. peter as well.

I like 般小

引用:Quote:原帖由+poyinliu+於+12-11-26+發表兄

原帖由 pooh仔 於 12-11-26 發表
類是不用計分,兄姐就讀,弟妹喺直入,計分制喺用在乙類學童,最高35分…

...
怎樣有35分呢?很多部份是幾項只可選一項的,不是累計的!

回覆:其實有哪些學校是15分也會取錄的呢?

甲類係必收生,唔駛計分,通常佔小一總學位30%,乙類係計分生,當然愈高分就會收喇,通常佔20%。

回復 Inspectorshk 的帖子

因我大仔比較慢熱, 他是有能力但總是冇信心, 如老師常常鼓勵和關愛他, 他可以做的好好, 所以自行選了般官有雙班主任, 冇選 St Peter 因出名谷, 唔適合亞仔

聖類斯比我感覺好熱心教育學生, 需然學術唔係最TOP, 但會著重平衡發展, 我唔想小朋友只係著重學術一樣野, 又雙班主任和有band 1 中學, 另仔仔番緊導向班, 他好喜歡o的老師. 唯一考慮如唔選般官, 細佬要靠自己, 虎B競爭重大呢!  加上15分抽中真是難得..

引用:我個班同學有人15分都入到新華德,勁lucky

原帖由 bbforever 於 12-11-26 發表
我20分都入唔到新華德,你同學有人15分入到,點解啊!

clarikwok , 原來我弄錯了,舊華德先至係

回復 bbforever 的帖子

15分冇可能入到新華德, 今年20分都入唔晒, 你同學仔講錯比你聽...

bbforever  請看31"已解釋  發表於 12-11-26 23:36

引用:我個班同學有人15分都入到新華德,勁lucky

原帖由 bbforever 於 12-11-26 發表
20 分都唔入喎!問咗學校,20 分都收唔晒,15 分入應該冇可能。。。。。

bbforever  請看31"已解釋  發表於 12-11-26 23:35

引用:回復+Inspectorshk+的帖子 因我大仔比較慢

原帖由 smartcash 於 12-11-26 發表
回復 Inspectorshk 的帖子

因我大仔比較慢熱, 他是有能力但總是冇信心, 如老師常常鼓勵和關愛他, 他可以做 ...
我都得15分抽唔到般小... 你真好彩。 我都有其他offer在手, 但已諗定如果15分都咁好彩入到般小就一定讀, 因為可享免費教育, 可況你仲有細跟尾,緊係般小啦。 点解我冇咁好彩???!!!

引用:Quote:原帖由+bbforever+於+12-11-26+發表

原帖由 clarikwok 於 12-11-26 發表
我20分都入唔到新華德,你同學有人15分入到,點解啊!
你個個話報新華德的,其實走左去報喇沙。我只係估啫。但係年年都有人同人話報華德,話華德點好,實情去報喇沙。年年都有。日光之下無新事。

已決定選般咸道官小, 放了聖類斯, 祝大家好運.

poyinliu 的帖子

九龍城聖家識人15分入左

‹ 上一主題|下一主題