用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求救...將軍澳區邊一間幼兒園會容易收生 ...
樓主: hippotomato
go

求救...將軍澳區邊一間幼兒園會容易收生 [複製鏈接]

hippotomato 發表於 12-11-23 10:16
回復 minghin 的帖子

係呀, 佢都唔收我個囝, 佢可能唔鍾意我個仔唔砌圖, 又唔識講/認水果(將個水果放落口) ...

唔識用水杯飲>> 水杯係有蓋定係無蓋o架? 如果無蓋, 對兩歲未夠的小朋友來說, 確係難事喎!
MISS唱歌吸引佢坐底 >> 小朋友聽到歌聲, 通常都會起身跳舞啦, 點會反而引小朋友坐低咁奇怪

又未戒片>> 兩歲未夠的小朋友, 好多都係未戒到片, 咁都可以O黎定收生標準

謝謝你! 其實我想下年9月先俾囝囝返學, 點知發覺佢都係未識講野, 仲好ACTIVE, 乜野都唔識, 所以之前幾個月先幫佢搵學校.
我都覺得IN成3次個間係搵我笨(就係比華利), 頭個2次係IN今年插班, 點知我再打電話去問, 想報埋下年N班, 咁駛唔駛再見, 佢地老師就話:要呀, 你再上黎見. 我: 啱啱見完2個星期, 佢乜野都唔識, 坐唔定, 未戎片架, 你地仲見唔見佢. 老師: 唔緊要, 我地會有人教佢戎片, 放心啦媽咪. 最後我就答應佢: 好啦, 我今個星期六再IN(11/17), 如果你今年有位, 我會俾我個仔讀兩年N班. (心入面你地會俾個機會我個仔, 應該會得啦)
點知, 上個星期六我同我老公請假一齊上去IN(有晒誠意), 囝囝同老師入去課室, 唔夠5分鐘就出返黎, 同我講: 家長等我地出信啦. 好啦, 今個星期三就收到佢地寄出黎的拒絕信...唉....你話啦, 尼間學校有冇攪錯, 我已經同佢講, 我個仔乜野都唔識, 你地話唔緊要, 最後佢地起課室入面IN乜野, 我地更唔知, 最後原來佢地浪費我地時間.....真悲哀.

minghin 發表於 12-11-22 23:37
我個女讀緊寶盈德寶N班P.M.,佢果班得6個小朋友,都唔收你...

你好!

請問你覺得寶盈的老師怎樣? 學校怎樣? 因我想幫我女女報明年的國際班, 謝謝你的寶貴意見!

透先我打左電話去德寶(寶盈), 求佢俾我個仔入讀你間學校, 點知佢地話我個仔起碼要聽指令, 同認到顏色, 叫我TRAIN多D, 黎近將會3月IN K1, 問我制唔制, 我最後都應承佢.

回復 caca1227 的帖子

我覺得寶盈德寶, 環境真係唔錯, D老師都有愛心, 所以我就好想讀尼一間, 冇奈佢肯收我阿B

打錯: 正確係"冇奈佢唔肯收我阿B"

回復 bobohing 的帖子

想問下安寧綠茵收費是否每月$4,200 是否要付12期?

回覆:hippotomato 的帖子

真係幾貴, 不過佢收, 我都要讀, 真係好怕囝囝冇書讀 多謝你!

回覆:求救...將軍澳區邊一間幼兒園會容易收生

你可以試埋將軍澳廣場比諾呀,加油!

今日In 左將軍澳廣場比諾,佢地明天2月係安寧花園開分校,我估會易收。你打電話問下la

多謝你地呀, 我今日都有同阿仔去in 比諾, 不過真係好多人去報, 知道佢下年有新校舍開, 問我地會唔會考慮, 我地就一口話: 會呀! 所以希望佢地會揀到囝囝啦.

而今日下午都有去藍田靈糧in, 今日阿仔做得比以前好好啦, 兩間都坐定定玩車車, 唔會亂咁跑, 希望天父會俾我仔仔考到啦.

risris55 發表於 12-11-28 14:56
睇你選的學校似乎都有D要求, 如果你降低少少要求, 我覺得保護兒童智超易入. IN得好簡單, 即收, ...

認同,樓主似乎真係有d要求,如果只求有offer,TKO一定有,救世軍慶恩可以試下。

引用:Quote:risris55+發表於+12-11-28+14:56+睇

原帖由 ashleycece 於 12-11-28 發表
認同,樓主似乎真係有d要求,如果只求有offer,TKO一定有,救世軍慶恩可以試下。 ...
慶恩仲有得交表咩?

引用:Quote:原帖由+ashleycece+於+12-11-28+發表

原帖由 tempooo 於 12-11-28 發表
慶恩仲有得交表咩?
你想插今年定報下年先?你可以先打去佢有位會比你in

其實囝囝出世第2個月就遞FORM去救世軍明德同慶恩, 跟住佢地話要排3年先有位俾你見, 點知上月收到慶恩面試信, 起今個月3號去見K1, 最後結果係"唔收", 我再打電話去問: 有冇位讀下年或今年N班? 如果我想報2014-15年的K1, 我仲駛唔駛遞FORM? 會唔會又要等3年, 佢地就答我: 已經冇晒N班位, 另外你唔駛等3年, 你可以再遞FORM申請, 我地會出信俾你面試.

唉....原來咁早遞FORM都未必有位俾你, 佢地仲答我, 咁早遞FORM, 只不過係需要抽籤俾你地面試...

明德就係,慶恩就唔駛咁耐,你打去問左慶恩無得插N,下午都無?你寫定求位信比慶恩,因為今年n班好多人去其他幼稚園升K

‹ 上一主題|下一主題