用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀名幼對dss/private school application 有幫助嗎? ...
樓主: ting-ma
go

讀名幼對dss/private school application 有幫助嗎? [複製鏈接]

momama 發表於 12-11-22 08:01
好慘,唔知幾時開始,學卷幼稚園變咗唔入流!我記得當初定義係非牟利!我俾得起學費,阿女又考到,但我都係 ...

名校有名校好。請不要抵毀有學券的幼稚園。

阿女讀左3年有學券的幼稚園。上年考8間小學,全部有2nd interview,最後5間收左,現讀緊TSL…

hadwinboy  你個小朋友唔係勁, 係好勁!  發表於 12-11-23 10:27

引用:讀名幼唔敢講有好大幫助,不過唔讀名幼就好

原帖由 jackjet 於 12-11-21 發表
讀名幼唔敢講有好大幫助,不過唔讀名幼就好大問題喇!除非你自認子女是人中龍鳳,讀乜校都掂,甘你咪唔好人 ...

I think those kinders trained kids for P1 interview. Sometime I don't know it is a good decision to force kids in such early stage or not.

我自覺名幼對於直私小一申請, 幫助唔大, 最重要係睇小朋友面試表現, 學街以外, 仲有品德, 另外我覺得家長面試(如有)的表現, 比起是否讀名幼, 來得更關鍵
再睇, 如果一個讀名幼, 另一個唔係, 但面試成績係一樣, 咁又代表乜呢? 反而會令人覺我 , 比左咁多support你, 都係同非名幼既一樣, 咁點解要揀你, 我覺得咁反而會扣左印象分囉!

名幼本身已經唔易入
學校千挑萬選, 一般都係已經比較醒果批
加上入得名幼, 大部份家長都會著重小朋友發展
好多小朋友都18般武藝於一身
有小一offer既成功率自然會高d

ak330 發表於 12-11-22 15:57
I think those kinders trained kids for P1 interview. Sometime I don't know it is a good decision to  ...
我阿仔kinder 是SC 的, 學校冇train, 但不排除家長會在外面加train, 其實好多kinder 家長都會自行加train, 有冇用真係一些些人..

好簡單, 不讀名幼又考入大受歡迎的私立/直資多, 定名幼生考入多 ?  我相信大部份都來自名幼, 老實說如果學費不是問題, 又考得入, 讀名幼又有咩唔好呢..   

如果學費是付擔的, 唯有在學卷中選最合的, 未必會比名幼的差倒是真的.

引用:名幼本身已經唔易入學校千挑萬選,+一般都係

原帖由 enbutter 於 12-11-22 發表
名幼本身已經唔易入
學校千挑萬選, 一般都係已經比較醒果批
加上入得名幼, 大部份家長都會著重小朋友發展
請慎言!

jackjet 發表於 12-11-21 16:12
讀名幼唔敢講有好大幫助,不過唔讀名幼就好大問題喇!除非你自認子女是人中龍鳳,讀乜校都掂,甘你咪唔好人 ...

名幼不代表什麼, 只是大部分名幼的家長比較緊張小朋友學業, 錯覺上歸功幼稚園
個人經歷, 當年小兒讀一間普通在上環的幼稚園, 年年都有人轉校過塘去名幼, 總之走得就走, 當年K3畢業人數只有九人, 他不是什麼龍鳳, 但差不多是九個人之中最頑皮的一個, 考了九間小學, 有7間收

回覆:讀名幼對dss/private school application 有幫助嗎?

其實我覺得係有幫助的,亦好睇個別幼稚園。有些家長強調自己的子女不是名幼出身,但也可獲私小/直資垂青,應該唔係常見事件,只是一些個別事件吧。
非名幼也有出色的學生,名幼也有能力不高的學生,只是數目不多。

引用:其實我覺得係有幫助的,亦好睇個別幼稚園。

原帖由 healthybaby 於 12-11-22 發表
其實我覺得係有幫助的,亦好睇個別幼稚園。有些家長強調自己的子女不是名幼出身,但也可獲私小/直資垂青, ...
從何得知?

It'll let schools to look more detail into your child. It also depends very much on your performance in the Kindergarten. If your kid got the 1st prize both in K1 & K2 in a very famous kindergarten, your chance of getting a good DDS acceptance wound be higher.

引用:Quote:原帖由+healthybaby+於+12-11-22+發

原帖由 momama 於 12-11-22 發表
從何得知?
從學校(Cky or tsl)的2nd in, 見到很多名幼手冊,也略知一、二吧!
不過都要小朋友主動積極,先可以突圍而出。

引用:Quote:原帖由+momama+於+12-11-22+發表從何

原帖由 healthybaby 於 12-11-22 發表
從學校(Cky or tsl)的2nd in, 見到很多名幼手冊,也略知一、二吧!
不過都要小朋友主動積極,先可以突圍而 ...
為人師表都有咁嘅思想,哀哉!個别情況發生喺我大女身上,如明年再發生喺我細女度,真係要上新聞頭條

回覆:讀名幼對dss/private school application 有幫助嗎

考直資私小,某程度上經濟狀況比較好,所以考幼稚園時選擇多咗係事實。但如以為入咗名幼,考小一時就有優勢,唯有祝你好運。

momama 發表於 12-11-23 07:47
考直資私小,某程度上經濟狀況比較好,所以考幼稚園時選擇多咗係事實。但如以為入咗名幼,考小一時就有優勢 ...

所以要好睇個別小朋友囉! 讀名幼是有幫助,但唔係靈丹妙藥! 非名幼亦有叻學生,呢個係事實,我亦完全無偏低非名幼的意思,當然家長亦要配合!
名幼事實係多d資源充足的學生,但亦唔代表其他學校無叻學生,只係少d姐! 我都識得好多學生來自非名幼好叻架!
反而反名幼既思維方式和心態就有d令你摸不著頭腦!

當遇上面試要做卷如 SFA 這些學校的話, 唯恐怕普通幼稚園的小朋友根本招架不住. 依家面試已經不再是問家常便飯的問題了.

回覆:讀名幼對dss/private school application 有幫助嗎

其實咪好似教養小朋友一樣,就算你幾take care個小朋友,誰能保證小朋友大個100%會成為有用的人。做父母只可盡心盡力,以後係点都靠個小朋友。讀書一樣,做父母可以負擔的話而佢又考到,比佢讀名幼又有何壞處呢?以後升d咩學校就要靠佢地自己了。起碼做父母的已盡己所能,問心無愧。

醒目開學勳章 王國長老

先老土講句: 不喜勿插

我個人覺得, 主要係俾人印象既問題, 去考學校, 你估D校長唔知幼稚園大概咩料咩, 係主打愉快, 主打語言, 主打教得深等等, 校長心裡有數, 每間學校都有自己揀人果一套架

當然, 讀名幼既, 唔等於一定掂, 入到去都要睇父母緊唔緊要得架, 相反亦一樣, 讀學券幼稚園, 父母一樣可以安排出去學, 我識人讀靈糧堂, 考到劍橋15個盾架

所以當以上兩樣夾埋, 某程度上可以反映出父母幾著緊對仔女既培育, 唔好話我現實喇, 一個考呢樣學果樣比賽有獎, 一個父母話自己日日陪睇書成日陪佢去公園, 你係校長係揀邊個? 同搵工一樣道理姐, 你話自己性格EXCELLENT老闆CLIENT個個都勁讚, 但對手有MASTER証書REF誇啦啦, 除非係INTERVIEW果一個鐘可以咁犀利令到INTERVIEWER留下深刻印象姐 (又或者咁岩90%著重INTERVIEW10%睇CERT), 如果唔係, 幾時都係睇表面証供架啦

retriever  我以為選陪去公園個個, 唔係咩?  發表於 12-12-10 16:47
308  有見地  發表於 12-11-23 16:48
cmamum  Agree   發表於 12-11-23 13:02
DalaDala    發表於 12-11-23 10:53
‹ 上一主題|下一主題