用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田Think、靈量丶迦南及啟思
樓主: angelhk
go

藍田Think、靈量丶迦南及啟思 [複製鏈接]

回覆:藍田Think、靈量丶迦南及啟思

我大女係2008年1月大B, 當年靈糧剛搬去麗港城開始有N班,我女1月入讀,讀了半年。到9月開學就轉去think讀。
如果比我揀,我會咁排,think, 靈糧,迦南,creative
我大女喺think讀得好開心,佢係活動教學,好多體驗活動,e.g.行花市,在平台野餐,買麵包,煲飯,煎雞翼等。PN中文為主,不是國際班。最重要係老師流動性低,亦有愛心同頗交帶,連協助嘅姐姐都識得晒小朋友嘅名。
靈糧當年係新開N班, 學校在處理上經驗麻麻地,上堂多是唱遊,無think咁多體驗活動,行政較亂,老師流動高,老師就睇下好唔好彩,撞到個有愛心嘅,當年我女個班主任就麻麻,但同組另一老師就好好。
但事隔多年,我估應該有改善掛。不過如果講學校衛生,靈糧係做得比教嚴謹,校舍感覺上清潔D。
迦南有朋友個女讀,comment係老師好嚴謹,如小朋友受得嚴,唔怕rigid and firm approach, 係可以的。佢PN已經要認好多字,對小朋友要求較過。但若小朋友係怕羞,無自信心型,咁就真係唔多適合,極端d甚至會有退步情況,e.g.遺尿 & 唔鍾意返學。我朋友個女就係咁,最後K時要轉校。
creative就無資料。

Thanks for your info!!!   

caroleesw 發表於 12-10-29 19:22
舊年幫小兒報了迦南、啟思和靈糧,結果啟思和靈糧收了小兒,最後我選了靈糧。現在開學已差不多兩個月了,感 ...
請問靈糧不是轉了無學巻嗎? 為何我聽聞2013年開始入讀K1的學生已沒有學巻?

louiseter 發表於 12-10-30 21:33
我大女係2008年1月大B, 當年靈糧剛搬去麗港城開始有N班,我女1月入讀,讀了半年。到9月開學就轉去think讀。 ...

迦南並不如你所講咁嚴謹喎, 冇錯 pn 開始已有好多字卡, 但唔係要求小朋友見到隻字就講得出係咩字, 而係要小朋友見到幅圖講得出個字喎.  當然如果唔睇圖都認到字梗好架, 但老師唔係咁要求囉.

Really want to response that same experience as Daygin- a pregnant interviewer , her name is Ms Kwong . We almost want to write a letter to complant that teacher. During the interview , my 18 mthd daughter just turn her head to see around , she use her fingers to mandatory turn her face back for three times. By by rude. Can she talk to her and ask the baby to look at her. After the interview , she asked my husband ,,will u consider pm class? My husband told her we won't consider your school. This is 啟思藍田。

Daygin  Me too. Really want to complain such bad and non-sense teacher  發表於 12-11-6 17:17

引用:Quote:caroleesw+發表於+12-10-29+19:22+舊

原帖由 micmicbbchu 於 12-10-30 發表
請問靈糧不是轉了無學巻嗎? 為何我聽聞2013年開始入讀K1的學生已沒有學巻?
...
我上網睇好似得藍田分校仲有學券。其他好似下年已冇學券了。

我會排THINK, 靈糧,啟思迦南, THINK 語文基礎會好些

回復 fannylty 的帖子

Me too. I am really want to write letter to complain such bad and non-sense teacher.  

in左咁多間, 藍田迦南最好!!! 感覺同啓思有天壤之別!迦南interview好正, 又帶你參觀下校舍, 又簡介下學校, 老師好細心咁引啊仔玩, 超級友善, 唔怪得迦南排名高咁多啦! 邊度好似啓思個黑面神大肚婆, 毫無愛心, 好似即刻獎你扯咁個衰樣, 咁可以做老師! 真係教育界的恥辱!

回覆:Daygin 的帖子

咁你小朋友有冇啟思offer呀?

我會排靈糧, THINK, 啟思迦南
‹ 上一主題|下一主題