用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道書院---愉快學習活動教學之理念與實踐 ...
樓主: Godislove!
go

真道書院---愉快學習活動教學之理念與實踐 [複製鏈接]

回復 lymchau 的帖子

請問點怪法?

回復 牛精仔 的帖子

講得好         

醒目開學勳章

lymchau 發表於 12-10-9 12:01
My newphen is studying there of P.2, but this year, I won't apply it for my girl!
The feeling of thi ...

英文深得來好怪?

可唔可以具體d講? 謝謝

醒目開學勳章

lymchau 發表於 12-10-9 12:01
And some students are really naughty and impolite!

我響office hour 去過學校幾次, 暫時冇遇過呢類學生, 反而對佢地 (包括老師) 印象幾好。當然, 間間學校都有呢類學生, 但整體上問有人響入面讀緊嘅, 都未聽過呢個comment。

回復 lymchau 的帖子

近日從朋友的親戚口中得知,他們的英文科不像我以前小時候學的英文文法,例如:不是一個課文教一種tense。請問是這個意思嗎?

牛精仔 發表於 12-10-9 12:09
我響office hour 去過學校幾次, 暫時冇遇過呢類學生, 反而對佢地 (包括老師) 印象幾好。當然, 間間學校都 ...
Naughty 同 Impolite 的學生我諗間間都有的~

回覆:真道書院>>> 一入豪門深似海???

都係果句,
沒有最好,只有更好。
時間尚早,仲可以揀。

bighead9849 發表於 12-10-9 12:14
Naughty 同 Impolite 的學生我諗間間都有的~

這個倒是真的,只是比例是多少和整體校風如何。暫時我所接觸過的真道學生基本上都是性格開朗和懂基本禮貌的。

引用:And+some+students+are+really+naughty+and

原帖由 lymchau 於 12-10-09 發表
And some students are really naughty and impolite!
關唔關家長事呢?

樓主多問其他人意見是好事, 不過一定要小心網上有d不負責任及只求達到個人目的既言論, 呢d言論多數沒有客觀分析, 只係不停地帶出對自己有利既主觀判斷 ! 就好似有人不停地叫人  "不如唔要","咁就不如放棄啦" 果d言論.  請樓主小心!

醒目開學勳章 王國長老

引用:家長們,請問可否分享當初報名/最終選擇此

原帖由 Godislove! 於 12-10-09 發表
家長們,請問可否分享當初報名/最終選擇此校的原因? 小兒07年底出生,有幸被取錄為2013-2014的正取生, ...
「好壞參半、來得極端」,其實係一
般對真道評語,鐘意既好鍾意,吾鐘意既好可鐘意

引用:樓主多問其他人意見是好事,+不過一定要小心

原帖由 ntk 於 12-10-09 發表
樓主多問其他人意見是好事, 不過一定要小心網上有d不負責任及只求達到個人目的既言論, 呢d言論多數沒有客觀 ...
同意,但除咗要同不要,仲有其他選擇咩?

其實樓主攪清楚想要乜就好容易決定喇。
我D意見係幫你搵盲點啫,如果連道理同歪理都分唔到仲點同貴子弟做決定呢。
講真,好過真道嘅學校多不勝數,如果同時收咁咪慢慢揀。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Godislove!+於+12-10-09+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-09 發表

...
同榴槤一樣。

fourdog 發表於 12-10-9 12:51
同意,但除咗要同不要,仲有其他選擇咩?

其實樓主攪清楚想要乜就好容易決定喇。

其實fourdog已經好清楚地表達唔想樓主揀真道, 不需要每次都重復又重復地,冼腦地叫樓主唔揀真道.

希望樓主看清真相, 再小心撰擇, 有好多人為左本身利益, 都會不擇手段, 小心

引用:Quote:fourdog+發表於+12-10-9+12:51+同意

原帖由 ntk 於 12-10-09 發表
其實fourdog已經好清楚地表達唔想樓主揀真道, 不需要每次都重復又重復地,冼腦地叫樓主唔揀真道.

希望樓 ...
咁又唔好咁小心眼。

報得真道嘅家長,斷估唔會話唔知道真道有乜長處啩,仲駛乜聽其他正面既聲音呢?

依家樓主都仲諗緊,好明顯想聽D反面嘢啦,咁我咪俾D相反意見,如果都打動唔到樓主放棄,咁我睇樓主都已經有答案啦。

ntk 發表於 12-10-9 14:20

希望樓 ...

感謝各位家長的意見。我一向是電腦白癡,今次是特意為了小兒來年入讀真道此事才剛來注冊並發帖的。我會細閱各位的留言,自己小心過濾後再和爸爸商量。在報考初期,只是靠自己查閱小一概覽和身邊個別“用家”得悉該校有關資料。

Charlotte_mom 發表於 12-10-9 12:45

...
你說的正是,我就是對此感到疑惑,希望藉此平台收集多一點其他家長的忠肯意見。

wiskylo 發表於 12-10-9 11:11
可能間間都會有錦的情況, 不過唔使著校服功課不多上堂又FREE對呢個仲未夠定力的年齡而家長又唔係跟得實的話 ...

我個人是不主張“谷”小朋友的,但著重家校配合,希望兒子能享受每一個學習的過程,在愛中成長。

回復 Godislove! 的帖子

都唔到我主唔主張谷, 要睇個毎小朋友谷唔谷得, 呢啲好多一出世己注定

樓主, 我沒有很熟悉的朋友讀真道, 但我建議你可從幾方面考慮:

1) 小朋友的性格是否合適真道的教學模式
2) 學校的校風, 老師的質素
3) 學校升讀大學的情況
4) 你有否其他私小, 直資back up
5) 真道是11年, 所以課程上與本地中小學有些不同, 要考慮如想轉校插班時會否有一定困難

希望你認真所需, 找到合適你小朋友的學校
‹ 上一主題|下一主題