用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心,2歲了還不會叫爸媽>_<
樓主: sandy1109
go

[聽/語障] 好擔心,2歲了還不會叫爸媽>_< [複製鏈接]

回復 natalieyan0407 的帖子

唔系吧!!!!3.4識講簡單句子,同埋排順序啦!

回復 natalieyan0407 的帖子

其實好多家長,同埋d老人家都覺得“大點就識唧啦!”。不過未必咯,同埋早滴開始始終放心滴!

回覆:好擔心,2歲了還不會叫爸媽>_<

我仔都係未叫爸媽,只講車車、哥哥、狗,我都好擔心,剛排左政府服務,要等半年先有得睇。

回復 qbnam 的帖子

我想同你講,等半年唔係有得睇(治療)...只係有得評估

得評估咋~你又想咁快有得你治療...

我排屯門醫院, 都要等成九個月先有得做言語治療咋!!

排了政府半年, 終於2012/12月頭做了評估包括言語 (係遲緩), 12月尾又做了物理評估 (少遲緩),  第三次係2013/1月中見社工 (結論係叫排 I 位), 同日亦做了第1次物理治療 (雖然一小時治療但姑娘1對3, 同我女治療時間實質15分鐘, 其餘時間自己陪個女玩那些樓梯/平衡木, 姑娘叫我天天比佢去公園一小時, 因不太嚴重, 叫我3個月之後即2013/4月才做第2次物理治療 ). 我第一堂言語治療(會再次評估)將會在2月尾 . *結論*: 根本無可能只靠政府, 我自己上年已開始去看私人言語(一星期一次1.5小時) 女兒才有合適訓練始有些進度.

兒科醫生話兩歲要識講50個詞語,若果有懷疑還是看私家好,乾等政府一至兩年會錯過小孩的語言學習黃金期。

兒科話先check聽覺,再找語言治療做評估或治療。

回覆:McBonnie 的帖子

你說的私家言語治療在那裡做,要幾多錢?

回覆:McBonnie 的帖子

請問你在那一間私人做言語治療的?

‹ 上一主題|下一主題