用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 迦南屬於谷功課程度深的學校還是類似啟思咁開心學校? ...
樓主: Toffee888
go

迦南屬於谷功課程度深的學校還是類似啟思咁開心學校? [複製鏈接]

回覆:迦南屬於谷功課程度深的學校還是類似啟思咁開心學校?

引用:Quote:theodorechung+發表於+12-10-27+09:4

原帖由 獅子爸爸 於 12-10-29 發表
如果一間學校能令小孩喜歡上學,小孩這麼小又已懂得自學自習,從沒要父母勞氣做功課!
學校課程 ...
講得好

引用:theodorechung+:我仔仔都你窩打老道K2,咁

原帖由 ymfh 於 12-10-30 發表
theodorechung :我仔仔都你窩打老道K2,咁佢地係同學仔,我仔仔由N班讀到而家架,佢真係好喜歡返學架,咁耐 ...
啱!

回覆:獅子爸爸 的帖子

回覆:Toffee888 的帖子

ymfh 發表於 12-10-30 09:58
獅子爸爸你校網是34嗎?你為你仔仔第一輪揀咩小學啊?比D意見啊Thx,我心中有兩間學校一間陳瑞琪 ...
因我一家都是基督徒選了31區循X學校(一條蟲吾駛再煩!)。我們也有考直資和私校,現在等緊去2nd in!!!邊幾間就吾講啦!(真係身心疲勞~~~)
比d update訊息你,我識得幾個St.C and LV的小孩都入吾到GT,EC,LHT和SFA,TSL,YW的2nd in。嬲到D媽咪爆炸!不用說明你也知點解啦!Waste a lot of........Time + Money!!!
因為太多內外因素影響孩子是否入選直資和私校希望越大失望越大所以家長們還是注重小孩心智發展好了人生漫漫長路啊!你話阿Q都係咁話!

今年20好難15分真係難上加難,你可以選些非第1類熱門小學囉!
陳X琪喇叭當然係熱門啦!而且大把拿住20分的教友和兄弟姊妹關系的同你爭。真係機會率有幾高你自己諗啦!官立那間機會應會大一點起碼無宗教分

以上是小弟的愚見。

ymfh 發表於 12-10-30 12:22
啊選資助都咁難,我又諗個第一志願農圃第二陳瑞琪,博一博希望有機啦常然都會幾間私立做backup啦, ...
如果你小孩K3的話,現在想這個會否遲了一點?因為大部份都已經截止申請了,要等下年扣門啦!

ymfh 發表於 12-10-30 14:26
回復 獅子爸爸 的帖子

不是啊,我仔今年k2
咁你開心埋今年,先頭痕啦!下年比今年重多適齡兒童入學呀!

himuimui 發表於 12-10-19 11:13
Thanks. Agree with you that Cannan can have a fair development overall.
And the standard is good. I  ...

我大女今年小一, 佢 uk 的同學仔好多而家都係讀私小直資的, 可以話係一半津校一半私小直資, 有啲更加係大抽獎抽得唔好而叩門入去的, 能夠叩門入到的, 能力都有返咁上下的.

himuimui  Thanks. It's really scarce me when I see ek about interview now.  發表於 12-10-31 08:22

引用:+本帖最後由+獅子爸爸+於+12-10-17+11:27+

原帖由 獅子爸爸 於 12-10-17 發表

迦南功課和學習程度其實一點都不淺,由其是中文,只是沒有 ...
今日簡介會,老師話沒有考試默書⋯只有評估,真的嗎?

醒目開學勳章

Toffee888 發表於 12-11-2 14:32
係呀!無架迦南沒有考試默書⋯只有評估

某小村故事一篇

話說某地
所有中,小,幼受特別小村政府資助的扑都一定要依循齋局的偉大教育方針走.........小孩子求學不是求分數,大家學到就學,學吾到就吾好迫佢啦!任何中,小,幼吾跟齋局條例行係要受罰架!但實際上小村莊齋局政策是否正確真是見仁見志齋局之前搞過媽媽語教學夫子們大都是讀西洋書回來的叫他們怎教?
現在齋局叫村民子弟讀書不用背範文試問沒打好基礎,如何引經據典地學上去呢?

很多唯有用盡一切避重就輕的方法,補其子弟不足囉!:;pppp:
用什麼避重就輕的方法? 你讀到咪知囉!

講明在先,我只是小村咋!

引用:Quote:Toffee888+發表於+12-11-2+14:32+今

原帖由 獅子爸爸 於 12-11-02 發表
係呀!無架!迦南沒有考試默書⋯只有評估
獅子爸爸我唔明故事的意思呀!即是好定唔好?sorry

引用:+本帖最後由+獅子爸爸+於+12-10-17+14:48+

原帖由 獅子爸爸 於 12-10-17 發表
真係講得好好!!

獅子爸爸 發表於 12-11-2 16:22
係呀!無架!迦南沒有考試默書⋯只有評估

呢個故事寫得好好

Toffee888 發表於 12-11-2 14:32
迦南 k3 有默書的, 只係佢唔叫默書而叫 my fun book.  與默書有少許分別,  唔係老師讀一個, 小朋友就寫一個, 而係比一個範圍, 任由學生寫指定數目的生字, eg. 四種交通工具, 5 things in school, etc.  每星期做一次, 中文英文輪住做.

引用:Quote:Toffee888+發表於+12-11-2+14:32+今

原帖由 chanwendy 於 12-11-04 發表
迦南 k3 有默書的, 只係佢唔叫默書而叫 my fun book.  與默書有少許分別,  唔係老師讀一個, 小朋友就寫一個 ...
I see 都好好

‹ 上一主題|下一主題