用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 46網九龍灣嘅柏德同基樂
樓主: wingalice
go

46網九龍灣嘅柏德同基樂 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

回復 QQilky 的帖子

中學沒有校網之分,只有區之分
http://www.28hse.com/utf8/schoolnetwork_d12.html

QQilky    發表於 13-5-8 21:40

回復 Chunyan 的帖子

聖傑靈女子中學                       band 1
聖言中學                                band 1
藍田聖保祿中學                        band 1
觀塘瑪利諾書院                        band 1
梁式芝書院                                      band 1
順利天主教中學                        band 1

中華基督教會蒙民偉書院            band 1
觀塘官立中學                           band 1
新生命教育協會呂郭碧鳳中學       band 1-2
滙基書院(東九龍)                  band 1-2
福建中學                                band 1-2
基督教聖約教會堅樂中學            band 2-3
聖安當女書院                           band 2
聖若瑟英文中學                        band 2
聖公會梁季彝中學                     band 2
聖公會基孝中學                        band 2
仁濟醫院羅陳楚思中學                band 2
基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校  band 1-2
五邑司徒浩中學                        band 2      
基督教中國佈道會聖道迦南書院    band 2-3
中華基督教會基智中學                band 2
寧波第二中學                           band 2
寧波公學                                 band 2
天主教普照中學                        band 3
觀塘功樂官立中學                    band 3
瑪利諾中學                            band 3
香港道教聯合會青松中學           band 3
香港聖公會何明華會督中學         band 3
地利亞修女紀念學校(月華)      band 3
九龍利瑪竇書院                        band 3
地利亞修女紀念學校(協和)      band 3
香港布廠商會朱石麟中學           band 3
佛教何南金中學                        band 3
慕光英文書院                           band 3
高雷中學                                band 3

回復 辣椒仔coco 的帖子

課餘託管津助計劃

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_district/page_kwuntong/sub_infobook/id_527/dir_7/

p95832516 發表於 13-5-3 21:26

忘記左話比你聽,牛頭角上村有一間循道衛理觀塘社會服務處牛頭角青少年綜合服務中 ...

不好意思, 呢輪好忙, 所以今日先至見到你留言.

多謝你既資料.

呢間問過了, 佢不負責接送,

要校車到左門口之後, 小朋友自己行入去.

明愛果間也都問過, 話呢幾年停左暫托小朋友呢個服務.

p95832516 發表於 13-5-8 20:53
回復 Chunyan 的帖子

觀塘官立中學                           band 1
官立都係BAND  1 中學 ?

咁我報牛頭角道間觀塘官立小學得吾得?  呢間好嗎?

THX .

回覆:辣椒仔coco 的帖子

柏德,基樂, 九龍灣聖若翰天主教小學 會點揀? 派中學邊間好D?

果間野好多基顯觀小既學生,你可以識多幾個家長搭佢送你小朋友過去,不過要同同學仔家長打好d關係。

大約在band1尾至band2頭啦。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2380769

好!好多牛頭角上村同附近果d都係博這間。

回復 p95832516 的帖子

請問你知唔知聖公會聖約翰小學好唔好?

我朋友個女派左聖安當 ( 第一志願).  
呢間好唔好o架 ? 有冇人知?

回復 yanyanmanman 的帖子

此校經常收生不足,如派比我,我會去第二間叩門羅。我記得年叩門時係彩虹站出我都搵左好耐先搵到,校舍近山多蚊,都有d作嘔架,佢雖然係band1,但係46校網家長好多人都會放在尾二,三位。不過亦有少量家長鐘意lee間學校既,聖約翰有免費延展可以比低年級小朋友留校到5點 方便雙職家長,假如鐘意清靜和有留校需要都可選擇此校。

回復 p95832516 的帖子

但今年這間學校一級加一班,應該是好事來的,我不知叩唔叩門好?這間校真系甘差?有無過路人認識這間46網聖公會聖約翰小學?急急急

回復 yanyanmanman 的帖子

今年這間學校一級加一班,是因為新屋村牛頭角下村落成,教育局要預留學位比牛頭角下村,上年去教育局找學校的牛頭角下村居民亦只有慈敬聖公會聖約翰和樂善堂選擇,總之佢會比最cheap既學校你。如果比我就一定叩門。
成績方便有家長話派得好好,但係亦有家長話聖公會聖約翰中學派位成績超差 唔好看佢校網公告有9x%派頭3志願 誤會了..呢間派中學是46校網最差果3間其中之一,所以我都唔知。
總括來講此校家長排位和口碑都唔會好得去邊,但係亦都有小數家長仍然喜歡此校,你不如你親身去睇下點樣先,因為人地唔喜歡唔代表你唔鐘意加麻。

p95832516 發表於 13-6-3 23:44

果間野好多基顯觀小既學生,你可以識多幾個家長搭佢送你小朋友過去,不過要同同學 ...

等我拿的面包, 蛋糕收買下佢地.

p95832516 發表於 13-6-3 23:52

大約在band1尾至band2頭啦。

多謝你意見,

我不想小朋友返學太長車程都好辛苦架, 呢間近近地都好.
‹ 上一主題|下一主題